Recepti kulena, kobasice, švargle...

Odg: Recepti kulena,kobasice,čvargle.......

Da kad pravis kobaje od soje i mesa 2 klase(glava,srce i ostalo) onda dodajes 5% sojine ljuske sa ukusom sunke i ostale zacine po ukusu,te cemo najverovatnije praviti na prolece kad zakoljemo jednog za "zamrzivac"

Nije to iz menze hrana,vec zamotac od kuce koji se ovde samo malo doradi.

Znas ti NA da sam se ja salio.Takvo nesto su imali u vidu da daju studentima, ali su tetkice i sefovi u menzama imali disnotor (svinjokolj, praznik) svaki dan, napakovni isli kuci, a mi jeli prave proteine biljnog porekla tj. soje u milion kombinacija, srecom :sreca: nije i se ogadilo :D

Nego hteo sam da pitam, ako se stavljaju sojine ljuspice- onda to nije za dimljenje ili je samo za duboki freeze :sta:

:ppozdrav:

Mozes i jedno i drugo,sad smo klasicno isli.
Na prolece najverovatnije opet idu koji dim pa onda u zamrzivac za kuvanje i przenje. :cao:

Joj, ne znam nekako me je strah -em meso vlazno, em jos i soja natopljena (mora tako), pa da se ne ukvari, jer imao sam slucaj da se uzeglo i nije sazrelo zbog vlage :udri: ( mislim na kobaje) Uvek planiram, i nikako da probam barem nekoliko strukova, rekoh da pitam ima li ko iskustva.Sve sto kupujemo je na ovaj kalup,zacini soja i masnoce.Meso samo u mikro tragovima :udri:

Pozdrav narode!

Interesuje me kako spravljate salamuru?
Tj sem vode i soli sta se jos stavlja,

Otac je pravio salamuru ranije, ali se malo zaboravilo.
Svake godine imamo velike zimine i pravimo kobasice, i ostavljamo prsute i
pecenice.
Klasicno usoljene da stoje nekih 10- tak dana, i zatim ih dizemo u pusnicu. :cao:

Salamuru radim na ''suvo'' tj svaki komad mesa dobro utrljam solju i to je to.
Bez ikakve vode.
Kad vadim meso,operem ga mlakom vodom,ostavim da se ocedi, pa u pušnicu.
Kod takvog salamurenja,na slaninu se može ''posoliti'' belog luka-mlevenog.

procitao sam sve ali nisam uspeo ni od koga da saznam kako ide proces susenja ovcetine.. imam neku debelu jalovu ovcu koju cu zaklati za zamrzivac al bi i nesto probao da osusim cuo sam da je extra! tako da ako neko zna molio bi da mi napise ! pozz svima :ppozdrav:

Za salamuru.... dedina receptura suvo usoli i tako odstoji dan-dva pa onda prokuva vodu sa jos soli,dalje kao i Ljusha kad se vadi opere,ocedi.
Inace imam za pusnicu iz neke kafane onaj veliki ventilator pa kad nema promaje mi je napravimo malo. :D

Samo suvo soljenje, mada ima po nekim prodavnicama neka smesa za salamurenje, na bazi nitrata (što uopšte nije zdravo)

P.S. Ako idete rastvor voda + so,salinitet merite tako sto stavite jaje,ako tone treba jos soli,ako pluta onda je ok. :cao:

@North ARMY
Probaj da pečeš kobasice bez dodavanja masti,samo voda,izbockaš ih,mast iscuri iz njih,a voda izpari.
29giyox.jpg

a1ilbo.jpg

@Ljusha a koliko vode sipas u pocetku ??
Ja radim slicno i voda ispari a kobaju izbockam obavezno.

Sve ste napisali o salamuri sem trajanja iste :sta: ja drzim najmanje 2 nedelje, a vi ??

Ako se ne varam sunke 6 nedelja,slanina 4 a rebra,repove,glava i ostale sitnice nedeljak dana.

Tako NA
Bilo kako nasuvo ili u salamuri... Jedino kod nasuvo salamurenja treba prilikom novog usoljavanja odvaditi sve, prosuti krvavu vodu, ono štto je bilo gore ide dole a od dole ide gore i tako nekoliko puta menjeti mesta prilikom dosoljavanja...

:ppozdrav:

North ARMY je napisao(la):
@Ljusha a koliko vode sipas u pocetku ??
Ja radim slicno i voda ispari a kobaju izbockam obavezno.
Do polovine kobasice

Nazad
Vrh