Recepti kulena, kobasice, švargle...

Suvo je samo je padala kisa kad sam rezao . 2 sljive osusene su bile u uspravnom stanju , ostavili ih namjerno . To sto je natrulo je gdje se bila rascijepila kod grane . Znaci nije trula i suva je , jedino za koru nisam znao.
Samo puštaj prvi dim napolje dok se razgori.Skrati vreme sušenja ali si zato pustio ljut dim koji ima kora i vodenu paru od koje nikakve koristi nemaš.

Sto je do nas odradili smo,sad je na promaji da odradi svoje!
a75fe6a780c18d7b942dd1c54524cc61.jpg

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Ovako ja to radim.
Inace ja dimim iskljucivo sa bukvom,a ovo je na slici brest koji se sam od sebe osuši u šumi. Uglavnom sa njim pecemo rostilj i sač zato sto daje neverovatnu temperaturu,a za dim sam bio skeptik i probam ga na kostima i butkicama i odusevim se mirisom a boja zuckasta sa crvenkastim,oduševio sam se,tako da sad dok ima bresta dimim sa njim.

Nemanja,i kod mene bude tako dok dimim.skoro da se nista ne promeni.Ja svakako odimim 5 ili 6 dimova i sklonim i onda on vremenom dobije onu lepu boju i cvrstinu.
To me je druže i zanimalo. Hvala ti puno! Počelo je malo boje da dobija boje. Još koji dim i ide na promaju. Koliko otprilike će morati na promaji?

Ne sme kulen da bude na promaji,nego u nekoj poluotvorenoj prostoriji.
Kad duva vetar,ne treba da se pomeraju.
Treba da stoji oko 2 meseca,zavisi od vremena.
Pipneš ga,da bude prilično tvrd.
Presečeš,da vidiš kakav je iznutra,da li je završio svoje.
Vremenom stekneš iskustvo.

Каже ми другар да му је лепши кулен који стоји на тавану старе куће набијаче,него онај који стоји изнад бетонске плоче тј нове градње куће.Он то објашњава земљом на витловкама старе куће влага итд...

Ja nebih preporučio direktno dimljenje ovakvim 'gorivom' ali svako sa svojim mesom može da radi šta hoće.
Ovo bi jedino moglo da se koristi ako bi se u peć naložilo van sušare da trulež i kora sagore da se ljuti loš dim nebi pustio na meso, pa da se onda unese u sušaru.
Kod mene je peć od bureta 200l i imam cev kojom početni loš dim izvlačim van sušare, a onda kada se gorenje stabilizuje puštam dim na meso.
Ovo je donji deo peći..
Postoji i mogućnost da se na ovo postavi rešetka na koju se mogu postaviti obluci kamenovi iz reke, koji na sebe preuzimaju čađ iz dima..

545f9cc4601aa8b6f2b06f9afdf2e5e8.jpg
To imam , na takav buric mozda siri , resetka sito od kombajna i krupni sljunak

@milovan vrsac I ja sad u kombinaciju ubacio brest, slucajno isplivao kod burazera iz gomile drveta za kotao 😂 nisam mogao da odolim tako lepom drvetu a da ga ne podlozim, videcemo ukus kad sazri kulen! Mada nije sa njim mnogo radjeno, mozda 30%
Ovih 30% je super. Taman da vidiš razliku izgleda i okusa, a rađeno u istoj godini jednakim mesom. (y)
Nadam se da ćemo biti obaviješteni o razlici. ;)

Nazad
Vrh