Recepti kulena, kobasice, švargle...

Прошле год останем без црева ф60 и напуним један у ф100 био је нај бољи...тако да и ове год планирам пола масе у ф60 пола у ф100.

Ja sam punio u Fi 60, 65 i 75.Najbolje mi se pokazalo u 65 jer može da se napuni toliko tvrdo da se krive kuleni.U 75 mi puca crevo gore na vezu, ne znam da li uvek naletim na loša creva tog kalibra ali već tri uzastopne godine javlja se taj problem pa više neću u njega.Fi 100 mi je malo preširoko zbog sušenja što opet ne mora da znači da je loše.

Сви смо стрепели кад смо га начели али је био фантазија.Кад сам га пунио држао сам руком црево(стиснуто) овај што је гурао шприц сасвим полако је гурао и није било шупљина.

45 petica zakon kod nas...slikacu kad stignem spajc imam i komsijine na susenju...oko 200kg,svega ima ali do 60fi najvise

Koliko je dobro da sad bude 15 do 20 stepeni, zbog mesa u salamuri...
Ja sam klao 13. Novembra...
U tom periodu je temperatura sve bila preko 10...
Kad okrećem meso u salamuri, obavezno prospem svu sukrvicu i usolim nanovo....
Ako zbog toga brineš....
Na jednoj šunki sa strane na koži, kao da je htelo malo neka buđ da se uhvati, prebrisao krpom i nasolio....
Nisam čak ni prekrio sud u kome držim salamuru.....
Još su šunke ostale, juče bilo 5 nedelja od klanja....

Kod mene klanje odrađeno prošle nedelje.Meso u salamuri stoji tri nedelje i ne diram ništa do isteka tog vremenskog perioda.Nakon tri nedelje ide rasoljavanje i kačenje u pušnicu, nema prevrtanja i dodatnog soljenja.

Meni otkako sam "progledao", nikada se nije ništa pokvarilo, a umelo je da stoji i godinu dana...
Što moji komšije,poznanici i rođaci ne mogu da se " pohvale"...
A ni rahmetli baabo ni pokojni deda...
U tim stvarima se uopšte ne ugledam na njih, niti njihov način....
So ga drži, a dim ga konzervira...
Sve držim na tavanu, kad izvadim iz pušnice....
Pre kačenja u pušnicu,sve operem vodom....
Svako radi drugačije, ne ubeđujem nikoga kako da radi, neko se kune u ovo. neko u ono, a na kraju se pokaže šta valja u praksi....

Poslednja izmena:
Griješiš u tome (prejaka riječ)....
Slušaj svakog, ali naređuješ (donosiš odluku) TI !!!! 💪
To bi onda bilo, e deda tako radio, ćaća poslije,a ja da nastavim da se mučim....😅
Vidim ovog, ne sviđa mi se, eeee onaj mi se način sviđa, ali samo delimično, pa pokupim fore i fazone i nađem neki SVOJ način !!!!!!
Koji mi se pokaže u praksi da "radi" !!!

Moj djed i otac su uvijek meso stavljali u mokru salamuru. Dakle u jednu posudu sipa vodu, so i mleveni beli luk. Meso i slaninu provuče kroz tu vodu i složi u bure. Kad završi sa tim, tu vodu naspe u bure i pritisne drvenim pritiskivačem i kamenom-kao kupus.
Bitno je da se bure drži na prozračnom mjestu i sve bude kako treba.
Mnogi koji meso drže u suvoj salamuri to ne podržavaju, ali nema veze. Svako je naučio raditi na svoj način.

Poslato sa MRD-LX1 pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh