Recepti kulena, kobasice, švargle...

Uh, pre pola sata zavrsili klanje. Pokojna imala 300kg. Bilo nas je dosta manje jer je svinjokolj ispao neplanski zbog soje, i posto ne znam obradjivati meso iseckao sam skoro celu oraniju cvaraka za par sati. Nisam se umorio ali po zavrsetku seckanja krenu do kuce po neki skaf i nesto mi bi cudno hodati 🤣, desna ruka se ukocila od noza dok mi je bilo cudno glavu okrecati.
Mast smo topili na vodi, bez stavljanja masti. Keva nije dala da se stavlja stara mast jer nova dobije neki smek, tako mi ona rece meni mas ko mas. Inace cvarke procjedimo kroz presu da budu kao "ćips" ali ove godine nismo imali presu.

Poslednja izmena:
Evo ovakvi ispadnu bas dzinovski IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/20211204/921dad5eef59071f05793a940ac597cf.jpg[/IMG]

Послато са SM-A325F помоћу Тапатока
deb39223f36814c763ab54c9fa6a4b07.jpg
Takve i ja pravim..... 🍻
Budu suvi i totalno "odmašćeni"....
Ne žuri mi se nešto u Nišku Banju....;)

I ovi odlicno izgledaju. Ako su suvi i slani po mom su ukusu.
Ne znam jesu li po tvome ukusu, ali jesu po mome. 😋🥰

To se kod nas uBanatu zove droždina a čvarci su ono sa iwanhoove foke :ppozdrav:
Svatko radi onako kako zba i kako mu najbolje odgovara. Na mojoj slici su čvarci od dva pajceka (muške svinje) po cca 160-170 kg. Dali su 45 lit. ocijeđene masti. Stiskani su ručnom stiskalicom. Ovakvom,

Imam specifičan, starinski postupak prerade špeka u mast. Prvo špek navlažim mokrom salamurom, koju pripremimo za mokro salamurenje mesa za sušenje i zatim ga utrljam sol u špek (iskustveno, odokativno). Znalo se dogoditi da presolim pa sad malo više vodim računa o debljini špeka. Nakon 4 dana salamurenja režemo na kocke stranice cca 1,5-2,5 cm i topimo na štednjaku u plitkom širokom loncu. Čim se stave na vatru doda se malo mlijeka (žena određuje količinu odokativno). Kad se mast pjeni dodajemo luk. Pravo vrijeme stiskanja je najteže pogoditi. Ako je prerano, ostaju malo gumeni, a ako je prekasno zagore. Ove godine su sve ture stiskanja ispale pravovremene. (y)

Ne tvrdim da je moj postupak bolji nego neki drugi, ali meni, za moj ukus, daje najbolje čvarke.

Dio čvaraka pojedemo u nekoliko dana jer su zarazni pa se ne može prestati jesti. Pogotovo uz luk i svježi, doma pečen kruh. :love: Dio se podijeli prijateljima i rođacima, a tek nekoliko paketića se izvakumira i spremi za kasnije.

Meni je kolagen zakon iz razloga što prirodna creva nikada nisam uspeo da operem kako treba ma šta god im radio uvek se kulen osećao na crevo pa sam batalio.Kupovna prirodna creva su još gora varijanta jer ih tretiraju sa nekom hemijom plus jodom, ne pomažu ni soda bikarbona, kreč, crni luk, ništa.

Meni je kolagen zakon iz razloga što prirodna creva nikada nisam uspeo da operem kako treba ma šta god im radio uvek se kulen osećao na crevo pa sam batalio.Kupovna prirodna creva su još gora varijanta jer ih tretiraju sa nekom hemijom plus jodom, ne pomažu ni soda bikarbona, kreč, crni luk, ništa.
Maticu kaze jedan ovde kod mene u kraju za sva ta debela creva "dzabe ih peres isto kao i da si ih dopunio samo" 😂

U pravu je čovek 100%.Jedne godine mi se pokvario kulen u katama, evo i sada me srce boli kada samo pomislim na taj nemio događaj.Jbg čekaš godinu dana, spremiš i uradiš da bude kako treba i na kraju crevce da te za.ebe.Neka hvala.Možda kolageno crevo nije dobro, nije domaćinski ali je dobra alternativa.

Nazad
Vrh