Recepti kulena, kobasice, švargle...

20. januara je proslo godinu dana kako je ovaj kulen napravljen. Kada se osusio na 50% izvakumirali smo ga i od tada stoji u frizideru. Kada se otvori vakum pakovanje potpuno je isti kao pre vakumiranja.

jzFFQCd.jpg

Sad samdrugi naceo i jos vise ima rupa

Sad je pitanje sta dalje s njim ne bi da mi posivi gde su te supljine. A mislim da je pred kraj susenja.

Ukus je dobar perfektan samo te supljine mi smetaju.
Nisam sve isčitao od početka,ko ti je radio karbinje?Meni se čini da je to klano kod nekog ;majstora; sa nedovoljno čistom klanicom pa si dobio neke bakterije ili štogod tako nešto!

Izvakumiraj i nemoj u zamrzivač nego u neku hladniju i tamniju prostoriju .moj je sa sušenja u podrum i do sad je bioi tamoi.
Koliko su bile stare svinj od kojih si pravio kulinove seke i da li su punjene isti dan kad je zaklano?

Godinu ipo dana brav ustrojen kao mali. 270 kila je imao zive vage. Jeo samo kukuruz, masti bilo 30ak kila.
Zaklano 20og dec. Stojalo meso u kaisevima na stolu preko noci. Sutradan mleo i punio, okacio u pusnicu da prenoci. Sutradan dimio.

Ne volim mleveno ispod 10ke. Cak bi i na 12ku isao, ako moze da se umesa recimo 70%na 12ku i 30% na 8 cisto da se poveze lepo sve. Neko da me posavetuje za sledeci put ako je to isprobavao na svojoj kozi.

Nisam sve isčitao od početka,ko ti je radio karbinje?Meni se čini da je to klano kod nekog ;majstora; sa nedovoljno čistom klanicom pa si dobio neke bakterije ili štogod tako nešto!
Mesar je dobar, zadnje tri godine sam radio kod njega. Sve je cisto uredno. Pere sve posle svake musterije. Samo pri dnu je supalj ka gore nema rupa sto je cudno.

Poslednja izmena:
Kada puniš kulen,i kad je napunjen,jednom rukom ga sklanjaš od šprica i ne puštaš ga,a drugom rukom ga vezuješ kanapom.Za ovo treba malo prakse,a ako ti je lakše,neka neko drugi veže.
Hoće da se desi da povuče vazduh kada ga pustiš da bi uzeo kanap.
Ovo je jedan od razloga zašto hoće da bude šupalj.
I naravno,vezuješ ga tako da kad zategneš kanap,deo mesa izađe napolje.

Kada puniš kulen,i kad je napunjen,jednom rukom ga sklanjaš od šprica i ne puštaš ga,a drugom rukom ga vezuješ kanapom.Za ovo treba malo prakse,a ako ti je lakše,neka neko drugi veže.
Hoće da se desi da povuče vazduh kada ga pustiš da bi uzeo kanap.
Ovo je jedan od razloga zašto hoće da bude šupalj.

Kupio sam ljesta i klipse i morao sam da sklanjam sa topa i pustam. Patnja ziva. Prvi put radim ne znam kako ide po jusu

Mesar je dobar, zadnje tri godine sam radio kod njega. Sve je cisto uredno. Pere sve posle svake musterije. Samo pri dnu je supalj ka gore nema rupa sto je cudno.
Znači pogodio sam na osnovu slike kulena da si radio kod nekog odličnog mesara koji stolove pere sa mlakom vodom bez dodatne hemije?Odličan majstor pohvali ga još koji put ali šupljine su od prljavstine alata i stola! :D Dogodine ponesi asepsol i pofajtaj po alatu i astalu

Nazad
Vrh