Recepti kulena, kobasice, švargle...

Negde očigledno pravite grešku tokom pravljenja smese za kulen kao i kod samog punjenja i dimljenja.Moja pušnica je baš niska, ja sa mojih 190 cm visine moram da se sagnem dok kačim prerađevine i još nikada se nije desilo da kulen bude zapečen.

I promaja je jako bitna kao i vlažnost, kada je jako suv vazduh i promaja onda dolazi do ubrzanog procesa sušenja i crevo jednostavno nemože da isprati proces pa dolazi do naboravanja creva sa spoljne strane a kulen u sredini bude šupljikast pa čak bude i pojava plesni unutra i to one zelene.Nekada su zime bile hladnije sa dosta mrazeva (cedi) i hladnih dana i nije bilo toliko velika vlažnost (tonja) zato što je uvek bilo malo vetrićka a sad se to sve promenilo, treba birati mesto gde okačiti te naše prerađevine da to polako zri i biće sve teže ih u budućnosti sačuvati zbog vremenskih uticaja.

Negde očigledno pravite grešku tokom pravljenja smese za kulen kao i kod samog punjenja i dimljenja.Moja pušnica je baš niska, ja sa mojih 190 cm visine moram da se sagnem dok kačim prerađevine i još nikada se nije desilo da kulen bude zapečen.
Najverovatnije lože ispod,u moju pušnicu se loži pored a sa kontra strane je dimnjak pa ima i promaje normalne

Sto se mene tice svinje su bile moje.gidin7 dana stare oko 220 230 kg.meso cist but i dve sake ledjne slanine na 15 kg.creva kolagena fi 65,dva mi pukla na punjenju koliko jako punimo.smesa zacinjena na suvo i ostavljena da penoci.pusnica isto niska ali ne lozimo drva vec samo bukova piljevina tinja,onaj patent od bubnja ves masine.prve godine mi je bio dobar a tad sam dodavao vinjak,posle nisam.jedino sto mi pada na pamet jeste taj suv vazduh.vodimo racuna da je na mestu gde cuvamo meao i kobasice i kilen tek blaga promaja,ali mozda je previse suv vazduh...
A npr.juce sam probao kobasicu za koju mi je zapalo najdeblje crevo,najmanje fi 40 i unutra je top.ne koristim gotove zanice.

Pusnica je 3,4x2m visine 3.4. Lozi se ispod poda. Betonska je ploca kamenje na podu. Vlaznost vazduha je bila nekad manja nekad veca. Ne znam kako da povecam vlagu u pusnici.
Prostorija gde zriju kuleni je kuca sa otvorenim prozorima od spajza i konta sobe sprcili su se do jaja slikacu ih sutra.
Svinje su moje. Brav 270kg zrelo meso sve okej.

Очигледно имаш добру промају по мени требао си их раније скинути из пишнице.Ни ја нисам неки стручњак моја пушница је висине 4,5м прошле год сам усрао мотку и запекао их ове године сам успео и јако сам задовољан али Малте не само што нисам спавао у пушницу🤣

Kod mene se ove sezone sušenje i zrenje dosta sporo odvijaju.Meso i prerađevine stoje uvek na istom mestu i dešavalo mi se da u ovo vreme već moram da pakujem određene prerađevine u vakum kese jer budu dosta suve.Trenutno nisu ni blizu pakovanja, glavni i odgovorni su velika vlaga i nedostatak vetra pa je i promaja minimalna, opet to nije ni malo loše, bolje će odraditi fermentaciju.Svaka godina je priča za sebe.

Kad pogledas ne sme biti greske do samog kraja procesa, zadnja kockica u slagalici je zrenje i tu se mora voditi racuna da ne dodje do presusivanja ili do dudjanja. Meni se naj bolje pokazala pusnica u kojoj susim kulen jer je uvek provetrena al ipak mogu kontrolisati promaju klapnama, ako jako duva zatvaram i obratno.
Isto sporo sazreva i kod mene, jbg. tonjavo vreme bitno da ne budjavi.

Pusnica je 3,4x2m visine 3.4. Lozi se ispod poda. Betonska je ploca kamenje na podu. Vlaznost vazduha je bila nekad manja nekad veca. Ne znam kako da povecam vlagu u pusnici.
Prostorija gde zriju kuleni je kuca sa otvorenim prozorima od spajza i konta sobe sprcili su se do jaja slikacu ih sutra.
Svinje su moje. Brav 270kg zrelo meso sve okej.
Ako u prostoriji pored se greje onda onda je presuv vazduh i brzo ih suši i skuplja tako da se javljaju naboranost na kulenu a to je znak da se prebrzo suši.

Evo izgled kulena i pusnice.
https://ibb.co/M2zxTRp https://ibb.co/1mdd7Rm

Nazad
Vrh