Recepti kulena, kobasice, švargle...

Sava21 u tom slučaju greška je samo do punjenja.
Željko čini mi se da u kulenu imaš masnoće koja se ocedila i zato ti se kulen osipa tokom sečenja.

10ka. Kaze kum da kad je mleo na 10 imo je rupe. Na 8mm nema rupa kaze. E sad **greška li ga jel do toga. Il do toga sto je brav jeo sam kuruz

Sava21 u tom slučaju greška je samo do punjenja.
Željko čini mi se da u kulenu imaš masnoće koja se ocedila i zato ti se kulen osipa tokom sečenja.
Nije ni jedna kap iscurela iz njih. Temperatura u pusnici je bila max 15 stepeni i tad bih zagasio piljevinom i odma spadne. Zavisi kolika je spoljna u tom momentu

Možda mi se samo čini ovako sa slike, po mom zapažanju malo je šareniji tj.ima masnoće u sebi.Što se tiče mlevenja polovinu smese meljem na 8 a drugu polovinu na 10 mm pa ih onda mešam i bude dobra konzistencija.

Sad samdrugi naceo i jos vise ima rupa

Sad je pitanje sta dalje s njim ne bi da mi posivi gde su te supljine. A mislim da je pred kraj susenja.

Ukus je dobar perfektan samo te supljine mi smetaju.

Nije to tako lose.....
Ovaj kulen je u jednom momentu imao sigurno vecu temperaturu od 15 stepeni jer mu je ivica tamna dakle specen je....
To sto se mrvi pre bih rekao da nije dobro izmesana masa tj nije dovoljno mesana da pocne da se sjedinjava/veze
Moguce i da je malo slabije punjena jer promer je pozamasan i tu stvarno treba paziti na mnogo sitnica da bi sve uspelo kako treba
Nisi mnogo preterao sa masnocom,moja procena da tu nema vise od 20%slanine
Inace i ja volim od 10ke pa nadalje,sve ispod bude teze susenje.

Ne kruni se on dok se sece lepo je povezan samo su supljine problem. Masnoce mislim da sam isao na 15% jer je meso vec bilo prosarano belinom.

Ovo te nisam skontao kako bude teze za susenje sve ispod 10ke?

Da li bi se bolje napunilo kad bi uzeo profi top? Ovaj sto imam je protok vinkovci i malo je patnja s njim raditi.

Ne kruni se on dok se sece lepo je povezan samo su supljine problem. Masnoce mislim da sam isao na 15% jer je meso vec bilo prosarano belinom.

Ovo te nisam skontao kako bude teze za susenje sve ispod 10ke?

Da li bi se bolje napunilo kad bi uzeo profi top? Ovaj sto imam je protok vinkovci i malo je patnja s njim raditi.
Pa supljina nastaje ako se masa ne vveze i ako nije tvrdo punjena
Koja vestacka creva koristis?
Sto je sitnije mleveno to se teze susi .
Juce sam zavrsio jednu krmacu od 270 kg i falilo mi malo creva i kupim kolageno koje ima na nasem trzistu zvanicni trgovac i creva su tesko sranje.Inace uvek koristim vestacka koja kupujem preko u Madjarskoj ili od svercera na pijaci i nikad nemam problema sa tvrdocom punjenja i vezivanja creva.Ovo domace puca dok ga vezes a pri punjenju bacio sam jedno 30% creva sve popucalo a kod madjarskih se to ne dogadja

Kupovo sam u pononia trade i u alimenta. U panonia trade su bila bolja. Fi 60. Pucala su kad sam vezivao klipsama. Fi 60 kolagenska.

Creva ima raznih recepata i klasa. Nije svako crevo univerzalno. Kao sto nije isto crevo za susenje i crevo za kuvanje. Na oko jesu al po recepturi nisu nego neki nabavljaju ispod ruke ili kupuju skart pa dalje seckaju i rasturaju

Sad je pitanje sta dalje s njim ne bi da mi posivi gde su te supljine. A mislim da je pred kraj susenja.

Mora masa lepo da se izmesa da bi se povezala, punjenje mora da bude tvrdo... meni pola creva popuca (kolagen fi55) na punjenju koliko tovarim...

Šupljina ide od nedovoljno napunjenog creva (meko punjenje) i kad krene vlaga ka periferiji creva prilikom susenja ostaje rupa...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Željko ja bih to sklanjao sa promaje u zamrzivač pošto koliko vidim te šupljine nisu još dobile tamnu boju (bakar-braon boju) a počinje polako, verovatno još nije promenuo ukus tu gde je šuplje a promenuće sigurno i onda neće biti jestivo, solidno je on suv (bar po slici) a zamrzivač će ga još malo ocediti.

To sam i ja kontao jos ovih nedelju dana na promaju i sklanjam. Dal da vakumiram pa u zamrzivac ili u papir pa u zamrzivac

Izvakumiraj i nemoj u zamrzivač nego u neku hladniju i tamniju prostoriju .moj je sa sušenja u podrum i do sad je bioi tamoi.
Koliko su bile stare svinj od kojih si pravio kulinove seke i da li su punjene isti dan kad je zaklano?

Nazad
Vrh