Recepti kulena, kobasice, švargle...

Koliko % se obično stavi takve ljute?

Stavljas koliko volis ljuto. Ako susis kobasice onda se slatka paprika ne stavlja , slatka paprika užegne u procesu susenja i pokvari ukus.
Ovo susenje uzmi sa rezervom nekad su se kobasice susile i stajale do ljeta dok se nisu pojele , nije bilo zamrzavanja a sad i vakumiranja.

Ovdje mljevenu papriku nabavljam od ljudi koji je proizvode , kupujem i slatku ali za kuhinju , vakumiram je jer vecinom samo ujesen mozes kupiti mljevenu koju hoces.

Drugo kobasice a i kulen se radi od svinja koje su minimum 1 godinu stare a bolje i starije , krmace posle tovljene , ovdje tove jecam i kukuruz. Takodje tevljene nije tako intenzivno jer stradaju na noge. Od starijih svinja meso nije vodeno ima masnocu unutar mesa i vise suhe materije , kvalitet kobasica takvih i ovih brzinski tovljenih je nebo i zemlja , od ovih mladjih je kobasica susena tvrda kao drvo.
Normalno krmace se ne kolju kad traze nerasta.

Drugo samljeveno meso mora biti dobro promjesano da se lijepi i kod punjenja da ne ostaju mikro supljine , to je inace greska , i unutra onda kobasice i kulen plesnive i to se osjeti kad jedes. Crijeva su najbolja od derme ona po 92m(oko 70kg kobasica) pakovanje koje prodaju iz bureta , jaka i dobro kalibrirana , nije jeftino oko 130kn paket ali je profesionalni kvalitet.

Par kulena dobilo sivu plesanj spolja. Skinio sam ih sa dimaljenj sad su u prostoriji na laganoj promaji. S cime skinuti plesanj i dal opet na dim staviti?

Od kako se sjećam, u kobasice smo uvijek stavljali slatku papriku. Dio kobasica za kuhanje se samo kratko prosuši i idu u zamrzivač. Drugi dio se suši toliko da se jedu sirove. Oduvijek smo i te suhe spremali nakon sušenja u zamrzivač pa možda zbog toga nikad nismo imali problema da bi se užegle.
Punjenje crijeva je jako važno ako se kobasice žele dulje čuvati. Zrak u crijevima je veliki neprijatelj. Ja ih punim na ručnu mašinu za rezanje (bez noža i pločice. Neki vele da nije dobro jer se meso 2x gnječi prolaskom kroz puž mašine. Meni nisu ništa lošije od punjenih na punilicu (popularno zvanu top), a čak puno bolje nego punjene punilicom kad ostane zarobljenog zraka (kod punilice se to hoće dogoditi ako se dobro ne pazi prilikom njezinog punjenja).

Evo sta sam nasao na netu , oni su izmislili kobasice pa kaze u dimljenu ide paprika a u onu sto se koristi bez dimljenja je navedeno ide slatka paprika .

• Hazi kolbasz: This simply means homemade fresh, unsmoked sausage and can vary by region. Usually, it is made with pork shoulder, garlic, salt, pepper, sweet paprika, and water. Some recipes call for cloves and lemon zest.
  • Gyulai kolbasz: This beech wood-smoked sausage is named after the Hungarian town of Gyula and is made from pork, szalonna (Hungarian bacon fat), garlic, pepper, caraway, and a Hungarian red paprika. It can be eaten alone, with bread, or added to other dishes like rakott burgonya.

Ni sa čim,tako i treba da bude.
Cuo sam da samo bela plesnj valja sve ostale nisu dobre.

Ili nije istina to

Uglavnom jeste tako bijela je dobra i ona uglavnom prekrije kulin u tankom sloju dok oni (mi kažemo mačkovi )zeleni nisu dobri i kad se to pojavi ja to obrišem krpom umočenom u slanu otopinu

Pre par dana uzeta gorenje vakumirka.
Da vam kazem dal je bolja ili losija od nekih drugih ne znam jer nikad pre nisam radio sa takvom spravom, mogu da vam kazem da ova vakumira i vari i da od jedno 70,80 vakumirnja do sad ni na jednim nije bio problem da nije zavarila lepo kesu ili bilo sta slicno.
a8edc41ef1172f9b14535d802ac77f74.jpg

Poslato sa ELE-L29 pomoću Tapatoka

Ja ne znam ni koji je ovo model sto sam uzeo 😃.
Placena 9900 u tehnomaniji.
Za moje potrebe valjda ce raditi koju godinu.

Ja varim dva šava. Događalo se da nakon nekog vremena popusti iako je izgledalo dobro zavareno.
Dvaput je dvaput.
Zavisi to i od vrećica. Neke se teže vare.

Koristim folije u traci širin 20 i 30 cm i duljine 3 m. Režem na duljinu koja mi treba. Vakumurka je Silvercrest iz Lidla. Nekoliko puta mi se dogodilo da nakon 10-ak minuta negdje popusti i uđe zrak. Foliju kupujem u Lidlu jer je najjeftinija, ali izgleda da prodaju od više proizvođača (iako na svima piše silvercrest). Jedne se lako razdvoje, a druge su kao slijepljene i teško se razdvoje za ubacivanje mesa. Upravo te druge stvaraju probleme.

frkani,​

hvala na ideju za duplo zavarivanje. Kod idućeg pospremanja budem probao na taj način. Zavaruješ li drugi put na istom mjestu ili pored prvog zavara?

Identicna ovakva
Istu tskvu sam i ja pre neki dan kupio. Neko je skoro stavio link firme iz Beočina za kese za vakumiranje, uglavnom uzeo sam tamo i kese su za svaku preporuku. Uzeo sam 20 x 30cm 100 kom 1200din, ljudi šalju poštom a na teritoriji NS-a donose lično. E sad samo jedno pitanje pre mnogo godina imali smo tavu spravicu za lepljenje i vakumiranje koja je pod čudnim okolnostima "nestala"... i koliko se sećam taj vakum je bio mnogo tiši od ove nove, kako se kod vas čuje meni to deluje dosta bučno.

Nazad
Vrh