Odg: Recepti kulena,kobasice,čvargle.......
@ jedna indy
Nisam nikad klao tele ili june, ali mnogi u mojoj okolini su to radili, a dobar sam prijatelj sa jednim mesarem koji je radio uslužno klanje i iznosim podatke koji su biki aktuelni .
-Klanje i deranje kože sa teleta, juneta ili bika sa soljenjem kože je bilo u ceni obrade na polutke + tranžiranje, a razmeravanje na 5 kg i pakovanje je bilo + glava i pola iznutrica.
Dakle, mesar je zaklao, oderao i isekao bika za kožu, a razmerio ga za glavu i nisam siguran još koliko, stim da je kod mene radila fabrika za preradu kože i bila je odkupna stanica kože, a ako me sećanje ne vara, 1 kg usoljene kože je bio oko 1 DM.
Mislim da u tvom slučaju mesar hoće da ti zakine i više naplati. Ako hoćeš mogu se na dva-tri mesta raspitati kako to tačno ide i da znaš šta ti je raditi.
Pozdrav od Mirka iz Kule. >:
Ako želiš kupiti june ili tele moj ti je savet da se raspitaš kod iskusnih majstora koji su upućeni u taj posao i da računaš da ćeš radman mesa sa kostima imati od 46 do 54 % u korist mesa, a što se tiče cene koju si ti navela, to je po mojem mišljenju preskupo, sutra se možemo čuti sa preciznijim informacijama.