Recepti kulena, kobasice, švargle...

Odg: Recepti kulena,kobasice,čvargle.......

Ujutro ::000:: Boze zdravlja i jakog stomaka :haha: :haha: :haha:

Danas samo cvarci,sutra spremamo kobasice i usoljavamo.
259ie5g.jpg
23lzh9v.jpg

Pozdrav :cao:

Dali neko sredjuje slaninu poput ove iz klanice Djurdjevic, Pecinci.
Susimo je svake godine, pa me interesuje ima li neka caka da se dovede kao ova njihova.
Kupovnu mozes jesti na veliki petak kakva je udesena. :sta:
Nije ni domaca losa, ali mislim da moze i bolje.

nisam ni probao..inace moja je u salamuri,za koji dan je vadim!

Mi necemo jos sredjivati meso ,do pred novu god.
Jednu turu cemo krajem god, a ostavljamo nesto i za mart.
Samo cepamo meso cele zime, a kada krenu radovi, da imamo sveze.

a kako ti iz klanice sredjuju slaninu :sta:

To se i ja pitam. :sta:

Video si slaninu kupovnu. Nema ono kao kod klasicne (domace), samo sto ne potekne mast.

Barena slanina,dali je stvarno barena(kuvana) ili je samo tako zovu?I zna li neko recept za spremanje ovakve slanine?

Recept kuci ostavis slaninu kao za pusnicu samo odneses da oni skuvaju,tako mi radimo godinama u istoj mesnici a kvalitet kako kad... U glavnom bude dobra ista kao i u prodavnici.

Pa ide li uopšte u pušnicu,i može li se to kuvanje uraditi kod kuće,gde da nosim desetak kaiševa slanine?

injektovana,ne.
princip te slanine je,da ujutru svinjce trci po svinjcu,a poslepodne se slanina injektuje i uvece rucka.

'ebes ti to.

Dragi forumasi, gotovo za danas! Sutra da spremim meso za punjenje creva i da solim meso i slaninu i... voljno :ppozdrav: Ubio nas cale jutarnjom vrucom rakijom :haha: :haha: :haha: skuvao nam rakiju od 50c i sipao nam u case od 1dl :nono: dok nismo poceli da otvaramo svinje vec smo bili u vasioni :haha: :haha: :haha: sta ces mator covek, dali smo mu nesto da i on radi da se oseti korisnim i on nas zajebe ::svaka cast:: nisam ni osetio sta mi radi, ali kad sam pocepao crevo :udri: :udri: znao sam da nisu cista posla :haha: :haha:
E kad je bio gotov rucak i kad smo omastili stomake, onda se moglo pricati dalje...

Injektovana nije zdrava i uopšte nije trajan proizvod,jeste lepa ali od domaće slanine sušene na bukvi nema kvalitetnije.Pogledajte samo koliko košta hamburška slanina u mesnicama a koliko ova injektovana pa će sve da vam bude jasno a samim tim i razlika u kvalitetu.

O sremskim crevima u Loznici

Usoljena tanka svinjska creva u Loznici by Sremska Mitrovica.

Izuzetna ponuda u Loznici !!!
(Na tzv. Kvantašu, odmah pored Zelene pijace, na putu za Banju Koviljaču.)
Desetak metara čistih, mirišljavih, usoljenih, lepo upakovanih svinjskih tankih creva košta 120 srpskih dinara (1 euro=107 srpskih dinara).
Komadi creva imaju dužinu od 1-2,5 ili 3 metra. Creva su stručno pripremljena tako da nema prosečenih delova. Eventualni višak creva dobro se zamrzava i docnije lepo koristi za pripremu kobasica.

Dve lozničke slike:

creva_kobasice_1.jpg

creva_kobasice_2.jpg

Obzirom da sam nova ovde,nadam se da se nećete ljutiti ako sam na pogrešnom mestu,a mislim da nisam jer sam sve str pročitala. Zanima me po kojoj ceni mesari rade june. Meni je jedan čovek tražio 4000 i njemu koža. Mada, i da mi nije rekao to za kožu-šta ce mi? :D E sad ne znam da li u tu cenu spada i tranžiranje...
Mene konkretno zanima ako je june od npr 350kg,koliko otpadne? Ili u procentima ako vam je lakše. I neke ideje za juneće meso sušeno. Šta bi mogli da pravimo sve.
Hvala najlepše ! :)

Koliko ja znam ide oko 10 din za kg žive vage tu spada i tranžiranje.Kožu verovatno nemaš kome prodati pa mu je pokloni.
Računaj da ti ostane 50-tak %.

@ jedna indy

Nisam nikad klao tele ili june, ali mnogi u mojoj okolini su to radili, a dobar sam prijatelj sa jednim mesarem koji je radio uslužno klanje i iznosim podatke koji su biki aktuelni .

-Klanje i deranje kože sa teleta, juneta ili bika sa soljenjem kože je bilo u ceni obrade na polutke + tranžiranje, a razmeravanje na 5 kg i pakovanje je bilo + glava i pola iznutrica.
Dakle, mesar je zaklao, oderao i isekao bika za kožu, a razmerio ga za glavu i nisam siguran još koliko, stim da je kod mene radila fabrika za preradu kože i bila je odkupna stanica kože, a ako me sećanje ne vara, 1 kg usoljene kože je bio oko 1 DM.

Mislim da u tvom slučaju mesar hoće da ti zakine i više naplati. Ako hoćeš mogu se na dva-tri mesta raspitati kako to tačno ide i da znaš šta ti je raditi.

Pozdrav od Mirka iz Kule. >: :cao:

Ako želiš kupiti june ili tele moj ti je savet da se raspitaš kod iskusnih majstora koji su upućeni u taj posao i da računaš da ćeš radman mesa sa kostima imati od 46 do 54 % u korist mesa, a što se tiče cene koju si ti navela, to je po mojem mišljenju preskupo, sutra se možemo čuti sa preciznijim informacijama.

Nazad
Vrh