Recepti kulena, kobasice, švargle...

Toplo vreme definitivno rizik za svinjske čarolije.Danas presložio meso u salamuri i dodatno dosolio ,mada sam omah više solio nego obično,bolje da rasoljavam nego..Kosti kobaje i ostalo u pušnici,kranjska vakumirana u zamrzivaču.
Vrećice kupljene u NS kod onog sa opremom za konje i Rumenačkoj.Trenutno popust 20% dobre su.

Trenutak istine.Švargla na malo drugačiji način.Razliveno u limene kalupe, sistem poput kuvanja i razlivanja pihtija.Prezadovoljan sam ukusom i teksturom samo sam malo više oljutio ako se tako može reći.
ovako i ja radim vec godinama,bez stavljanja u creva..kad se stegne,tj sledeci dan,posece se na kocke,stavi u kese i zamrzivac,bez ikakvog vakumiranja,posle ga obicno zagrejem na tiganju,i ok je...

Ljudi dal je neko probao da meša ovčije mleveno i svinjsko i da pravi kobasice?Pitam jer nismo baš ljubitelji ovčijeg šmeka a ako se oseća onda da ne eksperimentiše bez veze,pre nekoliko god sam probao sudžuk ali tamo nije bilo svinjskog mesa nego junećeg i ovčijeg ,bilo je veoma ukusno,ako je neko pravio a rad je da podeli iskustvo unapred hvala :ppozdrav:

ja sam ove godine napravio 20kg kobaja 10kg ovan . imo je oko 100kg, 10kg svinjska ficla, i jos jedno 2kg na sve to masnoce ledjne. uzeo sam zacin za cevape u panoniji trejd. sastav zacina je beli luk, biber, origano. so po volji, ja sam 2% sipao. i sve spakovao u prirodna creva za kobasice fi 30, 32. odimilo se pola ostavio na promaji pola u zamrzivac i odlicno je kad se pece na rostilju ili na tiganju. ne oseca se smek ovna ni malo. sve sam mleo na 10ku

Gotovo je dimljenje, sada na susenje u trajanju 30-45 dana uz strogu kontrolu vlage.

To već može da se polako degustira.Mi smo klali 16-og i već polako te tanje padaju za slobodu.Dok se one osuše za mesec i po dana ima da budu tvrde ko opanak.Naročito na ovoj temperaturi.Samo kreni polako i videćeš da sam u pravu.

@ljusha spavas li mirno? :LOL: :LOL:
80636912_594244154663240_1316469255033585664_n.jpg

Umesto 3dcl vina, moze se staviti 2dcl ruma i to bude top.Mi pravimo vec godinama ovako samo sto ide samo svinjsko meso.

Nazad
Vrh