Recepti kulena, kobasice, švargle...

Moze li neko da napise recept kranjske ali da me ne zajebe kao Mikija.
Oni Slovenci na you tubu nece izgleda da kazu.

Mnogi ćete reći da nisam normalan, ali stavljam u kobasice (obićne domaće) 2,5 % soli, 0,5-,7 % slatke paprike (odokativno), crni papar tek toliko da malo da aromu, a ljutu tucanu papriku i češnjak dodajem na više navrata sve dok ne dobijem željenu ljutoću i taman toliko koliko želim okusa po češnjaku. Slatka paprika veže na sebe tekućinu pa dodam oko 0,7-0,8 % crvenog ekološkog vina (direktno rodni hibrid-seksarda) i vode toliko da se može ručno miješati. Materijal promiješam i pustim na gladnom do drugog jutra. Onda ga razdvojim na dva dijela: za suhe kobasice i za kobasice namijenjene kuhanju. Za suhe kobasice materijal dobro promiješam i, ako nije dovoljno ljut, dodam tucane paprike. U kobasice za kuhanje dodajem još vode, toliko da se lagano miješaju i miješam tako dugo da meso (paprika) upije svu dodanu vodu. U kobasice ide meso koje se odvoji kod formiranja komada i meso kje je masnije. Masnoću prije mljevenja odvojimo i lošu odstranimo, a onu finiju s dijelovima mesa sameljemo na sitnu pločicu. Ostalo, kvalitetnije meso meljemo na pločicu br. 10 (fi 70 mm) s tri rupe, a koristimo nožić sa samo dva kraka.

Kobasice prvo, ovisno od vremena ocijedimo (2 dan ako je toplije, a do 4 dana ako smrzava). Uglavnom, dim se ne pušta sve dok su kobasice vlažne. Dimljenje sam opisao u postu br. 4175.

Ljudi dal je neko probao da meša ovčije mleveno i svinjsko i da pravi kobasice?Pitam jer nismo baš ljubitelji ovčijeg šmeka a ako se oseća onda da ne eksperimentiše bez veze,pre nekoliko god sam probao sudžuk ali tamo nije bilo svinjskog mesa nego junećeg i ovčijeg ,bilo je veoma ukusno,ako je neko pravio a rad je da podeli iskustvo unapred hvala :ppozdrav:
Pravi sudzuk mora da ima smek, ali pazi sad kod nas lovci prave mix srnetina ovcetina, ovcetinu potapaju u mleko na 24h i dodaju konjak.Nema da se oseti ni malo.Cak i moja zena koja ne jede ovcerinu tamani te kobasice kad joj donesem.

Naravno da mora malo da se oseti ali ako je jak onda je problem,stvar je rešena ovan će da plati glavom zajedno sa krmačom, mota mi se u glavi odnos 60procenata svinjskog i 40 ovčijeg i osnovni začini pa kako bude

Folije uzimam od Saše Topke iz N.S.Vakumirka takođe Gorenje, prezadovoljan sam kvalitetom.
Inače danas puk'o top, svinje okupane i istranžirane.Ostaje pravljenje švargle za sutra.Moram da pohvalim papriku iz B.Monoštora koju mi je obezbedio član Mekani iz Sombora.Ljuta feferonka od koje uši otpadaju.U kobasice ubačeno 0,2% i oseti se lepo ljutina dok je u kulen išlo 0,5% a posebno sam odvojio 10kg mesa i ubacio 1% ljute paprike za probu i eksperiment.

Aaa, Matiću moraćemo i ove godine testirati tvoje majstorstvo u pravljenju švargle.. :p
Moraćemo utvrditi dali ti je doktorat plagiran, ili zadržavaš titulu.

Poslednja izmena:
Miro može uvek.Ove godine planiram jedan skroz drugačiji postupak izrade koji će naravno biti ovekovečen slikama a proba se podrazumeva. :ppozdrav:

Nazad
Vrh