dragan.kovacev
Član
Suvo salamurenje je za vredne ljude, a mokro za lenje, to je razlika
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Vakumiran, u običnom frižideru.Gde je leti stajao taj prošlogodišnji ?Super izgleda.
Kakva ti je ta vakumirka? mogao bi da je slikas?Vakumiran, u običnom frižideru.
Ja inače kulen (kobasice, meso generalno) kada se osuši i kad bude optimalne suvoće vakumiram u kese i držim u frižideru, time se sprečava dalje sušenje i bukvalno i nakon godinu dana kad otvoriš tu vakumiranu kesu meso bude isto onakvo kakvog si ga stavio. Probao sam da zamrznem, odnosno vakumiram pa zamrznem ali to ne bi preporučio nikako prvo jer zamrzavanje totalno pokvari strukturu mesa, a sam proces ga još dodatno isuši.
8mmKod mlevenja mesa koji broj šajbne si koristio.
Ta količina slanine nije mnogo, ali ja je lično ne volim u kulenu jer nekako "užegne" i ostavi taj ukus u mesu jer se kulen dosta sporo suši i iznutra je vlažan dugo vremena, ali u kobasicama koje se relativno brzo suše tu stavljam slaninu, recept za ove kobasice što sam pravio je:I jedno pitanje ja ponekad stavim 3- 5 % slanine sitnije samleveno od mesa. Šta misliš o tome.
Recepti za Slavonski kulen predviđaju 2-3% soli, ja sam išao na ovu donju granicu, mada mislim i da je 1.8% verovatno isto što i 2% da tu nema neke velike razlike. Ono što mislim da bi trebalo izbegavati u proizvodima koji fermentiraju jeste morska so zbog nešto veće količine joda koja može negativno uticati na razvoj bakterija unutar samog mesa.I još jedan detalj, ako koristim Tuzla so ja onda stavljam 1,8 % soli. I do sada je uvek sve bilo u redu ...
Kakva ti je ta vakumirka? mogao bi da je slikas?
Kakva ti je ta vakumirka? mogao bi da je slikas?
8mm
Ta količina slanine nije mnogo, ali ja je lično ne volim u kulenu jer nekako "užegne" i ostavi taj ukus u mesu jer se kulen dosta sporo suši i iznutra je vlažan dugo vremena, ali u kobasicama koje se relativno brzo suše tu stavljam slaninu, recept za ove kobasice što sam pravio je:
5 kg, svinjske plećke
2 kg, svinjskog buta
2 kg, obrezaka od krmenadle (ono što ostane od kulena)
1 kg, slanine
600 g, junetine
200 g, so
35 g, beli biber
25 g, slatka paprika
25 g, ljuta paprika
120 g, beli luk (izblendan sa malo vode)
kašikica/kašika šećera u prahu
Recepti za Slavonski kulen predviđaju 2-3% soli, ja sam išao na ovu donju granicu, mada mislim i da je 1.8% verovatno isto što i 2% da tu nema neke velike razlike. Ono što mislim da bi trebalo izbegavati u proizvodima koji fermentiraju jeste morska so zbog nešto veće količine joda koja može negativno uticati na razvoj bakterija unutar samog mesa.
Caso VC100, u principu obična kućna vakumirka.