Recepti kulena, kobasice, švargle...

Ajde neko iskusniji,jedni mi kažu prvo da sameljem pa začinim kulen,dok mi jedni kažu da prvo začinim pa držim dva dana tako,pa onda meljem.Šta činiti?

Ajde neko iskusniji,jedni mi kažu prvo da sameljem pa začinim kulen,dok mi jedni kažu da prvo začinim pa držim dva dana tako,pa onda meljem.Šta činiti?
Ako rucno mesas onda drugo a ako masinski onda svejedno
Zavisi ti i od organizacije samog posla......posle 2 dana ponovo se mastiti.....probao par puta nisam primetio neku razliku,postoje naknadne cake koje moras dobro da uradis da bi sve bilo kako treba, i na kraju ni jedna godina nije ista,ni meso,ni vreme u decembru i januaru pa ni rakija za podmazivanje majstorih alata.....:ppozdrav:

Svinje davimo dan ranije tako da meso bude pregledano,hladno i spremno za seckanje i obradu.Tog prvog dana plećke se tranžiraju i meso protera kroz šajbnu za čvarke.Dodaju se začini,izmeša i ostavi za sutradan kada se polovina smese melje na 10 a druga na 8 mm.Promeša se par puta i puni u creva fi 65.

Do sad sam samo kobasice pravio,al sad sam rešio i da se u kulenu oprobam,gledao sam po internetu i opet osta priča neki ovako neki onako.Ništa samleću ga pa ću da mešam,a ako ne valja onda sledeće godine drugačije :osmeh:

Ja uzimam od nekog tvog prezimenjaka iz Bezdana već 4 godine i prezadovoljan sam.
Slatka je 1400 din/kg. a ljuta 1550 din/kg.
Šaljem ti kontakt na p.p
Edit:ako ti ne odgovara,možeš kontaktirati ptičurinu:haha:

Poslednja izmena:
Lalic Szilard Subotica 063 8396571
garantovano, vadi seme,peteljke i bolesne-plesnive paprike pre mlevenja
Probao sam i tu papriku iz Bezdana, dobra je samo mislim da je izvikana, najbolja i niko drugi nema takvu.........probajte ima jos postenih proizvodjaca aleve paprike.

Imas u Martonosu na biranje, sa peteljkom, bez peteljke cena500-800 din. na kolicine 20-30kg mlevena na kamenom mlinu.

Bački Petrovac,Kisač,Gložan i okolina su mesta gde ima paprike i ne možeš pogrešiti.Izguglaj na netu brojeve telefona.

Juče na pijaci tražio da kupim mlevenu papriku i to Kišovu iz Bezdana, kad me iznenadi informacija da nema paprike ove godine !!!
Navodno ga zatvorila inspekcija, jer su našli neke kristale.........
Znači, ne proverena informacija sa pijace......:sta:

Mlevena paprika se može praviti i od paprike,isto kao i vino što može praviti i od grožđa .... ali ima i isplativijih metoda ....

Prije balkanska posla nekom se zamjerio ili nije podmazao dovoljno, pa mogu da nadju svasta, ima inspektora koji nije vidio svoju zemlju a radi, baca gnojivo , vrsi sve u petnaest, kazu samo se pojavi u dvoristu i ako nisi koperativan svasta ti nadju a mogu misliti tek kod vas sta se radi koliko sam cuo od ovih sto su imali posla sa vasom prometnom policijom odavde:haha:.

Juče na pijaci tražio da kupim mlevenu papriku i to Kišovu iz Bezdana, kad me iznenadi informacija da nema paprike ove godine !!!
Navodno ga zatvorila inspekcija, jer su našli neke kristale.........
Znači, ne proverena informacija sa pijace......:sta:
U cetvrtak sam nazvao i narucio.
Cekam da stigne.

Pada kiša ovih dana, otići ću do Bezdana kod Kiša lično.......da ja vidim ima li paprike i šta pakuje......

Nazad
Vrh