Recepti kulena, kobasice, švargle...

Ljudi da li valja dimiti meso drvetom od voca mislim jabuka,sljiva,tresnja....

Ja licno koristim sljivovo drvo jer imam neki stari sljivak koji se polako susi, tako da svake godine imam par stabala za susenje. Bukva je takodje odlicna, kod nas se koristi i grab. Neki kazu da moze i hrast, ali da je bas suv i da mu se skine kora.

Bukova piljevina je svetinja za susenje mesa.Upalim panj i kad se razgori uzmem piljevinu,malo je pokvasim i zatrpam,ma pusi ceo dan a mirom mirise dvoriste.

Imao sam ja ali nisam siguran gde je zaturen.Znam da je unutra išao gronik,jetra,dinstani crni luk i začini ali šta tačno nemam pojma jer dugo nije pravljeno.Ako pronađem postavljam recept.

Danas barena slanina
40977092163298077479.jpg
3yKVcqS.jpg
fJnv417.jpg
Dal tako obarena ima kraci rok trajanja nego samo dimljena??

Daj malo pojasnite kako to radite?? dimljenje koliko? pa kuvanje, opet koliko dugo? i nakraju opet dim??

Ljudi,treba mi savet,kobasice mi stoje na tavanu,napola su suve,i sad gledam da se pocela pojavljivati budj sa spoljne strane,kobasice imaju dobru promaju,ali misluim da su problem jace temperature koje su bile prethodnih dana,ima li neko savet,sta da radim,ne bi ako je moguce da ih stavljam u frizider.hvala unapred.

Ljudi,treba mi savet,kobasice mi stoje na tavanu,napola su suve,i sad gledam da se pocela pojavljivati budj sa spoljne strane,kobasice imaju dobru promaju,ali misluim da su problem jace temperature koje su bile prethodnih dana,ima li neko savet,sta da radim,ne bi ako je moguce da ih stavljam u frizider.hvala unapred.

Nije ti to promaja na tavanu,koja moze da osusi kobasicu,vec samo da je odrzi spolja suvom da se ne ubudja kad je osusis.Za susenje ti treba jace i skonstantno strujanje vazduha,koje se moze prizvesti ralikom u pritisku vazduha ili temperature.Najlakse je vratiti u pusnicu i po malo loziti samo toliko da se napravi razlika u temperaturi da topao vazduh krene prema gore kroz meso.Tako drzis dok se ne smezura crevo u kom je kobasica,a mozes i podprstima da osetis da je tvrda.Ja recimo dimim 4-5 dana,posle okacim u spajz u kuci,preko dana kobasica sva orosi,a nocu kad odemo da spavamo ja malo odskrinem vrata od spajza,tako da sva toplota iz kuce kroz spajz i kobasicu izadje napolje i sva se kobasica tako osusi.Kod nas je dobro sto se u kuci kod nas ne pusi.Tek kad se tako osusi kobasica moze da ide na tavan ali da podignes malo crep da bi bilo malo strujanja vazduha ili da je okacis kao moj komsija pod senjak ,a dole sarplaninac od 100 kg vezan za svaki slucaj

Treba da je ovaj dobar?
Dosta to meni lici po sastojcima na dzigernjacu, mada ide sojino brasno verovatno da pokupi malo tu masnocu i ne znam kakav ima ukus ovaj kolijander!
Izgleda da je tu poenta da se proturi kroz onaj kuter-guter :)) jer 2x da se propusta kroz resetku dosta iziskuje vremena i opet nije to to..
Uglavnom je to slično,i kod nas prave džigernjaču samo ja nepravim.
Evo ti recept za paštetu u domaćoj radinosti:
30 % masnoće (gronik sa kožurom)
20 % džigerica (jetra)
20 % kožurice
15 % meso (glava, jezik bubrezi,sitno meso)
15 % tečnosti u kojoj se kuvala barotina
2 % dinstani crni luk
Za 10 kg. mase dodaje se :
2 supene kašike belog bibera
3 supene kašike soli
1 supenu kašiku šećera
150 rg.sojinog brašna
20 gr. kolijandera
4 gr. muskat oraha
Ovi začini se mogu kipiti i gotovi razmereni samo da se dodaju masi.
Masu je potrebno samleti na što sitniju šajbnu (rešetku).Ja imam od 2 mm.Kada se masa samelje dodaju se začini i tečnost iz kuvanja.Dobro se promeša i protera kroz kuter.Ako nemate kuter može i dva puta proterati masu kroz mašinu za mlevenje mesa.Posle se puni u creva za paštetu.
Evo i jedna anegdota kako je pašteta dobila ime.
Mesaru ispadalo meso sa stola kada je radio pa kad god se sagnuo da dohvati govoro je "pa šteta da se baci".
:D :ppozdrav: ::namigivanje::

Nazad
Vrh