Recepti kulena, kobasice, švargle...

Znam ljude koji kod nas i danas rade ovakvim nacinom i nece da predju na drugi, da kace na nogare. Ja licno sam prvo naucio na ovaj nacin a posle na kacenje.

Ja slaninu neperem jer je posle dva dima barim i posle opet dva dima i spremna je za rakijicu,vino..

I kod nas se ovako radili prije,davno.jednom kod kuma nam je jedan čiča od 92 god. objašnjavao kako su oni radili tj. radili su kao na snimku.Mi smo probali odraditi jedno i toliko smo se zapetljali da smo ostali sat vremena na jednom.
Земљаче и код нас се некад овако клало...Док један деда није отишао у једно сремско село на рад и видео данашњи систем како се ради,цицање и прање па вађење органа и све остало.

Skinem iz sušare ubacim u raniju ,kada provri barim je 20-30 min ,vadiš iz ranije kačišu sušaru ložiš dva dana i to je to

Može malo pojašnjenja kako je bariš?Imam želju to odraditi.

Probao sam da ti nadjem gde su Matic i frenky pisali o barenju slanine ali na zalost nisam mogao da pronadjem te postove. Probaj ti potraziti u ovoj temi ili im se obrati na pp. Mislim da se na vod. pari kuva na resetki u rerni sporeta na 70 C 5-6 sati, ali proveri sa njima.

Danas barena slanina
40977092163298077479.jpg
3yKVcqS.jpg
fJnv417.jpg

Evo ja da napisem recepte po kojima pravim suhomesnate proizvode...svi su sa ovog foruma, malo prilagodjeni mom ukusu.
DOMACA KOBASICA
na 10 kg mesa
2% soli
1% paprike ukupno (ja stavim 0,7 slatke, i 0,3 ljute)
0,6% belog luka (obarenog, pasiranog)
0,3% bibera
kasika secera. Napunjeno u prirodna svinjska creva.

Cajna kobasica
na 10 kg mase
8,5 kg cistog mesa, i 1,5 kg lednje slanine samlevene
200 grama soli
100 grama secera
45 grama bibera
trecina muskatnog orascica (treba biti oprezan sa njim, jer je jako jak, i hoce da preuzme aromu). Napunjeno u vestacka kolagena creva f35.

Kulen
na 10 kg mesa
9,5 kg cistog mesa bez zilica i masnoce, i 0,5 kg lednje slanine. Nekih pola kg iz mase mesa ne meljem, nego isecem, radi prosaranosti
200g soli
100 g ljute paprike, i 0,3-0,4% posto slatke
20 g belog luka. Napunjeno u vestacka kolagena creva f65.

Salamura suva, sa tuzlanskom sitnom solju. Utrljam koliko meso zadrzi na sebi, i okrecem u buretu svaki 3-4 dan.
Kosti i ribice drzim 3 dana, vratove i kolenice 6-7 dana, i to samo operem, ocedim i kacim u susaru. Slanine drzim 20 dana, odsolim preko noci, ocedim i kacim. Sunke najduze, 6 nedelja drzim, odsolim nekih 10-12 sati i kacim. Ove godine cu mozda probati da ih presujem 10ak dana, pa da vidim kakve ce biti takve.
Sto se tice susenja, 3-4 dima za domacu kobasicu, a 5-6 za kulen i cajnu, slanina 8 dimova, a ostalo ne brojim, dok ne dobije lepu boju!

Bogami ja svinje koje drzim za sebe hranim godinu dana,Kad se oprasi krmaca prasici sisaju 2,5meseca i tad ih odbijem nema koncentrata ni premiksa,soja,tritikal,jecam,zito kukuruz,sirova i suva detelina.

Nazad
Vrh