Recepti kulena, kobasice, švargle...

Jagnjilac, posto je toplo i ima jos ovih prokletih muva, samo gledaj da meso od njih sacuvas. Toplo jeste, ali temperature nisu previsoke, a ako je meso dobro usoljeno i sve dok ima bar malo vetra mislim da ce sve biti u redu.
Ovde kod mene je druga nevolja, daska vetra nema a zbog magle i velike vlage u vazduhu ni kobasice ne "venu" kako bi trebale. Potrajace susenje duze nego inace, nema vetra da dune i otera ovu vlagu i maglustinu.

Vlaga je vrag koji nam samo otezava susenje.
Ni sam ne znam sta da radim sa svojim mesom, dali da ga jos ostavim na "promaji" ili u kistru.

Ja svoje meso ostavljam na tavanu, nije direktno izlozeno vlaznosti vazduha a koristim svaku priliku cim ima vetra da napravim promaju. No, ako se i narednih godina nastavi trend toplih zima izgleda da cemo morati da ugradjujemo ventilatore u pusnice.

Kulen,vrat,slanina,biftek i pečenice danas dobili otkomandu iz pušnice.Duže su dimljeni zbog ovog toplog vremena.

Nakon susenja mesa koliko dugo ga drzite napolju na mrazu tj promaji i nakon promaje i mraza gde ga skladistite?Hvala

Ja ga držim na blagoj promaji dok ne počnu vrućine otprilike.Onda ide u zamrzivač mada ću ove godine kulen staviti u mast.Jeo sam kod drugara kulen koji je sa promaje ubacio u mast.Nema onog šmeka iz zamrzivača.

Ja ga držim na blagoj promaji dok ne počnu vrućine otprilike.Onda ide u zamrzivač mada ću ove godine kulen staviti u mast.Jeo sam kod drugara kulen koji je sa promaje ubacio u mast.Nema onog šmeka iz zamrzivača.
Dobro je kupit i one vrecice za vakumiranje pa posebno svaku kobasu ili par njih vakumirat i spremit u kistru.

evo slika kao sto sam rekao:

http://i42.tinypic.com/24w8w8n.jpg

http://i40.tinypic.com/smsgaa.jpg

dubansr očisti poruke, pune su.

Dubansr, postoji vise nacina kako sacuvati meso. Zatrpavanjem u pepeo ili krec, utapanjem u mast, zatrpavanjem u zob ili jecam itd. Ako imate dobrar hladan podrum, to je ubedljivo najbolje mesto za skladistenja mesnih preradjevina jer ne iziskuje nista drugo. Zamrzivac je sigurno najgore resenje, ali sta da radimo, ako je to jedini izlaz onda bar i tako, mada bi onda trebalo ili sto kaze nju-vilidj vakumirati proizvode ili ih umotati u novine ili u dzakove od brasna pa onda ih staviti u plasticne kese.
U vezi vremena koliko meso treba da stoji na promaji, zavisi i koliki su komadi mesa. Najveci (Sunke, plecke) do prvih vrucina, a manji i tanji (pecenice, vesalice...) krace, jer ne valja ni kad se presuse, onda budu ko drvo i sva muka i trud budu uzaludni. Ja ih sklanjam po osecaju i do sada nisam pogresio, ako mi se ucine dovoljno cvrstim pod prstima - to je to.

Dubansr, postoji vise nacina kako sacuvati meso. Zatrpavanjem u pepeo ili krec, utapanjem u mast, zatrpavanjem u zob ili jecam itd. Ako imate dobrar hladan podrum, to je ubedljivo najbolje mesto za skladistenja mesnih preradjevina jer ne iziskuje nista drugo. Zamrzivac je sigurno najgore resenje, ali sta da radimo, ako je to jedini izlaz onda bar i tako, mada bi onda trebalo ili sto kaze nju-vilidj vakumirati proizvode ili ih umotati u novine ili u dzakove od brasna pa onda ih staviti u plasticne kese.
U vezi vremena koliko meso treba da stoji na promaji, zavisi i koliki su komadi mesa. Najveci (Sunke, plecke) do prvih vrucina, a manji i tanji (pecenice, vesalice...) krace, jer ne valja ni kad se presuse, onda budu ko drvo i sva muka i trud budu uzaludni. Ja ih sklanjam po osecaju i do sada nisam pogresio, ako mi se ucine dovoljno cvrstim pod prstima - to je to.

Znaci slanina,pecenice,vesalice odprilike da kazemo mesec dana na promaji je dovoljno koliko sam dobro razumeo?
Imam ja problem sa susenjem mes jer mi meso uvek bude tvrdo i nekako je kao guma,a imam zidanu susnicu,susim na bagremu pretezno,i to susim normalno par dana meso i uvek bude tvrdo,naglasavam da meso nisam iznosio iz susnice na promaju nego kad ga osusim onda i ostane u susnici i odande skidam i jedemo kad hocemo,jel tvrdo zbog toga sto ga ne iznosim na promaju,mraz ili sta moze da bude drugo?Hvala na iscrpnom odgovoru,pozdrav

Puno je mesec dana,ja sam ove godine pecenice i suvi vrat drzao 7 dana pusnica + 2 dana na jakoj promaji i odmah strpao u mesarski papir i u zamrzivac.
Probali pre neki dan,odlicno je.

Evo jednog recepta za koji će retko ko da veruje da je dobar ali probajte nećete se pokajati

Siromaški kulen

jedan kg. svinjskog mesa (but)
jedan kg. goveđeg mesa (but)
jedan kg. sveže slanine
jedan kg. barenog krompira (bez ljuske)
jedna litra mleka nevarenog

Meso,slaninu i krompir samleti na sitnu šajbnu(krompir da bude hladan) i dodati mleko.
Dobro izmešati i dodati začine: soli 100 gr. bibera 25 gr. paprike 70 gr. od toga 30 gr.ljute tucane,
30 gr.ljute mlevene 10 gr.slatke,belog luka 25 gr.(isključivo prirodnog ne u prahu) i 5 gr.mlevenog kima.Smesu izmešati i u naredna dva dana mešati 2-3 puta na dan.Trećeg dana puniti u creva (može i u prirodna i u veštačka).Dimiti 2-3 dana pa na promaju na sušenje.
Ovo je mera za po kilogram od svega a može se povećavati,kako se povećava smesa tako i začini.
Probajte nećete se pokajati :D :ppozdrav: ::namigivanje::

Нисмо правили кулен на овакав начин, али смо јели код других. Могу рећи да је јако добар!
Хвала бубиша за рецепт!

Rastvor voda sol ide 4:1? 4 litre vode i kilo soli jel?
Trebam oprat meso od plesni. to mi bilo i prosle godine, a ove sam jos nadimio dosta.
čitao sam da valja oprat i u ocatu. ima tko iskustva?

Poslednja izmena:
Cini mi se da prvo treba da otklonimo par nedoumica, to jest da detaljnije obrazlozimo neke stvari. Vidim da je za dobar broj clanova foruma dimljenje i susenje mesa jedno te isto. Za mene nije. Nisam ja neki ekspert, daleko od toga, ali onako kako se u mojoj porodici radi, dimljenje i susenje su dva razlicita procesa, a ja cu pokusati da objasnim zasto i kako.

Prvo i pre svega treba reci da postoje dve metode dimljenja, a to je TOPLO i HLADNO dimljenje.
U mojoj porodici je tradicija iskljucivo HLADNOG dimljenja, sto znaci da je pre svega sama vatra daleko od mesa. Cak se lozi tako da uopste ne bude plamena – potpali se vatra dalje od mesa sa sitnije cepanim drvima i ceka se da se pretvori u zar, zar se potom prebaci u loziste pod meso, a oko zara tj. uz zar se prislone vece cepanice drveta koje polako nagorevaju, tinjaju, i emituju samo dim bez ikakvog plamena, ako se plamen i pojavi, poprska se vodom i ugasi. Samo meso i mesne preradjevine okacene su visoko iznad lozista (kod mene to ide na minimum 4m) tako da do mesa dolazi samo hladan dim. Svrha takvog, HLADNOG dimljenja, nije susenje mesa, vec se to cini radi dobijanja boje i lepe arome. Cak se meso ni ne dimi svaki dan. Kad duva vetar ili kad je mraz, onda se otvaraju prozori i pravi promaja, jer kod HLADNOG dimljenja upravo mraz i promaja suse meso tj. izvlace visak vode iz mesa, a ne dim. Dimi se kad je temperature iznad nule i kad je mirno vreme, jer nema svrhe dimiti po jakom mrazu zato sto se tad i samo meso stegne i ne prima dim. Kad se process HLADNOG dimljenja zavrsi, a to je kad meso dobije onu lepu bakarnu boju, ono je jos uvek prilicno mekano, ustvari jos uvek sirovo, onda se nastavlja dalje sa procesom susenja na laganoj promaji i mrazu (koga ove godine izgleda necemo ni osetiti nazalost) i zrenja (pravi kuleni u katama, debeli svinjski vratovi, sunke – dakle meso veceg precnika i obima). Kod mene se racuna da sunka/prsut nije zrela dok ne odstoji minimum godinu dana, a jos su bolje i ukusnije on koje stoje 2-3 pa i vise godina. Kuleni, zavisno od debljine, stoje i do Djurdjevdana, a i vratovi ako su siroki i debeli takodje.

Ovde da kazem jos jednu napomenu, u centralnoj pa i juznoj Srbiji pod nazivom PRSUT se podrazumevaju komadi svinjskog ili govedjeg mesa krojeni(seceni) u deblje i dugacke vesalice, ali u drugim krajevima pod nazivom PRSUT se naziva iskljucivo svinjski but iz jednog komada, koji se negde takodje zove i SUNKA. Tako da znate da u ovom tekstu ja PRSUTOM/SUNKOM nazivam upravo ceo svinjski but.

TOPLO dimljenje je drugi metod dimljenja. Tu se lozi vatra u malim pusnicama relativno blizu, ispod mesa (1-2m), i tu do mesa dopire i dim i toplota. Ovim metodom se zaista susi tj. isusuje meso, ali ga opet ne susi dim, nego toplota koja se oslobadja sagorevanjem drveta, jer zbog te toplote iz mesa isparava tecnost. Ako se ta metoda primenjuje, i ako se lozi iz dana u dan, ona stvarno deluje kao efikasna i brza, jer meso zaista izlazi napolje iz pusnice kao maltene gotov proizvod, ali za mene licno to jednostavno nije to. Ja TOPLO dimljenje ne priznajem. Za mene to nije prirodno osuseno meso, vec isuseno, termicki obradjeno, gotovo polu-peceno, i zato takvi proizvodi moraju da idu gotovo odmah iz pusnice pravo u zamrzivac jer ne mogu da se odrze prirodnim putem, napolju, na vazduhu. Kod takvih proizvoda nije uopste cudno da postanu pretvrdi. Ako ih takve, isusene i polupecene ostavite dugo na vazduhu, takvi proizvodi i ne mogu da postanu nista drugo nego tvrdi kao drvo. Da ne govorim o razlici u ukusu mesa. Prsut tj, sunke cak se ni ne mogu susiti tom metodom. Mogu, ali to za mene nista ne valja, jer se obicno zbog te toplote stvori pokorica na mesu tj. meso se zapece spolja a unutra ostaje sirovo jer zbog te pokorice koja se stvori meso ne moze da gubi tecnost. Video sam da masa ljudi koji to rade svoje sunke kasnije seku i peku na tiganju. Meni je to prilicno nerazumljivo. Cemu onda susenje sunke ako moram da je pecem da bih je pojeo?

Dubansr, takodje mislim da ti izbor bagrema kao drveta za susenje nije bas najsrecniji. Ako dimis TOPLOM metodom onda je donekle u redu, ali za HLADNO dimljenje nije jer poznato je da bagrem brzo plane, bio sirov bio suv, a stos je izbeci plamen.

@Buduciseljak~svrha dimljenja mesa u pusnicama nije u susenju mesa nego konzervaciji proizvoda,dim je samo za to,a ne za boje i kojesta.

@Buduciseljak~svrha dimljenja mesa u pusnicama nije u susenju mesa nego konzervaciji proizvoda,dim je samo za to,a ne za boje i kojesta.

Da samo ponovim da nisam ekspert, ali sve sto pricam je resultat mog neposrednog licnog iskustva.

Ja i rekoh da svrha dimljenja nije susenje, ali slazem se da je dim jedan od faktora u konzervaciji proizvoda (to sam nenamerno izostavio, zaboravih) ali dim kao faktor konzervacije nije presudan, cak nije ni neophodan. Ja sam susio prsute/sunke (cak i kobasice) bez ikakvog dimljenja, ali se u tom slucaju soljenje(salamurenje) i konzervacija radi na drugaciji nacin. I kod dimljenja i bez dimljenja, primarni i najvazniji faktor konzervacije je SO, pa tek onda sve ostalo.

Druga stvar, kad sam pomenuo boju nisam verovatno ni tu bio najjasniji pa da pojasnim i to. Mislio sam na spoljasnji izgled proizvoda, narocito na one delove mesa koje imaju i kozu na sebi poput slanine i sunke, butkica i kolenica. Ako susite meso bez dimljenja, ono ce spolja promeniti boju ali ni blizu nece prici onoj boji koja se dobija dimljenjem tih istih proizvoda.

I na kraju, treca stvar, ukus i miris dimljenog suvog mesa se dobraaaano razlikuje od ukusa i mirisa suvog mesa koje nije dimljeno. Vama je to mozda kojesta, ali probajte i jedno i drugo pa onda kazite da li je kojesta ili mozda i nije.

t5ta8w.jpg
65291c.jpg
Ove godine rešio i malo pančete napraviti i osušiti

Nazad
Vrh