Recepti kulena, kobasice, švargle...

Dole bdp @Jeli to onaj deo izmedju prednjih nogu .Samo on je takav a rekao bih i po strukturi mesa.

Nisam vise imao zivaca cekajuci dasak vetra pa sam prineo ventilator. Namestio sam ga na tajmer tako da danju, svaki drugi sat, radi po sat vremena. Tako je radio juce. E jutros je bilo zlatnog mrazicka (-4) i danas vec ima solidnog vetrica. Bice nesto od ovogodisnje muke. Bas sam se bio uplasio. Malo pre sam to sve obilazio, a posto sam pored mesa obesio jednu obicnu kesu, ona se samo njise. To care, velim u sebi, dodje mi da ih poljubim, ali neka bice vremena, kada cu da ih mazim. :osmeh:

Rebarca

rhmpdx.jpg

Vino bolje ide. Ako cemo biti kulturni onda roze, a ako cemo da malko poduze pijemo belo (i kisela ko smatra da ne moze duge trke da izdrzi).

@dulebdp
Ja mislio da je stric nasao recept kako hraniti svinje da bude KVALITET, ali izgleda jos moramo da ucimo.:ppozdrav:Svaka cast.:osmeh:

dulebdp

od kojih je svinja ta slanina? koliko kg si bili pri klanju?
svaka cast, da dobijes brend NAJBOLJE IZ VOJVODINE
U pitanju je krma;a težine između 130-150 kg, inače oprasila se izvela prasiće i kad je trbalo da se pripusti sje...la nogu pa smo sačekali 20 dana i onda klanje to su joj bili prvi prasići ,rasa je landras*durok, slanina je sa rebara rebra izvučena , ove godine su mi svinje extra mesnate od kada koristim sve svoje komponente osim premixa

Ako sam ja dobro razumeo, mraz je nepozeljan u fazi dimljenja. Da li neko moze malo detaljnije da objasni uticaj mraza na dimljenje, susenje. Kada je idealan trenutak da on "napadne" sve ono sto je okaceno?

Jagnjilac, nije mraz nepozeljan u fazi dimljenja - naprotiv, mraz je vazda pozeljan, vec jednostavno nema svrhe dimiti po mrazu, pogotovo ako je mraz jak (kad temepratura ni preko dana ne prelazi 0) i ako dimis hladnim dimom to je onda uzaludan posao. Po jakom mrazu i samo se meso mrzne i steze i onda ti je isto da li dimio meso ili parce metala, efekta nema jer meso dim ne prima. Kad mraz popusti nastavi sa dimljenjem.

Poslednja izmena:
Buduci seljak, Procitao sam negde ovde, neko je rekao da dok se ne zavrsi proces dimljenja kulena i kobasice, nije pozeljno da ga drpi mraz. Posle zavrsenog kompletnog postupka dimljenja moze, cak je je pozeljan. Da li je to zaista tako?

Nazad
Vrh