Razrivač (Gruber)

Odg: Gruber

Mindjusar, probao sam ja i 2. brzom na 10-ak cm dubine ali nije to to.

Postoji jedna izreka koja vlada kod nas: 'Da je brazda k'o brana a brana k'o njiva onda bi mi lako uradili' Verujem da ces se ti pronaci u njoj...

mindjušar je napisao(la):
moj prijatelj kukuruzišta potanjira pre terrana sa catrosom,rezultat je očaravajući,ni liske na površini
Catros se pokrece pomocu perpetumobile ?
Gde je tu onda usteda.
Za poljoprivrednike do 200 Ha plug je bolje resenje jer za sobom ne povlaci jos dodatnih troskova. Usteda u gorivu gotovo da ne postoji koriscenjem grubera.

Bubu je napisao(la):
Mindjusar, probao sam ja i 2. brzom na 10-ak cm dubine ali nije to to.

Postoji jedna izreka koja vlada kod nas: 'Da je brazda k'o brana a brana k'o njiva onda bi mi lako uradili' Verujem da ces se ti pronaci u njoj...
a po čemu nije to to? Bio sam danas u zoni kod onih jebivetrova u agrodivo,pa su mi rekli da za iskustvo pitam tebe,pa ću jedan dan možda naići,naravo ako nije problem
Post je spojen: [time]1291036275[/time]
Catros se pokrece pomocu perpetumobile ?
Gde je tu onda usteda.
Za poljoprivrednike do 200 Ha plug je bolje resenje jer za sobom ne povlaci jos dodatnih troskova. Usteda u gorivu gotovo da ne postoji koriscenjem grubera.
::svaka cast:: živeo govornik,svaka ti čast kolega,ti si car

Nije to to zato sto vise biljnih ostataka bude sakriveno pri vecoj radnoj dubini jer je veca kolicina zemlje u opticaju. Bar je moje iskustvo takvo.
Naravno da mozes da dodjes do mene samo kad prodje ova frka oko oranja.

paorpaor je napisao(la):
U rad Terana 3fx sam upoznat licno, a tezina mog znanja iznosi negde oko 10 Ha ove godine. Licno sam ga koristio zajedno sa JD 4955. Radjeno je u paljenoj tarupiranoj kukurzovini u odlicnim uslovima za ovu godinu. Sa plugom ne moze da se meri sto se tice zetvenih ostataka. U sojistu je nesto drugacije, ali i dalje je tu plug "baaaba".
Gruber je dobra stvar, ali ne za nase proizvodne uslove.
Jel kod Protića,ako se nevaram,on je pun John Deera i ima 2 terrana

Nisam bas kod njega vec na njivi, ipak nema bas tako veliko dvoriste :haha:
Radio sam nesto mojih parcela da probamo za sledecu godinu.

Ne ore vec tri ili cetiri godine. Ja toliko pratim rad grubera i zato mogu da se upustam u raspravu oko njega.
Dolazis u Tovarisevo ili u NS ?

Za sakrivanje biljnih ostataka koristim iskljucivo plug i to je bez razloga da se prica - nemoze nista u toj svrsi da zameni plug.Ima drugar mali gruber ali ja to nebih smeo u njivu umesto pluga.Opet ima jedna stvar koju ne smem ja da ne kazem a to je da ja orem sa dve brazde sa imt 533 i za njega je taj gruber koji je inace malo suzen sasvim dovoljan.Znaci kad uletim sa imt 755 plugom u kukuruznjak on sme da viri gde gde u njivi a berem kukuruz rucno (prosla godna je u pitanju).Znaci ako ja uspevam sa 33 konja da zaorem kukuruznjak koji stoji dupki sramota je da vi sa velikim traktorima uopste raspravljate o kukuruznjaku a kamoli kad ga preskoci tarup na beracu.Sad sam uzeo rusa pa kad izorem ovu njivu stavicu slike da vidite dal se vide biljni ostaci.Ito da ne zaboravite sto sami znate da je 755 niski klirens i da bi gusio ali ne sme da stigne da gusi mora kukuruznjak da leze pod brazdu.I kako kaze moj otac koji je inace odgovoran za sve bravarske radnje na masinama - Nema loseg pluga i loseg traktora nego ima losih vozaca.Pozdrav,ako sam davio izvinite ja sam sitan poljoprivrednik naspram vas ali se trudim koliko god da radim da to bude kvalitetno i vasi saveti su uvek dobro dosli.

Ta sprava kod mene u kraju zamenjuje setvospemac, a i dosta je koristae za vocnjake.

Mislim da je gruber dobra stvar samo što mi mnogi još nismo došli do tog stadijuma,trebaju jači traktori a tu smo tanki sa ::novac::

Moze li neko opisati njegov rad u kukuruzistu? Sta je potrebno za setvu psenice?Da li je dovoljan prohod sa njim ili prvo tanjiraca pa gruber ili je za tu radnju i dalje plug Bog.U suncokretistu vec godinama koristimo samo tanjiracu u dva prohoda za setvu psenice a kad bi u kuruzistu izbacili plug to bi bilo brze i jednostavnije...

Ja nisam probao da radim kukuruziste jer su uslovi bili losi za rad a i nisam imao potrebe. Video sam kako je uradjeno jedno paljeno kukuruziste SATEX-ovim gruberom ali samo jednim prohodom i posejana je psenica. Mislim da je gazda treba proci 2 puta a sto to nije uradio stvarno ne znam.

case ih je napisao(la):
@Bubu, dali bi gusio gruber(ovaj tvoj ili satexov) da se radi nepaljeno kukuruziste?

To cemo otkriti ako Bog da tek za jedno 10 meseci. Video sa gruber Kockerling na prezentaciji u Temerinu kako radi nepaljenu kukuruzovinu ali nista posebno nije uradio. Verujem da ni sa ovim mojim nista bolje nece biti ali opet ne znamo dok ne probamo jer moj ima manji broj tela po metru zahvata i veca krila na telima.

Nije ni poenta da se nevidi ni liska,bitno je da se NEPALI,ja sam pre 10 god tanjirao kukuruzište jednom,pa sejao žito,PESMU 105 kg/kj sa poljostrojom,bilo je jako čupavo,nije se markir ni nazirao,sejali sa markirantima,pa me pitao jedan čiča hoću li ja tu i da vršem ili samo sam posejao,pa došla kiša,niklo zapravo,izbokorilo se neviđeno! Isti onaj čiča me posle žetve zaustavio pa mi je rekao da on tako nešto još nije video,bilo žita 3.6t/kj,radio sam tako dok sam sejao kukuruz,netreba se plašiti,experimentišite,svaki ušteđeni dinar je veliki uspeh :cao:

Nazad
Vrh