Razrivač (Gruber)

Sve si lepo napisao. Po meni ako nema stajnjaka msl da zaoravanje zelene mase nekog pokrovnog useva zajedno sa zetvenim ostacima od predhodnog useva je najbolja kombinacija da se popravi struktura zemljista. E sad da li neki od ovih preparata sto se reklamiraju sa bakterijama stvarno deluju pitanje je. Ipak je stajnjak glavni. Kao i onaj sto je bio na reklami za GEO2 i da nije orao zadnjih 14 god a samo to bacao i tanjirao ili gruberisao i da je strahovito popravio zemljiste. I po strukturi (rastresito) i po sastavu hranljivosti da ne baca odavno mesana djubriva.

Dobar je Bioplug. Koristim ga svake godine na nekoj povrsini. Definitivno i osetno se vide efekti brzeg truljenja zetvenih ostataka. Nije stajnjak dobar zbog slame u njemu, vec zbog bakterija. Bakterije(mikroorganizmi) i gliste su kljucne, ali bez dovoljno vode nista ne vredi :rolleyes:

Točno tako, bez dovoljno vode nema ništa. Nedavno je u emisjii Plodovi zemlje bio prilog sa sjevera Hrvatske o konzervacijskoj obradi tla bez pluga, zelenoj gnojidbi, sjetvi pokrovnih usjeva itd, itd... Sve je zaista jako lijepo na njivama, ali je jedna naj bitnija stvar, a to je da kod njih prilično redovno pada kiša. Oni (fala Bogu) ne znaju šta je dugotrajna i višegodišnja suša. U takvim uvjetima (dovoljna i redovna količina oborina, strukturno lakša tla od naših) je "lako bit pametan". A mi kad u ljeto (6-7 mj.) posijemo siderate oni niknu u 9-om mjesecu i habitusom vrlo često nisu ni blizu onoga kakvi bi trebali biti. Ništa bez kiše u pravo vrijeme.

Sve si lepo napisao. Po meni ako nema stajnjaka msl da zaoravanje zelene mase nekog pokrovnog useva zajedno sa zetvenim ostacima od predhodnog useva je najbolja kombinacija da se popravi struktura zemljista. E sad da li neki od ovih preparata sto se reklamiraju sa bakterijama stvarno deluju pitanje je. Ipak je stajnjak glavni. Kao i onaj sto je bio na reklami za GEO2 i da nije orao zadnjih 14 god a samo to bacao i tanjirao ili gruberisao i da je strahovito popravio zemljiste. I po strukturi (rastresito) i po sastavu hranljivosti da ne baca odavno mesana djubriva.
voleo bih da to uspeva ovde bez pluga i setva u neki zelenisni pokrov al ko to nije probao nemoze verovati koliko tlo bude tvrda ak se radi taj zeleni pokrov do proleca i setva u zeleni pokrov u aprilu sto EU pocinje trazit da se ovde radi.2022 sam imao osecaj da bi se lakse usejalo u asfalt.za potrebe te saradnje sam od kolege posudivao vaderstad sejalicu sa pritiskom od 250kila na koju smo dodatno pojacavali sa utezima od 50kila na svaku bateriju i opet nismo uspeli usejat dublje od 2 3cm kukuruz a pritom je jako puno semena ostalo odozgor.2022 nam je doticna doktorka savetovala da cekamo kisu.ovde je relativno dosta lagana zemlja.i cekali smo pogodan trenutak al citav april i do polovice maja te godine palo 10l tako da iz iskustva ovo sto se prica samo tanjiram gruberisem zanemarite drugari.samo kisa glavna operacija u takvom vidu obrade.gde se tako radi tu ima redovne i solidne kise.u pocetku jei kod nas islo lepo prinosi isti slicni kao gde su kolege orali.ak uporedujem sa prinosima kod kolega gde usluzno vrsemo a bilo orano nasi prinosi su od 2015 bili medu 10posto najlosijih u okolici ovde.u zadnje dve smo se vratili medu 5 10posto najboljih po prinosima ovde.od nacina rada nista promenmili nismo samo 2023 uveli plug.cak i smanjili dubrenje.vec sam jedan razrivac-podrivac menjao s kolegom za njeogv plug a uskoro ide i drugi van avlije
@Bećarina pusta radila je dotična doktorka i te pokuse kod osijeka i vukovara.nisam nikad video da je objavila rezultate s tih lokacija il sefalila reportazam znamo i zasto.u zadnjih 5godina samo jednom sam doziveo da mi taj letni pokrov naraste vise od 10cm ak se seje u 6 7 8mesecu kako oni zahtevaju.zadnje dve nije nista ni niknulo tek oko 15oktobra negde pomalo

Nazad
Vrh