Razrivač (Gruber)

To sam mogao odmah napisat jer naravno da nisam mjerodavan proglasavat pobjednike ali meni osobno se svidja Vaderstad i Amazone ali cijene mi se nikako ne svidjaju :)

Poštujem Vaš ukus i ono što se Vama svidja i niko ovde nije merodavan da proglasi šta je najbolje nego samo šta se kome svidja.To je jedina razlika.

Ja bih se slozio sa vasim temeljnim i strucnim misljenjem, ali se bojim da ima i strucnijih koji ipak znaju sta je to kvalitet, recimo kao IMT. Ipak domaca industrija u kombinaciji sa "riskom" daju nesto sto zapadna ne moze.

Evo šta sam video i uslikao.20- 30 m od kraja njive samo sa jednog kraja.Daleko mi bilo da idem dublje u njivu.Sutra radim desikaciju pa možda uđem dublje.Ja ne vidim skoro nikakvu razliku.Setva je obavljena 21 04 na 19,3 cm .

- - - - - - - - - -

Nastavak

Jes da kiše nema u najavi ali bi mu pomogla da napuni zrno.Koliko će još izdržati ??
Juče završili krunjenje sa ove dve parcele.
Malo bolji prinos ima na oranom ,za oko 200-250 kg po kj.
Gde je orano predusv je pšenica a gde je gruberisano predusev je suncukret.
Na oranom delu vlaga je bila 15,9 a na suncukretište 14,6 15 i 15,5
U suštini razlike u prinosu skoro da nema.
Sa ovih 10 kj skinuto 35920 kg ili 3,5 t/kj.

- - - - - - - - - -

5+
Apsolutno tačno , imo sam parcele koje su u julu obećavale rekorde , kad ono jedva 6-7t/ha , a druge bile šarolike i svakave , mislio sam da će podbaciti , kad ono curi ko ludo . Nema veze sa gruberom , al ima veze sa padavinama u avgustu , čak i septembru . Izvinjavam se za of..

Zaključak je da je razlika između gruberisanog i oranog zemljišta gubi na značaju kada je manjak padavina.

U moje dvoriste pre nedelju dana stigao Pottinger synkro 3030. Slike trenutno nemam ali cu ga slikati za par dana.

U moje dvoriste pre nedelju dana stigao Pottinger synkro 3030. Slike trenutno nemam ali cu ga slikati za par dana.

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
ovo je pottinger synkro 3000 a razlika je samo sto synkro 3030 ima u 3 reda motike...

ja radim sa gruberom vec peta godina,prosle godine sam na nagovaranje drugih orao.moje zapazanje je sledece....
na parceli gde je bio kukuruz i koja je bila pola uzorana a pola radjena sa gruberom i primenjena ista agro tehnika
bolje je rodilo gde je radio gruber,ne neznam koliko bolje ali oko 500kg/kj..
inace gruber ima 11 pluznih tela i paker valjak vucem ga traktorom od 160ks.dubina 27cm

Sve zavisi koliko hoces da se 'izujes'. Satex Ada 2,4m (7 radnih organa ako se ne varam), Agro-factory (ja ga posedujem-5 radnih organa) 2,2m, Hudjik 2,2m sa 7 radnih organa. Satex je najlaksi, Hudjik je najtezi od pomenutih a mislim da je i najskuplji.

Ja jos nisam video doba guber na nasem trzistu da je namenjen za 105 ks, a da moze da radi kao gruber tipa "Horsch".
10 radnih organa sa teskim valjkom je napravljeno za traktore od 180 do 220 ks, sto bi znacilo da za 105 "pase" 5, eventualno 6 radnih organa i teski valjak. Sirina rada grubera treba da ti je nesto veca nego sirina traktora, a raspored radnih organa je najbolje ako moze u 3 reda.

Vucem gruber od 3m ( 10 radnih organa ) sa 200 ks. U lakoj zemlji mu je taman ( ide 11+ km/h ) ali u teskoj zemlji mu je traktor mali ( brzina je 7.5 km/h ). Pricamo o dubini obrade od pravih 25-27 cm. Naravno sve ovo vazi bez krila jer kad su montirana krila na dubinu od 20+ cm vuce 5 km/h, a to nije posao.

Nazad
Vrh