Razrivač (Gruber)

Ja bi pre rekao da je iz nekog drugog Juniverzuma!

Ne znam za vas ali ja cu nastaviti da koristim i gruber i plug i tanjiracu a vrlo verovatno cu poceti i podrivac da koristim. Razlog je prost-svaka od ovih masina nadopunjuje ulogu ostalih masina u gazdinstvu. Kukuruziste gruber u mom slucaju ne moze da uradi. Da prepravljam postojeci gruber ili da kupujem drugi koji to moze da radi bas mi nije nuzno jer imam plug koji lepo manje-vise svu kukuruzovinu zaore. Posle razbacivanja stajnjaka i gruber i tanjiraca mogu da zamesaju zemlju i stajnjak ali plug to sve lepo zaore pa nema gubitaka. U slucaju da se ore kad ne treba zbog sticaja okolnosti, gruber moze da popravi situaciju po blazem mrazu i da pomogne setvospremacu u prolece da se ne raspadne pri obradi velikih grudava. Tu tanjiraca nema sta da trazi jer bi lepilo na tanjire. Sve to ima svoje i ko ne moze da kontrolise vreme obrade zemlje i nije spreman za sve-najbolje je da ima sve masine od pomenutih.

Poslednja izmena:
Bubu ,kao da sam ja pisao_Od 2010 kad nas je "podavila " nadzemna i podzemna voda pa preko sušne 2012 ,sva oruđa su u upotrebi a cilj je da se zemljište što bolje spremi za setvu.Džabe dobrog pluga ako ne možeš sa njim u njivu ili uzoreš a posle ne možeš da pripremiš zemlju za setvu.
Posle kukuruza uglavnom oremo pošto nemamo dobar gruber.

I ja se slažem da bi svako od nas trebao da ima i plug,tanjiraču,podrivač i gruber.Korišćenjem sve četiri mašine uvek si spreman za sve uslove koji te mogu zateći.E sad ako neko i ne može sve da ima uvek može drugaru pozajmiti recimo gruber ,a pozajmiti od njega podrivač.
Ja ću gruberom u rano proleće zatvarati sve razore na uzglavnicama i u njivama gde se razbacalo oranje.

Što to ne uradiš odma nakon oranja , jesil probavao . Ja sam tako radio sjetvospremačem (nemam gruber) , sa daskom nisko , pliće oprugama , a valjci skroz dignuti.

Ja nemam tanjiracu ali se sluzim sa drugarovom oduvek. Imam gruber i dobar setvospremac pa se tu nadopunjujemo. Podrivac cemo verovatno uzeti zajednicki.

Svasta sam iskusio na svojoj kozi, orao sam u svim zimskim mesecima. Vukao sam u prolece stajnjak pa orao, tanjirao oranje pa kembridzom prelazio pre setve a bilo je i kad sam gruberisao njivu sa stajnjakom pa prelazio setvospremacem i onda sejao. Svasta sam radio i uvek sam koristio sve pomenute masine.

diklofen, mnogo prakticnije je raditi u jesen zatvaranje razora ili zimi po mrazu jer ne vadis vlagu u prolece.

Poslušaću te pa ću odmah odraditi zatvaranja razora i ravnanje uzglavnica.Možeš li mi reći kada ti je razor na sredini njive kako teraš gruber?

7kdi.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]
0f22.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]
Danas je isto bilo malo posla za gruber. Islo lepo, nesto bolje nego juce. Dubina rada oko 32 cm.

Ne razumem ljude zašto pljuju neki nov nacin obrade zemlje a nisu to ni videli.
I to ubedjuju i ove što ih imaju. Pa i oni su pre radili sa plugom.Zar mislite da su kreteni da ne znaju sta je za njih bolje.

Komšo,to nije nov način obrade,
možda je moderan ili pomodarski a nov svakako nije
Opšte je poznato da je i Marko kraljević sa sličnim priključkom orao drumve i ubijao Turke janičare
samo što je imao drugačiji vučni agregat i priključak jednostavnije konstrukcije,manjih gabarita.....

Ha ha u pravu si, to se Turcima nije svidelo. A kolega Paor ima turski gruber, pa je normalno da se to nama ne svidja.:haha:
Meni su merodavna iskustva onih koji ih poseduju a ne trgovaca.
Mozda kod tebe svaka druga kuca ima gruber, kod mene niko pa je meni nov nacin obrade.
@ paorpaor
Ima li proizvodjac tvog grubera neki sajt?

http://www.ilgitarim.com/en/
Ja sam zadovoljan sa gruberom jer sam imao prilike da vidim kako radi Horsch i radio dodsta sa njim. Horsch je skuplji 1,8x ,a tvrdim da nije bolji. Ima kod nas u selu dva Horscha, jedan treagrip, a drugi sa sigurnosnim srafovima i oba sa ovakvim valjkom kao sto je moj, a cini mi se da takav ima i Cicimoric.
U principu Turci su kopirali 99 % Horsch, malo promenili nijansu crvene boje i vozi. Sve sa Horscha pase saraf na saraf sto se tice radnih organa. Valjak ima drugacije nosenje, dubina se steluje na isti nacin, cak je i signalizacija po prilicno ista. Turcin je tezi nesto od Horscha, oko 150 kg.

Nazad
Vrh