Razrivač (Gruber)

Onda probaj,možda i neće gušiti.Moj sa tri organa u prvom redu i četiri u drugom gde je razmak između redova 1m guši.Opruge su 30x30 a širina je 2,2m.

Pa zavisi od mase,a koliki je klirens?Ja nisam mogao idealno da radim,hteo da gusi,drugar je isti kao moj 2,5m i 11tela u 3 reda rasirio na 4,malo je proredio motike i odma bolje guta masu.

Gledao sam juce u Klenku neke grubere pa se cisto informisem,neznam sta da uzmem gruber ili tanjiracu,a treba mi za setvu jecma i za postrnu setvu sta mi vi predlazete?
Gruberi koje sam gledao su skoro duplo jeftiniji od tanjirace

Ma po meni zavisi kako je masa usitnjena.Ako ostanu krupni komadi štapova samo se jedan prepreči i eto zagušenja.Ako ne budemo smeli da palimo ja ću skinuti dva organa i ići sa 2+3.Verujem da tako neće biti šanse da guši.Bitno je samo malo da izbaci zemlju da tanjirača ima šta da uhvati.

Dobro je i jedno i drugo za spremanje,pod uslovom da imas ozbiljnu tanjiracu....ja gde ne budem smeo da palim radim isto kao @diklofen,jedan prohod gruberom da napravi zemlje i malo izmesa ostatke pa tanjiraca na pravac.

Nesejem "sitnu ranu"kako mi kazemo za zito,jecam,..jedno desetak godina pa nisam ni razmisljao o tanjiraci i gruberu,a sada kada imam mogucnost da zalivam tridesetak jutara pocinjem da razmisljam o setvi jecma i postrnoj setvi

ssl22608.jpg
ssl22609.jpg

Slabo ovaj gazda prati tehnologiju kada ima samo ovu mašinu, a plugove je rasprodao i kaže da više neće ući u njegovo dvorište.Zašto je tako to vam ne mogu reći.

Pitaćeš ga za par godina ,konstantne osnovne obrade bez pluga,zašto je u njegovom dvorištu opet plug.

@diklofen

Taj gazda je imao taj gruber kad ja nisam znao ni kako se gruber zove, dolazio je kod nas u selo da radi sa njim kod njegovom prijatelja. Tada ga je vukao neki JD e sad da li je bio 4755 ili neki malko manji ne secam se. Recimo da je to bilo pre 5-6 godina. Cinjenica je da pravi gruber radi posao a laki 'golicani' bez diskova i sa rotorom koji bas i nije adekvatan bas i ne rade nesto pa se gazde zale..

Nazad
Vrh