Koristite zastareli preglednik. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice. Trebali biste nadograditi ili koristiti alternativni pregledač.
Ovaj gruber je 2.5m i mali je za ovaj traktor . Njega komotno mozemo vuci sa drugim Stajerom od 86konja. Ali polako sticice i gruber od 3m , samo treba da se ceka. Ovo je prvi put da samo radili gruberom . Nikada pre ovoga nismo radili. Ja sam prezadovoljan kako ova masina odradjuje poso. Probali smo u ekstra suvom strnjistu tesku tanjiracu i gruber u isto vreme . I ogromna je prednost na strani grubera. Tacnije tanjiraca po suvom nista ne moze uciniti naspram grubera.
Ne mogu da shvatim što neke mrzi da izađu iz traktora i pogledaju kako im mašina stoji.Trebao si poravnati taj gruber ,a ne da ti jedan kraj ide dublje ili pliće od drugog.
Pa ne znam ni sam.Te kao kod Kiraja što su zakrivljene levo ili desno nisam imao prilike videti u radu.
Ove kopljaste se skinu pa se stave krilca pa opet one vrate i dobijem najbolju kombinaciju za ljušćenje strnjišta.To planiram kupiti za iduću godinu kad svu slamu budem sečkom odradio.Te kopljaste kad su same ,što je kod mene slučaj,su dosta široke u onom "srcastom" delu.
Trebao bi čovek sve probati ali se ne može.
Dobre , dobre , trebao bi cilj biti usitniti zemlju što dublje i što brže (jeftinije) , pri tom da se što manje stvara zbijenih slojeva dole. Ko želi da poklapa ostatke i korove na površini , uvjek ima plug.
Moje su u najširem delu tačno 14cm.Od vrha jednog kraja do vrha drugog kraja mereno na pravac je tačno 40cm.Znači ne krivim metar da ide uz koplje nego vertikalno merim od špica do špica.Po meni ovi moji mogu ladno da idu i dublje od 40cm jer ima mesta na S oprugi još podosta.Samo za to treba konja ,a ja ih trenutno nemam.Ja sam radio na 20cm i sa sedam tela,bez krilaca(nemam ih-bilo mi skupo) YTO 904 ide oko 8km/h bez po muke ili opterećenja.Samo me jeba.... slama jer je nisam iseckao nego samo razbacao.Guši mi na klirensu tj. na gredu gde se kače organi.Iduće godine kupujem i krilca i sve radim sa sečkom.To će onda biti pravi posao.
Mislim da neću.Jedini razlog je samo i isključivo ta slama koja mi je ne isečena.Bojim se da mi u proleće ne pravi problem jer imam raonu (nodet) sejalicu.Sa kopljima se nije dobro zamešala sa zemljom.Da sam za prvi prolaz imao krilca i išao na 10-15cm ,a da drugi put prođem samo sa koplima na 25-30cm ostavio bih sigurno bez oranja.Ovako se eto jednostavno bojim.
Ostavi bar malo , neće smetati . Radio sam čak na kukuruzu tarupranom samo tanjiranje i podrivanje , nije mnogo smetalo , a kamoli od pšenice . Inače čini mi se da je čak bolja sijačica sa raonim , nego ove obične sa diskosnim ulagačima što se tiče ostataka po površini . Važno je samo da su sitni ostaci .