Razrivač (Gruber)

U slicnim uslovima sam i ja gruberisao sojiste 2011-e godine, nisu pucali sigurnosni srafovi ali su otpadali komplet radni organi jer su stradali srafovi na radnim organima i sve je bilo vrelo.

Gruber cesto moze tamo gde plug ne moze ako je tvrdo. Ja imam na gruberu auto reset i samo zvecka kad je tvrdo, dok je plug imao takodje autoreset (1080 kg 3 brazde 105 cm) i nije mogao da se zabode bas uvek i ponekad je ispadao napolje mada je to u extremnim uslovima.

Ovaj video sam postavio samo zato sto se cuju zvukovi teragrip-a ( ono zveckanje sto je paorpaor gore spomenuo ). Snimak je napravljen prosle jeseni posle ko zna koliko dugog perioda bez kise i zemlja je bila mnogo tvrda. Ako pazljivo slusate cucete koliko ima tih zveckanja i to je toliko podizanja radnog organa. Naravno da ne izlaze iz zemlje nego se samo malo podignu. Da sam ovde radio sa gruberom koji ima sigurnosne srafove verovatno bi potrosio nekoliko kg tih srafova.

Auuuu Cici, ovaj tvoj gruber je kazna za uši, ko da vučeš lonce i šerpe:haha: gadno ga slušati ali lepo radi posao.

Kazna za usi onome ko slusa napolju, ali u kabini se nista ne cuje. Auto reset (teragrip) je odlicna stvar jer em povecava tezinu masine, em nema pucanja sarafa.

Za sada gotovi radovi.Odradio sam rotor pa ćemo videti njegov učinak.Čim se ukaže prilika ide u njivu.
a0jxis.jpg
t8kra8.jpg

Lepo izgleda. Koliko je kostao?
Da li je konstrukcija tvoja ideja ili nekog majstora?
Koliki je zahvat i za koji traktor ga planiras?

Pa radni organi su koštali oko 50000rsd.Ostalo smo sve sami kupovali po otpadu i nešto cevi sam dobio.Tako da ne bih tačno znao završnu cenu.Okrugle ploče rotora rađene sa pločevinom od 8mm,osovina je puna 30mm stim da su na krajevima šeširi od 35mm zbog jačih ležajeva.Flahovi na rotorima su 40x5mm,cevi koje nose rotor su 50x50x3 a sva ukošenja na nosačima rotora su od flaha 80x10mm.Lako ćemo ojačati ako uvidimo da negde treba.Draže mi je što sam ga sam uradio nego da sam kupio neki novi.

Zar ništa nećeš montirati između rotora i drugog reda radnih organa da malo poravna "brda i dolove" :sta: ili definitivno tako ostavljaš ???

Planiram da ga vučem sa YTO 904 dok ne stigne nešto malo veće.Ništa više na njega ne ide.Šta izravna izravna ostalo će tanjirača ili plug.Da još odogvorim:sam sam ga radio po nekom mojem viđenju i materijalu koji sam imao.Drugar je asistirao a najviše su mi pomogli sa savetima Kiraji sa našeg foruma.Da još dodam da rusa 82.1 nadiže na asfaltu čim malo jače cimnem.Kada stoji u mestu i ja cimam nazad na rotor samo što ne odvoji prednje točkove od betona.

Plug?
Ne mislis da radis osnovnu obradu sa gruberom?
Da li moze sa ovakvim radnim organima da radi na 25+?
Na koliki razmak su postavljeni radni organi?

Kada merim od vrha kopla do gornjeg vrha ,na pravac, ima tačno 40cm.Ne vidim razlog ako ispred sebe ima konjskih snaga da ne može i dublje od 25cm.Između dva reda organa je 1metar a između organa je oko 32cm.Radni organi su široki u najširem delu 14cm.

Da li si mozda video ovogodisnje kukuruze sejane na gruberisano.
Ako je prinos isti na kao na oranom onda je gruber prava stvar.:ppozdrav:

Ova njiva je jesenas urađena gruberom,u proleće jednom spremač.Mislim da Ralekiraj ima i novijih slika.

qqi5glgy1oh2kvd2d6e.jpg

zfck31o0nbswx5msc.jpg

To je gruberisano samo jednom ili dvaput?
Da li moze da se gruberise stnjika pa na jesen jos jednom gruberom?

Nazad
Vrh