Razrivač (Gruber)

A moja tanjiraca je dosta teska i kad predjem jednom kukuruziste (ne zagrtano) vise se crni zemlja nego sto se vide zetveni ostaci, pa stoga mislim da bi bilo bolje ici prvo sa njom nego posle gruberisanog da tone do osovina bez potrebno.
opet kazem, treba probati pa onda izneti vidjenje, al pre toga moram nabaviti Gruber :osmeh:

- - - - - - - - - -

E da, kako ide sve to u suncokretiste?

E da, kako ide sve to u suncokretiste?

Prosle godine smo svu psenicu sejali u suncokretiste radjeno 1x sa gruberom. Naravno posle grubera treba uraditi jos nesto i tu je nastao problem. Stapovi se ne usitne sa gruberom kao sa tanjiracom i setvospremac ih je skupljao i nisam mogao da radim sa njim. Resenje je bila RD kojoj stapovi nisu predstavljali problem.

@cicimoric

Posle grubera sa cevastim rotorom hoce da bude malo grudava ako je recimo suvo pa onda tanjiraca sa rotorom resi to do kraja a ja sam eto radi probe to uradio i ispalo je dobro.

Bas sam danas prskao soju gde je jesenas radjeno kukuruziste sa gruberom

Ovako to izgleda a moci ce i da se osparta:

2vt6ww3.jpg

2ilmyiu.jpg

Ja bi ga koristio samo umesto pluga i zimskog oranja.
posto sam uveo tanjiranje posle skidanja kukuruza i suncokreta zbog toga sto mi dosta pale njive, teraju ovce, usitne se zetveni ostaci i izmesaju sa zemljom samim tim i bolje se razloze.
tako da mi je to tanjiranje dodatni trosak pred zimsko oranje, pa razmisljam da bi sa gruberom ispeglao taj trosak vremena i novca, a mozda bi i usevi vise voleli gruberisano, vreme ce pokazati dal pametno razmisljam.

Za psenicu tesko da moze da se odradi valjano! Jedino iza suncokreta!
Ali vidimo gore na slikama da za soju nema problema, cak sam ubedje da sa ovim ostatcima ima manje trave!
Ako moze soja, moze onda i kukuruz i suncokret!
Ali sve je to teze ako ima dugackih stapova!
Znaci ispred grubera mora jos neka obrada i cilju sitnjenja! Bar po meni!

Ako imaš sejalicu sa diskovima i napred za uklanjanje biljnih ostataka nema problema.Obična raona nema tu šta da traži.

Dobar kukuruzni heder je sasvim dovoljan da pripremi zemljiste za gruber tipa Horsch ili Simba (GP).

Taj koji ima takav gruber ima i sve ostalo potrebno da se posao odradi tako da ne mora da se sekira i razmišlja kao mi "smrtnici".

Sad vise nista ne znam.Neko kaze da moze za psenicu posle kukuruza neko kaze da moze.Moze li neko da kaze koliko trosi 577 po hektaru sa gruberom?

To ti može otprilike reći član didi79.
I ja toliko čitam ,a još mi gruber stoji bez radnih organa.Imam utisak da što više čitam i gledam manje znam.

Napokon smo završili sve što smo planirali na gruberu ili neznam ni sam kako da ga nazovem.Kako će to raditi ,videćemo.
Dodati su diskovi koji su još jesenas kupljeni .

[video=youtube_share;Kj3RdCV0lq4]http://youtu.be/Kj3RdCV0lq4[/video]
Ovaj video me ubeđuje da kupim ovakve radne organe.

Za sada sam stavio sedam duplih opruga.Više od toga neću u svakom slučaju ,a na pet se lako šteluje.Još jedino da se odlučim koji donji deo tj. radni da uzmem:sta:

@Vojkanvrelo

Pri dubini od 15cm da kazem u normalnim uslovima rada (dovoljna vlaznost zemlje za rad a da nema proklizavanja traktora) na njivi, bez nekih vecih nagiba parcela izmedju 7 i 9l/ha u zavisnosti od tipa zemljista.

Nazad
Vrh