Razrivač (Gruber)

Primetio sam na skoro svim normalnim snimcima gruberisanja da treba malo veća brzina.I to onda moram uzeti u obzir.

Dal bi gruber nesto uradio u cilju pripreme za psenicu posle kukuruza i na teskoj zemlji???
Vidim svi gruberisu strnjiste,pa necu valjda posle psenice opet da sejem psenicu.

Strnjiste se gruberise da se korovi malo namame da krenu i da se napravi homogena masa od slame i zemlje!
Kukuruz moze ali samo iza silaznog jer nece odraditi posao od silne mase!
Svi proizvodjaci kazu da se zemlja i masa najbolje mesaju u vazduhu i zbog toga treba dosta velika brzina!
Mi radimo sa tanjiracom sve ali voleo bi imam i gruber ali posto mislim da je to posao za veci traktor i trziste je jako slabo kod nas sacekacemo jos malo!

Ja imam problem sa pripremom za setvu psenice posle kukuruza.Tanjirace ne zavrsavaju posao,tj plitko spremaju a oranje mi ispada skupo i jako je zemlja zbijena pa se nastale grudve od oranja tesko razbijaju i sklop biljaka je uvek proredjen.Mislio sam da bi gruber napravio dovoljan sloj za sejanje psenice ili mozda ne bi?Ostaci se uklanjaju sa njiva,ostaje samo zemlja.Ako ne guber koja onda masina da se koristi u mom slucaju???

Ako skidas biljke onda sa tanjiracom nebi trebalo da bude problem, doduse ni sa gruberom koji bi tada trebao jos bolje da odradi od tanjirace zbog "krila" koja 100% vade sve cokove napolje dok je to kod obicne tanjirace djene-djene ( kod mene imam osecaj da je od sorte kukuruza zavisno )
po meni je kratka tanjiraca zakon i za strnjiste i za kukuruz!

Radio sam sa tanjiracom ali plitko moze da odradi,svega par cm.Da nabavljam neke teske opet mi se ne cini dobro.Njive su mi po 1-2 hektara ali nisu dugacke,vise su nekako kockaste i taman dodas gas ono si dosao na kraj njive.Nisam vise pametan sta da radim a da bude efektno.

Tanjiraca je lemind.Ima one nazubljene i nenazubljene diskove.Kakva god da je mislim da ne moze da uradi posao.Svi oru niko ne pokusava osim mene nesto drugo da uradi.U nekadasnjem PIK-u su koristili tanjiracu od 1600kg i ona u dva prohoda uradi 5-10cm ali to su jako velike njive i ja na maloj njivi ne mogu toliku masinu da okrecem.Kako god zemlja je jako zbijena i tvrda.Tesko prima i tesko otpusta vlagu.Tzv. smonica.

Bilo bi pametno da platis kome ako ima jedno podrivanje da se malo raspe zemlja i po dubini a posto je zemlja takva bolje ti je oranje posle toga. Ali posle setve obavezno kembridz valjak! Kratko i jasno za buduce, gledaj da na suncokret sejes psenicu a ne na kukuruz!

Tanjiraca je lemind.Ima one nazubljene i nenazubljene diskove.Kakva god da je mislim da ne moze da uradi posao.Svi oru niko ne pokusava osim mene nesto drugo da uradi.U nekadasnjem PIK-u su koristili tanjiracu od 1600kg i ona u dva prohoda uradi 5-10cm ali to su jako velike njive i ja na maloj njivi ne mogu toliku masinu da okrecem.Kako god zemlja je jako zbijena i tvrda.Tesko prima i tesko otpusta vlagu.Tzv. smonica.

To je laka tanjiraca i ona moze samo plitko tanjirati i dobro radi posao samo u orano, a da sama potanjira kukuruziste, to mora da bude plitko. Ja sam takve svojevremeno presao na nosenu u V izvedbi, i da je radila posao samo tako. Prethodna travnicka tanjiraca je bila 24 diska, onih manjih, a posle sam kupio V od 20 diskova precnika 560 mm sve nazubljene. Sa oko 400 kg mala na oko 700 kg velika i ona je spremala u dva prohoda bas dobro. Samo mora i bolji traktor, sa ovom je radio 558.

Do jeseni cu kupiti 577 pa ce biti dilema i koju posle masinu da uzmem da pripremam njive za psenicu uz taj traktor,ovako vise sa oranjem nece moci.

Razgovarao sam juce na tu temu sa vrsnim strucnjakom. Kaze mi "kupuj tanjiracu, ne misli na ostale masine". Tako da sam definitivno odlucio da kupim tanjiracu za predsetvenu pripremu za psenicu.

fotografija0027.jpg

Za psenicu sam spremao gruberom, i posle dva prohoda u nepaljenom kukuruzistu se moze sejati.

Dal bi gruber nesto uradio u cilju pripreme za psenicu posle kukuruza i na teskoj zemlji???
Vidim svi gruberisu strnjiste,pa necu valjda posle psenice opet da sejem psenicu.

Na 38 strani ove teme post br. 760 sam postavio sliku nepaljenog kukuruzista gde je radjeno sa gruberom. Pogledaj pa proceni da li bi mogla psenica da se seje u takvu zemlju.

Nazad
Vrh