Razrivač (Gruber)

Mozda nije za temu ali evo lepog testa razlicitih sistema u obradi iza kukuruza
ito posle silaznog gde su samo cokovi i posle berbe u zrnu gde je sva masa na njivi!
Znaci radi se o sitnjenju ostataka u cilju unistavanja zičara tj mesta u kukuruzovini gde on moze da prezimi! I drugi prioritet je mesanje mase sa zemljom

Ako treba neki prevod pitajte! Znaci brojali su unistene ostatke posle svake masine!

http://youtu.be/wKLRmPSFtGk

Sad ce se neko upitati da ovde nema grubera, to je zato sto bi on bio pogodan sam na isitnjenoj masi!
Dosta paora ovde po nemackoj prvo predje kratkom tanjiracom na minimalnoj dubini (oko 8cm) 1x pa onda 1x gruberom dublje!
Jbg zvuci puno posla ali sigurno je bolje!

Dobar ti je ovaj video ali ovo je za bogate i velike kakvi mi nismo u vecini slucajeva.Ovo su sve vrlo jaki traktori i laka zemlja.Kod mene je to zbijeno sacuvaj boze.Inace orem 20 hektara od cega je oko 10 kukuruz gde uvek posle njega ide psenica ili jecam.

Mozda nije za temu ali evo lepog testa razlicitih sistema u obradi iza kukuruza
ito posle silaznog gde su samo cokovi i posle berbe u zrnu gde je sva masa na njivi!
Znaci radi se o sitnjenju ostataka u cilju unistavanja zičara tj mesta u kukuruzovini gde on moze da prezimi! I drugi prioritet je mesanje mase sa zemljom

Ako treba neki prevod pitajte! Znaci brojali su unistene ostatke posle svake masine!

http://youtu.be/wKLRmPSFtGk

Sad ce se neko upitati da ovde nema grubera, to je zato sto bi on bio pogodan sam na isitnjenoj masi!
Dosta paora ovde po nemackoj prvo predje kratkom tanjiracom na minimalnoj dubini (oko 8cm) 1x pa onda 1x gruberom dublje!
Jbg zvuci puno posla ali sigurno je bolje!
Moze li mala pomoc?Sta su komentarisali za rad onog valjka Dal-Bo Maxicut i kako su zadovoljni njegovim radom?Planiram da napravim takvu masinu pa me interesuje? :bravo:

Posle silaze radi odlicno, cak isto kao i klasicni tarup! Posle zrna 60-70 % stabljika je naceto sto je isto dobro ali problemi pocinju sa mokrom zemljom gde se prostor izmedju nozeva lako napuni zemljom!
U svakom slucaju je na testu bila najbrza verzija!
Idealno za posle uljanje repice!
Samo suva i tvrda zemlja su zahtev!

Inace da dopunim da bi se stabljike kukuruza lakse razlozile dovoljno je samo da su malo napukle ili nacete da voda moze lakse da udje , to je bio kriterijum brojanja i rezultata!

I zanimljivo je da je lancana tanjiraca bolje odradila posao od klasicne i kratke koje su posle zrna ispod 50% ucinka ali su rekli da su ih namerno plitko nastelovali 5-8cm i da bi pri dubljoj obradi samo vise zemlje pomerano tj bolje mesanje ali ne i sitnjenje

njihov pobednik je klasicni tarup ali u kombinaciji sa prednjim+ sa strane zbog gazenja redova jer zadnji te gazene nikako ne sece!

Evo jedinog snimka koji imam...
Brzina kretanja oko 10km/h a dubina oko 20 cm 9 radnih tela i da napomenem da je strnjika istanjirana posle žetve.

Ja sam sa 577 vukao gruber sa 5 radnih organa kao sto ima Lemken Smaragd na dubinu od 15cm u solidnim uslovima rada 1. brzohodnom. Taj isti gruber sada vucem sa 100 konja i u istim uslovima idem 10-11km/h. Radni zahvat grubera je 2,2m.

Sa 577 ne sa Claasom da, ima i snimaka na mom YT kanalu. Ja nisam uspeo da zamesam kukuruzovinu kako sam zeleo jer je bilo jako puno mase i to friske, koja nije nakisla. Moze da se napravi kombinacija koja je po meni bolja-prvi put grube a drugi put tanjiraca.

jesi preoravao njivu kasnije ili si ostavio tako do proleca?

Konkretno tu njivu sa snimka sam uzorao jer je tu sada repa, ali imam par njiva gde je bilo žito koje nisam orao već samo prešao gruberom i kompletno repište nije orano, na njima je sada posejan kukuruz.
Probao sam i kukuruzište i ide bez problema ali da znaš da je "masa" odležala sigurno oko 3 nedelje možda i više ali što kaže član Bubu nisam bio zadovoljan kako to izgleda u jednom prohodu pogotovo što između radnih organa i rotora šina poravnava bregove pa zna da nakupi mase ispred šine ali ne toliko da zaguši već da te nervira :osmeh:

Mene ovaj deo interesuje u kukuruzistu, dal je bolje tanjiraca pa gruber ili obrnutim redom?
ako je neko probao obe varijante neka iznese iskustvo.

- - - - - - - - - -

Moje neko vidjenje, da bi tanjiraca napravila dobar posao ispred grubera, tako reci prokrcila bi put gruberu i isitnila zetvene ostatke, pa bi gruber bez problema na potrebnoj dubini prevrnuo i izmesao zemlju.

Ja nisam probao ali evo već danima googlam sve živo domaće i strano vezano za to.U odabiru sam radnih organa pa me sve to interesuje.Po svemu što sam video bolje je gruber pa tanjirača.

Za psenicu nije problem samo gruber jel je i pozeljno da su zetveni ostaci gore, mene intersuje zbog zimskog gruberisanja, da na prolece kad sejem kukuruz i suncokret imam sto manje zetvenih ostatka od gore.
moj spremac nebi voleo mnogo zetvenih ostataka, jel ima germinatorske opruge pa bi bilo gusenja koliko hoces, a i teska drljaca nebi volela ljetvene ostatke.

U jesen kada se gruberom uradi kukuruziste deluje da ce biti problema u prolece prilikom setvospremiranja ali nije tako. Preko zime doste od te mase istruli a lisce oduva vetar pa u prolece nakon prolaska setvospremaca se i ne primeti da to nije orano.

U temi "predsetvena priprema zemlje" na strani 48 post broj 942 sa postavio sliku parcele nakon gruberisanja i sliku iste parcele nakon jednog prohoda sa setvospremacem. Na toj slici je radjeno 2x sa gruberom. Na jesen planiram da radim 1x gruber pa posle tanjiraca. Prvo cu raditi sa gruberom jer nemam dovoljno tesku tanjiracu koja moze preko kukuruzne mase da udje dovoljno duboko u zemlju da bi izmesala, a kada jednom prodje gruber i napravi rastresiti sloj tanjiraca ce sa lakocom ulaziti i jos vise izmesati. Ipak ce potrosnja biti mnogo manja nego da se gruberise 2x.

Jesenas je kod nas bilo prevlazno za 2 prohoda gruberom pa smo pravili ogled na jednoj parceli gde je skinuta soja-jednom sam presao gruberom i jednom tanjiracom sa rotorima. Parcela je izgledala mnogo lepse nego da je 2 puta gruberisana, proletos je samo jednom preleteo setvospremac i posejana je opet soja.

Jesenas je kod nas bilo prevlazno za 2 prohoda gruberom pa smo pravili ogled na jednoj parceli gde je skinuta soja-jednom sam presao gruberom i jednom tanjiracom sa rotorima. Parcela je izgledala mnogo lepse nego da je 2 puta gruberisana, proletos je samo jednom preleteo setvospremac i posejana je opet soja.

Bubu sta ima sojiste da se radi 2x? Cak ni tanjiraca nije potrebna posle jednog prohoda sa gruberom.

Nazad
Vrh