Razrivač (Gruber)

Meni ostaje kupovina tanjirače za belorusa 820. Zelja mi je vučena V tanjirača, proizvodjač Consum, jer koliko vidim kod njih nema grečke. Postoje razne price, a jedna od tih je da ova 2,8 tanjiraca je veliki zalogaj za njega. Ranije imao nošenu tešku tanjiracu od 20 tanjira, sa kojom je radio imt 558 i koju sam jesenas prodao. Vidim i ove kratke tanjrace koje prodaje berko, deluju u radu ok.
Ali me gruber najviše zaintrigirao kao mašina. Meni tanjirača je radila samo za pripremanje setvenog sloja za sejanje pšenice, i to skoro isključivo tanjiranje suncokretišta. Vidim da neki to rade i sa gruberom. Ali gruber može da ide i na obradu strnjšta, koje trenutno nikako ne radim, već samo duboko orem. Pitanje je za iskusne korisnike grubera, da li se isplati mesto vučene tanjirače kupiti gruber, i koristi ga za ove navedene radnje. Napominjem da bi kupovio isključivo polovan gruber, verovatno uvežen. Ovaj gruber člana Race je baš lepotan.

@ Bobo

32 strana ove teme ...

Svaka cast, ali ovo je drugi prolaz. Prvi me zanima i dubina rada. Stupanj prijenosa M-2 M-3 ?

Gledam bas cjene grubera koje spominjete na ovoj temi i nesto to meni skupo...

Ima u HR dobrih grubera, s malo ulaganja i kilu-dvije farbe da se dovedu u tvornicko stanje. Gledam bas da nismo uzeli tanjuracu vucnu mogao sam za te novce kupiti neki solidan gruber. Da se razumijemo, dao sam za tanjuracu malo preko 1000€ (8 000kn) a radi se od 36 diskova finiserki. za te pare u HR ima recimo ovaj gruber:

http://www.njuskalo.hr/oprema-obrada-tla/gruber-podrivac-lemken-oglas-6880903 - uz malo ulaganja bio bi ko nov po metru zahvata ispada 350€

Ovaj je u mom komsiluku, vjerujem da cjenja nije zadnja, metar ovog grubera bi bio nesto oko 500€ ali kopcaj i teraj:

http://www.njuskalo.hr/oprema-obrada-tla/podrivac-landsberg-2.50-m-oglas-6824640

Poslednja izmena:
Taj kultivator što je Raca kupio je namenjen za voćnjake.
Da se u njemu kultivira između redova i uništava korov.
Nije za neki ozbiljan posao u ratarstvu,zavisi kakva je zemlja i šta ga vuče.Kao što Minđušar kaže do 10-tak cm dubine.
Za neku veću žetvenu masu nije .Ja imam nešto slično za voćnjak i probao sam pre par godina u jednom parlogu gde je bilo onako korova.
Očekivao sam da će ostaviti leju za sobom međutim već na prvom metru je nakupio trave da ga je samo izdigao ,R65 je bio pogonska mašina.
Verovatno bi u kukuruzištu,suncokretištu bila ista stvar možda u strnjištu nisko pokošenom i iseckanom slamom nešto i uradi .

Poslednja izmena:
Evo i mog Satex grubera zadovoljan sam saz njim jako lepo zamesa iseckanu slamu i stajnjak a pogotovo mi se svidja prprema za setvu zita
photo01661.jpg
photo01671.jpg

Sta mislite o ovako necem mesto tanjirace za psenicu posle kukuruzista,a da da je ovako nesto kombinovani gruber-podrivac ili kako da nazovem?
big_2009120600099-1359459976.jpg

big_2009120600022-1359459980.jpg

Poslednja izmena:
Prava stvar za one koji imaju lako zemljište.I ja sam se zagledao neki dan u taj oglas.I nije neka velika cena.

Kod nas je dosta laka zemlja,verujem da nebi trebo 200ks traktor iako je siri nesto od 3m,naravno ne dublje od 15-20cm.Svidja mi se ovako na prvi pogled bas je masivna masina.

Jako mi je cudno da neki ljudi i dalje ovde uporedjuju gruber i podrivac!!!???
Dali ima neko ovde ko ima i gruber i tanjiracu da moze da nam kaze prednosti i mane istih?
Ja mislim da gruber u kratko osisanom strnjistu bolje odradi posao od tanjirace jer sa krilima ima siri zahvat!
Dok tanjiraca posle kukuruza u spremanju za zito daleko bolje isitni ostatke i bolje ih zamesa sa zemljom.

- - - - - - - - - -

Evo ovako lemken:
trimix od 8-20cm dubine u elementu
duomix do 10cm dubine

za ovu na video po proizvodjacu potrebno min 90KS ali mislim da nama ovde treba i vise!

Imam ja oboje.U kukuruzištu gruber nema šta da traži,samo još gore povadi čapurje.Za pripremu nepaljenog i nebaliranog kukuruzišta za pšenicu vučena tanjirača je zakon i po ekonomičnosti i po kvalitetu pripreme.To isto je gruber u strnjištu ,zamenjuje ugarivanje uz duplo manje energije i vremenana.Za obe mašine potrebna je određena vlažnost zemljišta jer ako je suvo ni gruber nemože u zemlju.Takođe je dobar i u sojištu u pripremi za pšenicu.ovako izgleda moj gruber sa 11 radnih tela na 20 cm.
sdc11019.jpg
[/IMG]

Evo nesto i od konkurencije Horsch

Pred oranje idealna obrada ili pred uljanu repicu! Ali i dalje mislim da je posle kukuruza tanjiraca zakon!

Na ovim je razmak tela uglavnom 30cm ali to krila pokriju! Ali i krilima je kotrebna snaga!
Npr. Horsch sa krilima ide do 10-12cm a bez i do 30cm!
Proizvodjaci hvale obradu je se ostaci mesaju u vazduhu sa zemljom.

Radio sam jesenas nepaljeno/nebalirano kukuruziste sa gruberom. Bila su potrebna 2 prohoda da koliko toliko sakrije zetvene ostatke. Videcemo na prolece dal cu i koliko cu imati problema prilikom pripreme za setvu ( ako budem pripremao ). Goriva jesam potrosio kao da sam orao ali ovako posle 2 prohoda gruberom imam idealno ravnu zemlju a mozda cu i da probam setvu bez pripreme.

Tom Terranu sa gornjeg videa treba dosta vise snage nego sto proizvodjac preporucuje u katalogu ( barem kod mene ). Trometarski vucem bez krila na dubinu od 25 cm sa 200 ks sa brzinom od 7.5 - 9 km/h. Na pojedinim mestima bi bilo bolje da ima jos 20-30 ks. Na laksem zemljistu bi ga lepo vukao i manji traktor ali ne mnogo manji jer jer tezak 2.400 kg i dosta je dugacak pa ga je tesko nositi.

Radio sam jesenas nepaljeno/nebalirano kukuruziste sa gruberom. Bila su potrebna 2 prohoda da koliko toliko sakrije zetvene ostatke. Videcemo na prolece dal cu i koliko cu imati problema prilikom pripreme za setvu ( ako budem pripremao ). Goriva jesam potrosio kao da sam orao ali ovako posle 2 prohoda gruberom imam idealno ravnu zemlju a mozda cu i da probam setvu bez pripreme.

Tom Terranu sa gornjeg videa treba dosta vise snage nego sto proizvodjac preporucuje u katalogu ( barem kod mene ). Trometarski vucem bez krila na dubinu od 25 cm sa 200 ks sa brzinom od 7.5 - 9 km/h. Na pojedinim mestima bi bilo bolje da ima jos 20-30 ks. Na laksem zemljistu bi ga lepo vukao i manji traktor ali ne mnogo manji jer jer tezak 2.400 kg i dosta je dugacak pa ga je tesko nositi.
Letos sam bio kod druga u Backoj, on ima case-om mxm 155 i pozajmio je kao tvoj terrano, da na brzinu uradi njivu na kojoj je povadjen luk i koja je navodnjavana. Krilca na radnim organima nisu skidana, dubina koliko smo ceprkali po uradjenom je mozda oko nekih 15 cm, nije isao brze od 7.5 km/h, i nije mu bilo ni malo lagano za vuci ... u transportu bas dosta ljulja a i hidraulika malo malo pa pisti

Nazad
Vrh