Razrivač (Gruber)

Evo par slika sa jucerasnjeg i danasnjeg gruberisanja uljane repice koja je prethodno tarupirana.Kako nema dovoljno vlage veoma lepo je pomesana zemlja i zetveni ostaci.Dubina rada je od 10-15 cm zavisi od poteza i vrste zemljista.
33wozrc.jpg
15wfcxe.jpg
20sj447.jpg

Prvom brzom i ukljucena dupla vuca zbog cimanja kad nije ukljucena.Nekad naidje na nesto tvrdo(gde je kombajn i traktor gazio) i tada secne,zato dupla vuca i ravnomerno radi i solidno ide brzo.Vreme za 1 hektor je oko 30-40min. naravno jedan prohod.

Ja sam danas isao da gruberisem drugarovi strnjiku:

Mogao sam da idem i malo brze ali nisam hteo iz prostog razloga sto je ta parcela godinama gazena a plitko orana pa nisam hteo da eksperimentisem.

Mislim da je onaj Vogel bolji jer podseca celu povrsinu i ima tanjire koji zavrcu zemlju, i Ursus bi trebao to da vuce dok ovog Lemkena vec sumnjam. I sa ovim nasim se malo muci...ali sta da mu radim. Ovaj nas ima 7 radnih tela.
Jedan snimak rada od pre neki dan...

Mislim da je onaj Vogel bolji jer podseca celu povrsinu i ima tanjire koji zavrcu zemlju, i Ursus bi trebao to da vuce dok ovog Lemkena vec sumnjam. I sa ovim nasim se malo muci...ali sta da mu radim. Ovaj nas ima 7 radnih tela.
Jedan snimak rada od pre neki dan...

Cini mi se, barem po snimku da ides jako sporo! Ja imam isti gruber kao Bubu, samo sto ima jedno radno telo vise i vucem ga na 15cm dubine brzinom od 12km/h i pri toj brzini radi extra, lepo zatrpa i izravna da mozes posle da vozis po tome pun gas ko po betonu.

Ja se ne razumem u grubere, ali mi je interesantna tema pa je čitam. Vidim da pišete da je radna dubina 15 cm. Kod ljuštenja strnjišta (ugarenja) uvek preporučuju što pliću radnu dubinu. Da li ovih 15 cm dubine rada grubera traži on sam, tj. mora da radi na toj dubini da bi lepo izmešeo zemlju i strnjiku, ili može i pliće da radi? Ako može, zašto onda svi opet rade dublje?

Moje misljenje je da je ukoliko ima mogucnosti , naravno finansijskih , bilo bolje raditi gruberom , jer ujedno i mesa i rastresa zemlju a i dobra stvar je sto je nosena masina pa se moze malo lakse uticati na dubinu obrade srazmerno znazi traktora , naravno i od uslova obrade zavisi da li je zemljiste suvo ili ne , a naravno postoje i vuceni gruberi koji su u takvoj izvedbi tek posle 4.5-5 metara radnog zahvata.

Cini mi se, barem po snimku da ides jako sporo! Ja imam isti gruber kao Bubu, samo sto ima jedno radno telo vise i vucem ga na 15cm dubine brzinom od 12km/h i pri toj brzini radi extra, lepo zatrpa i izravna da mozes posle da vozis po tome pun gas ko po betonu.
Kad bi mogao isao bi brze, a kad nemoze idem koliko moze... Kojim traktorom vuces gruber?

Evo snimaka od proletos kad sam radio strniste koje je prosle godine uradjeno gruberom samo jednom i ove godine posle izvlacenja stajnjaka jos 2 puta da bih na kraju presao setvospremacem cisto da povrsina izgleda jos lepse da moze da se seje. Prvi prohod je isao na priblizno 15cm a drugi nesto dublje da bi stajnjak bio sto bolje zamesan sa zemljom.

Kad bi mogao isao bi brze, a kad nemoze idem koliko moze... Kojim traktorom vuces gruber?

Vucem ga sa YTO 1204! Dukej je pitao za radnu dubinu. Sto se mene tice ja radim na 15cm zato sto mi je to neka zlatna sredina, gledajuci da nije preduboko, jer onda korov slabo nice, pa je nezgodno prskati totalom, pa onda na toj dubini sasvim pristojno zatrpava zetvene ostatke, a kao trece vuci plug iza toga je skoro pa zajebancija. Radna dubina mu je do 25cm, i tad uradi super, ali to nema smisla u ljustenju strnjista, a plice od toga moze, ali ja to ne praktikujem, ipak volim kad je to sve lepo izmesano, iako bi i 10cm bilo sasvim dovoljno.

Vucem ga sa YTO 1204! Dukej je pitao za radnu dubinu. Sto se mene tice ja radim na 15cm zato sto mi je to neka zlatna sredina, gledajuci da nije preduboko, jer onda korov slabo nice, pa je nezgodno prskati totalom, pa onda na toj dubini sasvim pristojno zatrpava zetvene ostatke, a kao trece vuci plug iza toga je skoro pa zajebancija. Radna dubina mu je do 25cm, i tad uradi super, ali to nema smisla u ljustenju strnjista, a plice od toga moze, ali ja to ne praktikujem, ipak volim kad je to sve lepo izmesano, iako bi i 10cm bilo sasvim dovoljno.

Ako mozes da uradis na dubinu od 25 cm ne vidim razlog zasto to treba preorati?

Jedino ako ima previse biljnih ostataka na povrsini koje treba zaorati da ne bi predstavljale problem u prolecnoj setvi. Kod drugara se javljao problem u setvi crnog luka na prethodno gruberisano balirano sojiste-sitne slamke koje presa nije pokupila i gruber nije zamesao sa zemljom su se zabadale u setveni aparat i pravile probleme. Gruber je marke Horch i radjeno je na oko 25cm...

Nazad
Vrh