Razrivač (Gruber)

Odg: Gruber

princip rada je veoma slican samo sto gruber ide malo dublje, za 10-20 cm obicno oko 10...a da ne valjaju opruge amozone ne bi stavljao na svoje grugere...takodje i vogel, horsch pravi grubere sa krutim nosacima koji su vezani preko opruge za ramsku konstrukciju...

Samo princip rada!Dubina obrade sa setvospremačem je 4 do 12 cm, a kod grubera je maksimalna dubina obrade 30 do 35 cm.Setvospremač obradjuje uzorano zemljište i pri odredjenoj brzini (8 do 12 km/h) opruge svojim vibracijama pri prolasku kroz zemljište vibriraju i vrše mešanje sa svojim napadnim uglom i usitnjavanje zbog prolaska kroz zemljište i dodatno usitnjavanje zbog vibriranja radnih organa.
Kod grubera je prvo bitno da se obrada vrši u neobradjenom zemljištu i ima zadatak da izmeša zemljište na zadatoj dubini rada.Znači težimo da propustimo radni organ kroz zemljište koje je ugaženo sa biljim ostacima da bi ga doveli u željeno stanje mešajući biljne ostatke sa zemljištem.Kada montiramo radni opružni nosač radnog organa on će uvek ići linijom manjeg otpora i neće razbijati onaj deo koji hoćemo da izmešamo.Čak je i svetski poznat proizvodjač poljoprivrednih mašina prešao na kruti radni organ kome je omogućio da se pomiče u svim prevcima pomoću oprug ali kao sigurnost protiv pucanja radnog organa.To se nalazi na mašini CENTAUR.Drugi poznati proizvodjač polj. mašina HORSCH ima krute radne organe isto tako LEMKEN, KOCKERLING ...... . U "tvrdom" zemljištu opružni nosač ne može da obezbedi pravilan napadni ugao jer se usled velikog otpora stalno nalazi u "zadnjem" položaju i nema propisani napadni ugao i još "beži" u stranu linijom manjeg otpora.
Prema tome nemojte mešati rad setvospremača sa radom grubera jer to su dve različite stvari.
Šta Vas uče na fakultetu ja to neznam ali dostupna Vam je sva literatura na internetu i malo se inforimišite vezano za ovaj način obrade jer to je budućnost. :ppozdrav:

panonstib je napisao(la):
Gospodine @Peter
Molio bih Vas da mi objasnite zašto je bolje što su opruge? :sta:
Mislim da je bolje, ali prvenstveno za ono za sta cemo ga koristiti. Kod nas ce zameniti tanjiracu, znaci necu ici dublje od 20 cm, ima "lastina pera" ili kako se vec zovu, tako da podseca celu povrsinu. A to sto neki rade obradu na 30-35 cm... :sta:
Tako da ja som izjavio da je bolje sto su opruge jer nam to vise odgovara...
A jos uvek se prave masine sa oprugama, nije da bas svi prelaze na krute radne organe (iako ih imaju u ponudi)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DnjLGNtJHiE&playnext=1&list=PL5F6547E29E0D1BA8[/youtube]

I oni su počeli sa opružnim nosačima radnih organa i polako prelaze na krute radne organe. Ovo je samo jedan od načina obrade zemljišta ima i drugih ali nije tema pa ćemo jednog dana i o njima pisati. :ppozdrav:

I mene su učili da su opružni nosači bolji, a kada sam spomenuo izvijanje opruge levo-desno, dobio sam odgovor da je to zanemarljivo...

"U "tvrdom" zemljištu opružni nosač ne može da obezbedi pravilan napadni ugao jer se usled velikog otpora stalno nalazi u "zadnjem" položaju i nema propisani napadni ugao i još "beži" u stranu linijom manjeg otpora."
...a sta se desava kod grubera sa krutim nosacima u ovakvim uslovima? ...evo odgovora: pucaju sigurnosne bolcne ili srafovi, a ne daj boze i nesto drugo :ppozdrav:

A da li bolcne krutih nosača pucaju pri istoj tvrdoći zemljišta pri kojoj dolazi do izvijanja/savijanja opružnog nosača? Razmislite o tome.

i naravno ako je toliko tvrdo da se ovakvi stvari desavaju da li vredei uopste raditi?? ...u pitanju je pravi momenat obrade, ili te fizicka zrelost za obradu

Niste u pravu ne pucaju bolcne ili šrafovi nego postoje drugi sigurnosni sistemi koje su razvili poznati proizvodjači ovih mašina ali o tome se raspitajte na fakultetu.Tačno je da se ovi uredjaji ne koriste ako nije pravi momenat za obradu sa njima ali i kada se koriste elastične opruge zbog promene napadnog ugla imaju talasato dno dok je kod krutog radnog organa ono drugačije.I jedan i drugi sistem odlično rade u Čerozemu ili u nekom njegovom obliku, ali u Banatu se sve menja jer je zemlja daleko teža za obradu i kretanje radnog organa.
Pomeranja radnih organa su izražena u svim pravcima u takvom zemljištu.

Kao prvo na cernozemu sve radi, i plug bez raonika, a na tezim zemljistima radi boljeg raztresanja treba koristiti elasticne radne organe. Te opruge se na savijaju tako lako, njihovo pomeranje je svega nekoliko cm, a to je sasvim dovoljno da pri odgovarajucoj brzini rada rastresaju zemljiste. Pomeranje radnih organa je napred-nazad a ne gore-dole. i kod krutih radnih organa zbog cimanja hidaulike ce isto biti talasasto dno....Pa dobro ne puscaju bolce ili stafovi kod svetskih prizvodjaca nego nesto drugo, al` sta je sa nasim "majistorima"?? ako stave stave srafove 8.8 onda su se pretrgli....

Posto je bilo mnogo zainteresovanih za rad gruber u kukuruzistu evo jednog snimka koji i nije nesto reprezentativan i nacinjen je slucajno, po mraku. Naime, kada sam se vracao sa njiva ispred kojih sam popravljao lenije da ne struckam sa setvospremacem i sejalicom naidjoh na jedno neobradjeno kukuruziste koje znam cije je pa sam malo probao cisto da vidim efekat. Na snimku se i ne vidi bas najbolje da nema puno 'strva' od gore i da ne gusi:

Vidi se i ovako da jako lepo radi taj gruber,i ja se licno nadam jednom takvom da zakacim za mog Yto-a,svaka cast Bubu i na traktoru i gruberu...

Poslednja izmena od urednika:
Posta sam pregledao sve vase diskusije,nisam dobio odgovor na moje pitanje,"koji gruber kupiti",od kojeg prozvodjaca!?molio bih vase savete!a gruber mi treba za Zetora od 160 ks!iskreno sam mislio na hudjika,ali mi se nesvidja snimak koji je jedan clan postavio sa njegovim gruberom kako radi strnjiste!!!hvala unapred

Nekoliko slika rada grubera. Dubina nekih 15 cm.
dsc02789.jpg

dsc02792.jpg

dsc02793.jpg

dsc02797.jpg

dsc02790.jpg

Lepo to izgleda zaista.
Samo...lako je raditi u takvoj zemlji,daj dodjite do banata,pa tako radite,da vam iz prvog prohoda ostane iza prasina.

Zna li neko gde se mogu kupiti elasticni radni organi kao na Satex gruberu?

Nazad
Vrh