Ravnanje puteva

Ma ljudi vi ste srecni sto je ravnica pa imate de da begate i zalazite,a zamislite tako iskopane i mokre puteve u brdu.

Abro druze, imao sam isti problem kao ti. Resenje je bilo JCB 4 CX i ciscenje svega sto je smetalo njivi i atarskom putu.

Kod nas nisu tako kaljavi atarski putevi kao na slikama ali ima mesta gde se kaljave fleke zaobilaze, obicno na neciju stetu.

Abro druze, imao sam isti problem kao ti. Resenje je bilo JCB 4 CX i ciscenje svega sto je smetalo njivi i atarskom putu.

Kod nas nisu tako kaljavi atarski putevi kao na slikama ali ima mesta gde se kaljave fleke zaobilaze, obicno na neciju stetu.

@bubu
Za to su zaduženi komunalci ali šut i smeće koje ne bi trebalo ovamo vuče se svakim danom a oni obilaze 1-2 put godišnje.
Krivim lakomislenost ljudi,tipa "samo da ja istresem i baš me briga čije je" ali takođe mi je jasno da su krivi ti što su zaduženi za uređenje istog. Bezbroj puta sam se žalio ali mislim da će morati "pomoć prijatelja" ...

@cira92
Moja zemlja, na asvaltu, na kraj sela.

Zaboravih da napišem, da smo pre 8 dana imali akciju ravnanja atarskih puteva u Staroj Pazovi.

Lele, što je bila tvrda zemlja, i popucalih S opruga, klinova na drljačama, otpalih tanjira na tanjiračama...

Prošle godine sam pisao da je neko izručio šut (bolje reći betonski otpad) na leniju. Posle je došao ult i raširio zaj šut po leniji, ali zbog prirode šuta i nedostatka zemlje, to poravnavanje lenije nije baš najbolje uspelo i ljudi redovno zaobilaze tu deonicu kroz njive. Iako to ne odobravam, moram reći da ih razumem jer je zaista bez mileće brzine nemoguće proći tu deonicu bez rizika da se izlomi trap traktora.

Prilikom poravnavanja lenije, taj koji je izručio šut na leniju je veće komade betona samo sklonio uz kraj njive koja se nalazi uz tu deonicu. Posle ovogodišnje setve, gazda pomenute njive je te betone poređao poprečno u uvratine, kako bi sprečio gaženje posejanog useva. Na žalost, ništa nije postigao, jer ljudi sad zaobilaze tu deonicu u većem luku gazeći mu još dublje u njivu. Moja njiva je odmah pored, tako da sad prolaze i kroz moju njivu. Ove slike su slikane pre dva dana, a kako će biti tek danas mogu da zamislim, jer je tu ruta za prvomajske kampere...

screen grab

image hosting 30 mb

Koliko ja vidim ovde je put ravan i rupa je nastala od vode pa je sut nasut umesto zemlje nepodrzavam sto ga vi svi gazite iako je ravno a ni njega jer je put suzen da moze prolaziti samo mali traktor.Tu je bar 6 metara puta odorano

Izgleda da se nismo razumeli. Nije gazda njive navukao taj šut na leniju, već neko sasvim drugi. Gazda njive je samo ove betone, koji su i ovako i onako bili bačeni u njegovu njivu, raširio po svojoj njivi ne bi li naveo ljude da idu lenijom a ne da zaobilaze po njegovom usevu. Što se širine lenije tiče, ne znam da li je ova od 6 ili 4 metra (koliko mislim da su u našem ataru - nisam siguran, raspitaću se), a ima sigurno blizu 4m tako da je nemoguće da je 6m odorana lenija... Što se tiče toga da je ravno, tako izgleda na slici, ali je problem što se tu radi o neravninama tipa cigla i beton i ako ne milite po tom delu onda traktor odskače...

Kod nas su lenije najuze od 5 metara pa do 16 metara i isto tako put ide kako ide dovoljno za mali traktor.Ja sam imao problem slican iskipovan mi je sut u dubok razor jer parcela ide duz puta i morao sam bukvalno kanal da napravim jer svi isteruju i imam umetke od redova.Sada vise duz puta nelezi voda jer se sve slije u razor i put je delimicno ravan

Bolje da je gazda te njive sredio put i poravnao i nebi mu sigurno gazili po njegovoj njivi, takvih slučajeva ima i kod nas gde se zaobilaze te rupe i napravi se put obilaznica po njivi, postoji akcija ravnanja i navoženje zemlje na puteve, svaki paor poseduje prikolicu pa kad je akcija nek dođe i naspe zemlju ispred svoje njive da mu ne gaze

@miroslavk

Mislim da se varaš, uvek ima pametnih a prepoznaće se... ...gaženo je nekih 7kj pa sumnjam da je mimoilaženje, a mislim da znam ko je...
Ovo znaš gde je, taj desni trag je IZA međe tj u mom i direkno gaženo po prvom redu repe. A ja uvek pređem setvospremač poravnam put spram svoje parcele. X primera ti mogu navesti po ataru šta rade pametnjakovići koji neznaju da spuste drljaču, setvospremač po putu...

Neki su kod nas to rešili ovako:
fotografija0282.jpg
[/IMG]
Čik, probaj da voziš...:haha:

Ima slicna tabla kada se ide sa Prigrevackog u Staparski atar. Uslikacu kada budem isao sl put!

Ovako je pocela danasnja akcija ravnanja atarskih puteva u Backom Petrovcu.
img3911.jpg

----------------------
Malo slika iz atara.
img3914.jpg

----------------------
img3916.jpg

----------------------
A ovako se zavrsila danasnja akcija.
img3921.jpg

----------------------
Na kraju da napisem da je na danasnjoj akciji ucestvovalo 180 traktora sa tanjiracama, drljacama i setvospremacima koji su bili podeljeni na deset grupa. S obzirom na vlagu tanjirace su dobro prodirale u zemlju, putevi su odlicno poravnati. Moram da naglasim da je ovo bila jedna od slabije posecenih akcija, jer je ove godine bilo 100 traktora manje prisutno naspram prosle godine.

Kad su blokade sve novi budu isterani,a sad obrnuto... Inace odlicna akcija,vi ste izgleda u kondiciji kod nas to nije radjeno godinama,manje vise svako ravna ispred svoje njive,a glavne lenije odrzava MZ a mi placamo samodoprinos.

Ima i kod nas koji ne dolaze na akciju pod izgovorom da oni sami ravnaju ispred svojih njiva, ali to nikad nemoze biti tako dobro poravnato kao kad se radi u kompletu. To je kao kad bi pravili asfaltiranje od kuce do kuce, na sta bi to licilo.

Nazad
Vrh