Ravnanje puteva

slike iz atara danas
slika415.jpg

Kod nas put od Stapar - Mali Stapar - Sivac je da na pojedinim delovima Ferguson moze da upadne do stakala u vagase :haha:

Toliko o tome...
fotografija0532g.jpg

fotografija0533.jpg
fotografija0534.jpg
fotografija0535.jpg

Ako se pitate sta je ovako moglo da raskopa puteve, odgovor je cisterna za osoku od 16 000l, jedne firme, koja tuda prolazi svaki dan.

Vec je bilo ugazeno. A da morate da Vi Vas traktor proterate kroz rupu od pola metra punu vode pitao bih Vas.

Danas sam baš namerno preko svake takve rupe na putu vozio traktor i nisam ostao ni u jednoj.Samo vi gazite ljudima po njivama pa kada nađete gumom krilo od drljače videćete šta bog stvara.

Na trecoj i cetvrtoj slici se vidi da nisam gazio po njivi. Samo taj deo od 250m od silaza sa asvalta sam gazio, tj. gde je ugazeno i ja gazim, gde nije teram kroz rupu.

Kod nas ista stvar toliko se prokopali putevi da je to uzas.. Ja ne pamtim takve puteve niti sam nekad vozio po losijim i vecim barama,doduse nisam ja ni nesto star poljoprivrednik... Ali da na primer kod mene u ataru ostavis neku rupetinu ispred svoje njive mozes da se oprostis od par metara useva... Ja na svaku moju njivu nasipam put ako za tim ima potrebe (nasipam sa izlomljenim crepom,istrosenom ciglom i tako to poravnam) i tanjiram ga povremeno i nikad ne orem put... Kod nas putevi vise lice na njivu sa psenicom neko na atarske puteve... (kod nas se tako kaze atarski put).. Danas moj deda uspeo da zaglavi Vladimirca sa 2000l vode u jednu takvu baretinu,isli smo strogo putevima ali gde se vise nije smelo (voda ulazi u 539) onda smo po oranju malo vozili... Ne bi nikad krivio coveka ako mi izgazi psenicu na primer a ispred moje njive neka ogromna baretina... Nadam se da se da se niko nece uvrediti.. :sta:

Ali oni imaju svoj put do svoje farme, a opet idu ovuda i nama koji tu imamo zemlju unistavaju put, a svoj cuvaju.

Sta da se radi da smo svi isti gde bi nam kraj bio... Kod nas ima nekoliko domacina upale traktor posle najvece kise i po najvecem blatu odu da obilaze njivu.. Sta da se radi... Jednom jedan izorao ceo put i kad posle bio da drljaci sve drljacom korov ubacio kod mene u njivu... I kod nas nije nista bolje zaboravio sam da slikam danas put... :ppozdrav:

Danas sam baš namerno preko svake takve rupe na putu vozio traktor i nisam ostao ni u jednoj.Samo vi gazite ljudima po njivama pa kada nađete gumom krilo od drljače videćete šta bog stvara.
Ja imam problem sa jednom njivom pored koje ide put celom duzinom(oko 400 m).Put i nije toliko los,daleko je bolji od ovog na slikama sto je postavio @banecurug,ali ipak skrecu i idu kroz njivu,jer je,naravno ravno_Ostavim ja i dubok razor i nekima govorim da idu putem,ali ne vredi.Ne smem da se usudim da postavim neku zamku,tipa "krilo drljace",jer se plasim posle jos vece stete.

Kod nas jedan lik morao da ogradi takvu njivu bodljikavom zicom,niva je bila detelina i jednostavno covek nije mogao da je sacuva na drugaciji nacin..

Ja imam problem sa jednom njivom pored koje ide put celom duzinom(oko 400 m).Put i nije toliko los,daleko je bolji od ovog na slikama sto je postavio @banecurug,ali ipak skrecu i idu kroz njivu,jer je,naravno ravno_Ostavim ja i dubok razor i nekima govorim da idu putem,ali ne vredi.Ne smem da se usudim da postavim neku zamku,tipa "krilo drljace",jer se plasim posle jos vece stete.
Moracete dublji razor imam ja jednu njivu gde put ide svom duzinom i borim se sa ljudima vrlo dubokim razorom i prestali su da prekaze posto je arenda nezelim da idem u krajnost i busim gume ali da je moja zemlja...kod nas su dvojica naprimer resili vrlo lako i jednostavno zvali jednog coveka sa JCB bagerom i napravio im mali kanalic i sad im nelezi voda posle kise jer se sve ocedi a niko nesme da se usudi da pridje blizu a kamoli da pretera

Danas je jedan moj prijatelj otkinuo prednju osovinu i iskrivio rudu od cisterne po ovom putu. Inace cisterna je moja. I onda me pitate zasto gazim njivu pored puta...

Nazad
Vrh