Ravnanje puteva

Mi smo prošle nedelje u petak i subotu vozili zemlju. U petak nas je bilo 15-tak, a subotu krenuli nas 5 pa se posle skupilo negde 8-9. Toliko o odazivu paora iz Stare Pazove ::sramota::.
Planirano je za ovu subotu ravnanje, ali nam vreme to nedozvoljava, pa će najverovatnije biti odloženo.

Po prvi put tako nešto se organizuje i u našem selu i odaziv bi trebao biti velik, jer ne reba gledati šta će reći pojedinci. Ti isti su i prošle godine kada su bili protesti pokazivali da nekažem šta će mo dobiti a posle su bili prvi kada se predavalo za te iste subvencije, član Zlatko Pap 76 je bio prisutan ispred kad sam jednog takvog naružio pred svima.

Nisam bio na sastanku udruzenja u ponedeljak povodom ravnanja puteva,a necu ni ici da ravnam jer 90% clanova ne poravnaju puteve ispred svoih njiva,pa necu im ja valjda ravnati kada ni oni sami neravnaju.Ja sam moje puteve pored moih njiva pre neki dan presao sve negde i desetak puta
Tako je i kod nas bilo dok nismo prvi put krenuli u ravnanje, a posle svi drugačije na to gledaju, jer kada se poravnju putevi, do njive se vozi kao po asfaltu. Evo sada su tokom zime putevi samo malo razvaljeni, i svi psujemo kada idemo njima, jer smo navikli da se po njima vozi kao po autoputu.
Ja na ravnanje gledam tako, da mi se to vreme i gorivo potrošeno u ravnanju, višestruko isplati kada posle tim putevima idem bar tri puta brže, i nekrljam mehanizaciju po rupama.
Najteže je prvi put se organizovati, a već iduće godine kada ljudi vide da je to stvarno dobro, ide već mnogo lakše, a još ako se posle napravi neko druženje :ppozdrav:...

Svaka cast za atar Gložana, svake godine su putevi maksimalno sredjeni, jugom kad idem u obilazak vozim 80,90 km/h, kao avionska pista je ravno :bravo: Dok u ataru Čelareva bubrezi ispadaju, rupe velike, lome se mašine ::jako_besan::

Gde ima puno povrtara u ataru i zalivnih sistema, dzabe 6 akcija ravnanja puteva kad prva kisa padne oni ili moraju ili hoce da idu na njivu. Kada svi ljudi oru oni vade sargarepu i seku kupus i ti isti putevi budu unisteni da manji traktor ne moze da ide tim putem.

Idem i ja, i ja gde god prolazim ravnam,ali samo mi nije jasno kako ce ti ravnati druge puteve kada nisu ni svoje poravnali.Nikako.

- - - - - - - - - -

Gde ima puno povrtara u ataru i zalivnih sistema, dzabe 6 akcija ravnanja puteva kad prva kisa padne oni ili moraju ili hoce da idu na njivu. Kada svi ljudi oru oni vade sargarepu i seku kupus i ti isti putevi budu unisteni da manji traktor ne moze da ide tim putem.
Kod nas ima puno duvana on se bere i kada pada kisa bez obzira na blato

Posto je bila suva jesen, u nasem ataru se sve uradilo po lepom vremenu i atarski putevi su usli u zimu u solidnom stanju. Ali posle ovi sto non stop vuku stajnjak iz pilicarnika bez obzira na vreme, sje.... su puteve, i to posteno. Oni na kraju ne potrose ni litar nafte vise od ljudi koji dodju na akciju a nisu doprineli tom zimskom razaranju puteva. Najgore je sto neki od njih uopste i nedodju na akciju.

Kod mene u mom selu prosle godine smo se nekoliko puta dogovarali na sastancima da ravnamo puteve ali kad dodje taj dan pojave se par ljudi i na kraju nista od toga. Veceras imamo sastanak pa cemo videti dali ce nasi paori biti nesto ozbiljniji po tom pitanju. Svaka cast paorima iz Backog Petrovca na tolikom odzivu i slozi.

u mom kraju su putevi zemljani-da se naviknemo, bubrezi ne odpadaju jer ih vise nemamo, prikolice na zajam uzimamo, a da vratimo tek kad gazda potraziai tad ga psujemo odkud njemu pravo da trazi nazad svoju masinu...hm... cudna smo ti mi zemlja a jos cudniji narod... :haha:

I za to ima resenja ako se hoce,90% njiva izlazi na 2 puta pa se po kisi i blatu moze koristiti jedan a jedan moze da ostane ravan i da se koristi samo po suvom.......
Sve je stvar dogovora.......

Tako je i kod nas bilo dok nismo prvi put krenuli u ravnanje, a posle svi drugačije na to gledaju, jer kada se poravnju putevi, do njive se vozi kao po asfaltu. Evo sada su tokom zime putevi samo malo razvaljeni, i svi psujemo kada idemo njima, jer smo navikli da se po njima vozi kao po autoputu. Ja na ravnanje gledam tako, da mi se to vreme i gorivo potrošeno u ravnanju, višestruko isplati kada posle tim putevima idem bar tri puta brže, i nekrljam mehanizaciju po rupama. Najteže je prvi put se organizovati, a već iduće godine kada ljudi vide da je to stvarno dobro, ide već mnogo lakše, a još ako se posle napravi neko druženje :ppozdrav:...
Da li su urednici ovog foruma iz S.Pazove ucestvovali?

Nema baš mnogo urednika iz S.Pazove na ovom forumu :osmeh:.
Ali zato paori koji obrađuju po desetine hektara se nisu ni pojavili, ili su se neki ubrzo izgubili, a neki sitni poljoprivrednici koji rade tek po koji hektar, i sa malim, starim traktorom su bili čak oba dva dana. Ima pojedinaca koji se redovno nepojavljuju na ovakvim akcijama, ni na protestima, ali kada se predaju zahtevi za subvencije, ili kada se radi o zakupu, onda su uvek PRVI. Danas neki ljudi nemaju ni malo savesti i obraza.

Nazad
Vrh