Ratar bez izkustva a i traktora

Ja iopste i ne prskam psenicu. Nikakvih bolesti nema.

@2Pan Svako ima svoju muku,kod nas je isto u proseku malo padavina ali kukuruz ne navodnjavamo pošto rodi normalno i sa malo padavina,veći mu je problem faza oprašivanja,ako tu bude 40+ a velika vlažnost vazduha uopšte se ne odmeće,stabljika izdjika 3,5 metra a nema klipa ...

- - - - - - - - - -

Ja iopste i ne prskam psenicu. Nikakvih bolesti nema.
Koliko rodi u proseku ta neprskana?

Jok druze, rekoh ti da ne koristim semensku... u mom kraju to i jeste prosecan prinos, nije ti ovo Vojvodina. Manja ulaganja, manje agrotehnike, manja zarada...manje povrsine

Po prinosima što pišete ja bi reko da vam ipak boluju pšenice.:ppozdrav:
Možda da probaju da prskaju...
@2Pan Pa i ne baš,savet da seje pšenicu po vašem sistemu na zemlji kao moja gde to ne dolazi u obzir i nije nešto koristan,kod nas je pšenica jako zahtevna ako se hoće 8-10 t/ha a već sam rekao da zbog velikih arendi rod ispod 7 t/ha je nama kao kad kod vas sve potuče led.
Jel neko probao nekad sve u fulu da uradi,maksimalno djubrenje,vrhunsko seme,ne mora hibrid,prskanje na vreme od korova i insekata i 2-3 tretmana od bolesti od kojih najmanje jedan protiv fuzarioze klasa?

@olalija- Ja vec rekoh da iz svake kalkulacije iskljucujem arendu... I kod mene se prska(la) psenica, samo ne triput, i prihranjivala, samo ne triput. Imam svake godine svoje seme (imam trijer, kako ga kod vas zovu, selektor?), kod mene ljudi donose drugu generaciju na selekciju i ciscenje, a od ujma ostavljam seme. Meni se isplatilo, ipak je bilo manje posla i ulaganja nego kod kukuruza. Sejalo se uvek i jedno i drugo, samo sto mi je zito uvek bilo sigurica, a kukuruz kako kad, nekad odlicno nekad propast.

Ja sam prosle godine na svojoj najboljoj zemlji imao nesto malo preko 7.5t/ha, osnovno djubrenje i dve prihrane, zastita od trave i jedna zastita od bolesti i insekata. Sejano ciklonom! Ove godine cu raditi isto, osim sto sam sejao sejalicom i planiram dve ili tri zastite od bolesti.

Paaaaa, sto se mene tice mogu da ti kazem da imam Store 402 jedno 30 godina star, trebalo bi da ima 40 ili 42 konja (nisam siguran), vrlo pouzdan (meni) u smislu da se retko kvari, ali je muka sto je vrlo lak napred, za vozenje teskih tereta trebaju tegovi napred. Takodje, neki delovi su se ranije malo teze nalazili... sad mislim da se lakse nalaze. Ume teze da pali na hladnom, ali zato na vucu pali na metar, bukvalno. Ako ga nadjes za male pare i nije tako los izbor... Sa njim smo obradjivali 5-6 hektara, isli u drva, vozili pesak, davali ga usluzno ljudima po selu i sasvim nam je svima vrsio posao. Siguran sam da ima i boljih traktora, ovo su samo moja iskustva.

Kad si mu sve živo napisao da ne radi, onda mu želiš sreću? P.S. Na pazovačkoj zemlji i da plati sve usluge imaće na svojoj zemlji 200 eura/kj, i ako je zaposlen (ima dobru platu), imaće da ode na more ko čovek...
Shale, ako bismo se malo uozbiljili onda ne bi pisali tako nesto!:ppozdrav:
Da covek vec ima mehanizaciju za obradu zemlje i da ima odlicnu platu za koju se nije izjasnio, da nema skupe arende
jos bi nekako i prezivljavao!
Ali ako mu preostaje usluzno placanje onda najbolje bi bilo da batali taj posao, jer ne da nece zaraditi za more od suvog ratarenja vec ce sav novac koji zaradi od plate ili iz nekog drugog izvora gurati u rupu bez dna i tesko da ce moci i preziveti!
I za kraj nek sam donosi odluku!
Sve mi se nesto cini da s vremena na vreme pojavi se po neki bot koji nam ispipa puls iz NECIJE radoznalosti da se uveri u pravi i trenutni polozaj ratara, pa da eto sa sigurnoscu zna jos do koje mere moze da nas zgazi a da i dalje cutimo i trpimo!
Nije lose razmisljati ni u tom pravcu! Jedan se isti tako pojavio, postavio par pitanja, vise nije ni usao na forum a ostavio iza sebe temu punu medjusobnih neslaganja pa cak i svadje! Ako gresim eto ja se izvinjavam ovom decku i zelim mu uspeh u daljem zivotu!!!

Aaaaa, ti to o onom klincu sto teo da ode da zivi na selo? :haha: Kontam da se krasno proveselio citajuci temu :osmeh: Ovde mislim da se radi o ozbiljnom coveku

Nazad
Vrh