Ratar bez izkustva a i traktora

Ja sam na pocetku,jesenas sam zasadio prvi hektar i malo jace pa ja licno ne mogu da pricam o o svojoj zaradi. Ljudi koji vec to duze rade imaju fine zarade,oko 5000e po h je neki minimum..ako ga preradjujes,zarada raste.

Pozdrav za Plantažu sipurka. Hvala ti na sugestiji, ali već sam rekao da me interesuje samo suvo ratarstvo. Verovatno zbog toga što nismo dovoljno sigurni oko otkupa takvih plodova, i nismo se time dovoljno bavili. Razmišljao sam o industriskom bilju ali u nekoj budućnosti.

Druze, uzmi jaci traktor, 539 ili 542, 533 ce da ti vrsi posao za mnogo toga, ali u nekom momentu ce ti zafaliti snage, a sto bi kupovao naknadno jos jedan traktor? Posadi sebi i jedan mali sljivak i vinograd, za merak, a ostalo cepaj to "suvo ratarstvo" i uzivaj. Ako ti to nece biti jedini posao poljoprivreda ce ti biti uzivanje, stvarno...

Najbolje je kupiti neki traktor od 60ks,to su univerzalni traktori za sve vrste poslova.Plus odlicni za oranje.:ppozdrav:

Želim dobar dan i godinu, svima! Ja sam Bora iz srema i želim da se bavim ratarstvom. Imam oko 10KJ zemlje i mogućnost još toliko da uzmem u arendu od rođaka. Od iskustva imam vezano za jelo i piće :osmeh:. Isto tako i od alata nemam ništa,čak ni traktor. Tako da mi treba pomoć vezano za sve, za početak da nabavim traktor i mehanizaciju, koj traktor koje marke i konjaže. ITD...

Daj zemlju u arendu i idi radi negde.To ti je moj savet.

Ovde u Apatinu jedni rade preradu šipurka, otklupljuju od ljudi koji beru sa divljih žbunova i kad mu je sezona posao ide sasvim dobro.

Čovek hoće da se bavi čistim ratarstvom,traži savet u vezi istog.Rekao je da mu to neće biti jedino zanimanje,znači ima još neki izvor prihoda.Ako baš ne bude neka katastrofalna godina ne bi trebalo da ima gubitke,ne može se ni obogatiti,može biti nekih 3000-4000 e u plusu ako nešto ne zabrlja.Mi smo ovde da mu pomognemo(naravno ovi dobronamerni) i poželimo sreću u poslu u kojem prihod najmanje zavisi od proizvođača.Pozdrav svima,Hristos se rodi.

Treba mu jedno 3-5 godina da sa tih jutara zaradi za neku najjeftiniju mehanizaciju samo od zemlje, ako u medjuvremenu moze od ljubavi i vazduha da zivi mozda i uspe.
Zavisi kad planira da pocne sa poslom moze ovako da krene da racuna, po prioritetu poslovi koji dolaze da za te stvari kupi masine.
1 traktor 2500-4000e zavisi sta covek resi da li neki 30-40ks ili veci od 60ak ks i moj glas ide za neki veci.
2 rasipac djubriva kosta oko 100e polovan a Diklofen prodaje jedan takav, da plati rasipanje djubriva na 10kj ima 2 rasipanja i to mu dodje 10kj*10e/kj pa puta dva. Znaci rasipac samog sebe otplati.
3 setvospremac (bez drljace moze i on odmah da zatvori brazdu) kosta oko 300-400e 2-2.5m sirine. Usluga je oko 10e/kj ima 20kj da se uradi sto dodje 200e, a utrosak nafte je od prilike 50-60l na ukupnu povrsinu.
4 setvu bolje da plati za pocetak jer je masina oko 1500e i ako nema usluga dzaba je kupio jer je setva oko 1500din/kj i ima ukupno da plati 15000din, nafte bi potrosio oko 30l u setvi.
5 prskalica je obavezna da bi na vreme odradio kad i kako hoces. Imas bar 2 prskanja znaci 20kj i nek je cena od 1000din/kj znaci placanja 120e, ako bi sam prskao nafte bi potrosio za 20-30e a ostalo ide tebi, polovna prskalica je oko 300-400e, ali ide glas za novu maloprivrednu koja kosta duplo ali je to stvar koja se jednom u veku kupuje.
6 spartac ti dodje kao mac sa 2 ostrice. Ako znas da spartas onda je super i neces napraviti stete, ako nisi vest traktorista bolje platiti u pocetku,spartanje kosta kao i setva oko 1500din/kj i mozes da prodjes sa jednim spartanjem. Sam spartac mozes da kupis dobar za oko 300e, mada i dvoredni OLT moze da se nadje za 50e-100e.
7 kombajn svejedno placas i u svakom malo jacem selu uz kombajn dobijes bar prikolice ako ne i kompletan prevoz besplatno.
8 oranje i tu ti je neko vec naveo sta je potrebno od para i kad se plug isplati.

Ovo je nesto najosnovnije da znas za pocetak. I po meni bolje gledaj da repromaterijal u pocetku kupis za kes, a usluge platis nego da kupujes gvozdje a zaduzujes se u zadruzi.

Poslednja izmena:
Joj....joj....de i mene uputite da budem godisnje 4000 evra u plusu....
Poštovani kolega Smiljane,ako će član KUM 2 raditi zemlju u Staroj Pazovi kako mu piše na avataru,vrlo lako je ostvariti zaradu od 3500-4000 e sa 10 kj sopstvene zemlje i 10 kj arende.Vi možda niste upoznati da je u tom delu najkvalitetnija zemlja u Vojvodini gde bez problema bude 55000-60000 kg repe po jutru,6500-8000 kg naplativog kukuruza po jutru,4500-5500 kg pšenice po jutru i od 2200-2700 kg suncokreta po jutru.

Sto sa 20....pa moze i iznajmit jos dvadeset...Ja uvijek pisem iz iskustva i procitaj kako sam poceo sa poljoprivredom pa ce da ti bude jasno...pisao sam o tom.Ne moras persirati...to mi dode kao da smo u konfliktu a po meni su samo razlicita razmisljanja....il ti mislis drugacije

Nazad
Vrh