Ratar bez izkustva a i traktora

Sto sa 20....pa moze i iznajmit jos dvadeset...Ja uvijek pisem iz iskustva i procitaj kako sam poceo sa poljoprivredom pa ce da ti bude jasno...pisao sam o tom.Ne moras persirati...to mi dode kao da smo u konfliktu a po meni su samo razlicita razmisljanja....il ti mislis drugacije
Poštovani kolega Smiljane,ovo nema nikakve veze sa mišljenjima,zaista ne znam kako i šta ste stekli,niti me nešto zanima.Napisao sam prinose u datoj opštini pošto i sam posedujem tamo neku zemlju.Što se tiče arende,nema šanse da uzme mnogo zemlje u zakup zato što je ogromna konkurencija.Da bi došao do više zemlje mora podići cenu zakupa i automatski mu se ne isplati.

Kad si spomeno da ce zaradit tolike evre trebao si i napisat koliko ce mu uzet za obradu te zemlje posto covjek ima samo volju.

Kad si spomeno da ce zaradit tolike evre trebao si i napisat koliko ce mu uzet za obradu te zemlje posto covjek ima samo volju.
Možda niste primetili,čovek je napisao da će kupiti traktor i osnovne priključne mašine,verovatno će platiti samo setvu i vršidbu.Ako bude tako,zarada koju sam gore naveo ostaje.

Citam nesto i savetuju ljudi coveka da daje zemlju u arendu,kao neisplati ti se to,bolje idi radi u firmu i bla,bla...a njima koji pisu se isplati a i oni uzimaju zemlju u arendu,bas zanimljivo.Kako se meni isplati sa 10-15 hektara nesto svoje nesto zakupa u cistom ratarenju u ekstremnim uslovima a nisam zaposljen u firmi.Naravno da se nekako borim i oko nule sam,a kao sto kaze kolega u pazovi prvoklasna zemlja i savrseni uslovi za rad.

Sad vec dolazimo do nekog pravca.....treba ulozit da bi nesto poceo zaradivat i to ne jednu godinu...Kod nas kazu,,,,ako ti je otac poceo poljoprivredu,ti je nastavio sin ce ti mozda bit gazda.....Hocu rec..treba bar 5 godina svoje gotove novce ulagat da bi se pocelo nesto i zaradivat.....Na to covjek treba bit spreman

Za 2500 lep traktor,za 1000 mnogo mehanizacije,za start krenuti sa solidnim djubrenjem,sa povoljnim domacim hibridima(a ne sa dkc,pionirom i drugim najskupljim)ima i hemije jeftinije a efikasne i posle prve godine na toj prvoklasnoj zemlji moze se reci da se napravilo nesto i neka osnova za dalja i bolja ulaganja.Najlakse je dati zemlju drugom.Najlepse bi bilo kad bi svako radio svoju zemlju,svi bi bili ravnopravni...

Poslednja izmena od urednika:
Citam nesto i savetuju ljudi coveka da daje zemlju u arendu,kao neisplati ti se to,bolje idi radi u firmu i bla,bla...a njima koji pisu se isplati a i oni uzimaju zemlju u arendu,bas zanimljivo.Kako se meni isplati sa 10-15 hektara nesto svoje nesto zakupa u cistom ratarenju u ekstremnim uslovima a nisam zaposljen u firmi.Naravno da se nekako borim i oko nule sam,a kao sto kaze kolega u pazovi prvoklasna zemlja i savrseni uslovi za rad.
Apsolutno tačno kolega,čudne se stvari ovde dešavaju,svi propadaju al niko ne odustaje.Evo jedna prosta računica za kukuruz rod 2016.Prinos je bio oko 6500kg/kj naplativog kukuruza.Smanjićemo na 6000 x 16 dinara=96000/kj bruto.Ulog za djubrivo,seme,hemiju,naftu,amortizaciju, odvodnjavanje i porez je 44000/kj.Ako plati vršidbu i sejanje to je 7500/kj.Znači ukupni troškovi na sopstvenoj zemlji su 51500,zarada je 44500.Kad oduzmemo arendu -25000/kj ostaje 19500 dinara.Suncokret i pšenica su dobro rodili ali su cene bile loše pa je bruto po kj bilo oko 80000 hiljada.Ulog je za neke 4000 u proseku manji,tako da bi mu na te dve kulture ostajalo oko 32000/kj na vlastitoj zemlji i oko 7000 na arendi.Ko je radio sa MK komercom repu,kompletan dug sa svim njihovim uslugama je bio 39000 kg repe.Da rodi 50000 kg/kj,što za Pazovu nije ništa ostaje mu oko 45000 dinara na sopstvenoj zemlji,ako je arenda,opet minus 25000.Da sve poseje po 5 kj radi pravilnog plodoreda zarada bi bila oko 470000 dinara na 20 kj ili u proseku 23500/kj.

Lacin ..izgleda da smo slicni...ja takode volim poljoprivredu mada gledajuci realno...zena mi duplo vise zaradi sa cvjecarom nego ja sa svom stokom i oranjem

Sad vec dolazimo do nekog pravca.....treba ulozit da bi nesto poceo zaradivat i to ne jednu godinu...Kod nas kazu,,,,ako ti je otac poceo poljoprivredu,ti je nastavio sin ce ti mozda bit gazda.....Hocu rec..treba bar 5 godina svoje gotove novce ulagat da bi se pocelo nesto i zaradivat.....Na to covjek treba bit spreman
U pravu ste,zaboravio sam da mu obračunam 10 kj sopstvene zemlje do koje ne znamo kako je došao.Vrednost 10/kj u Pazovi je
75000-100000 evra.Na to treba dodati još 5000 e za minimalnu mehanizaciju.Treba mu 25 godina da to sve zaradi,znači 2042 godine konačno ide u plus.

Poštovani kolega Smiljane,ako će član KUM 2 raditi zemlju u Staroj Pazovi kako mu piše na avataru,vrlo lako je ostvariti zaradu od 3500-4000 e sa 10 kj sopstvene zemlje i 10 kj arende.Vi možda niste upoznati da je u tom delu najkvalitetnija zemlja u Vojvodini gde bez problema bude 55000-60000 kg repe po jutru,6500-8000 kg naplativog kukuruza po jutru,4500-5500 kg pšenice po jutru i od 2200-2700 kg suncokreta po jutru.

Ako je iz St.Pazove odmah dobije na ruke od 3000 do 3700 e za arendu bez razmišljanja kakva ce godina biti

Lepse mu je sto kaze nikola da uzme 3000-3700evra za zakup i da radi neki poslic nego tu zemlju.

@Olalija nije to da ide u + , to se po meni zove sticanje kapitala i to traje generacijama, 10 jutara nikako nije mala povrsina i lep je to kapital.
Bilo koji traktor ako kupi sad za npr 4000e i posle 5 godina taj traktor ce da vredi isto toliko, a na toj kolicini zemlje i mehanizaciju koju dokupi moze lepo da ga uposli i nekoliko puta otplati i opet da ga proda ako mu zaskripi ili resi da odustane.

- - - - - - - - - -

Milose pa ti imas vise od tih 10 jutara, sto ti svoju zemlju ne das u arendu i zaposlis se u nekoj firmi ?
Znam reci ces nije arenda tolika,ali sigurno prelazi kolicina * cena tu cifru od 3000e koliko kolega dobija.

Ako je iz St.Pazove odmah dobije na ruke od 3000 do 3700 e za arendu bez razmišljanja kakva ce godina biti
Jel vi dajete zemlju u arendu,u Golubincima duvandžije plaćaju i do 500 e/kj?

- - - - - - - - - -

@Olalija nije to da ide u + , to se po meni zove sticanje kapitala i to traje generacijama, 10 jutara nikako nije mala povrsina i lep je to kapital.
Bilo koji traktor ako kupi sad za npr 4000e i posle 5 godina taj traktor ce da vredi isto toliko, a na toj kolicini zemlje i mehanizaciju koju dokupi moze lepo da ga uposli i nekoliko puta otplati i opet da ga proda ako mu zaskripi ili resi da odustane.

- - - - - - - - - -

Milose pa ti imas vise od tih 10 jutara, sto ti svoju zemlju ne das u arendu i zaposlis se u nekoj firmi ?
Znam reci ces nije arenda tolika,ali sigurno prelazi kolicina * cena tu cifru od 3000e koliko kolega dobija.
Ništa sarkazam?

​Šta je negativnih ljudi ovde.Baš ste pomogli čoveku.Tri strane napisano a nije rečeno ništa.

Normalno da sam u pravu...Racunas sve idealno da bude i rodi.....jednu godinu da podbaci na toj povrsini povuce svu zaradu za jos tri godine....
Necu se vise javljat uovoj raspravi....nema smisla...Pokusao sam reci da treba biti spreman na ulaganja i odredene rizike a ne da covjeka odgovaram...

Kolege koje ga savetuju da izda zemlju u arendu, zasto i oni ne izdaju u arendu? Ako se nekome isplati da plati 3000-3700e odmah, a njemu se nece kao isplatiti da sam radi svoju zemlju?

Poljoinfo kolega, radi tu zemlju! Kupi neki najjeftiniji traktor, to nije velika povrsina poradices je lako. Prikljucak po prikljucak i ne boj se. Ja ti kazem da ces zaraditi jednu dobru platu u kuci sa te povrsine sigurno, a jos bolje je ako imas neki drugi izvor prihoda da finansiras proizvodnju i onda kada skines useve imas novce na gomili.

Ja sam ti primer da sa malo zemlje se moze krenuti i polako korak po korak.

Nek on proba kad već ima volju.Kupi kolega to što si zamislio i kreni.Ako nakon par godina vidiš da ne ide mašine prodaj,dobićeš iste pare a zemlju u arendu.Arendu ti niko ne može oteti,ona čeka u rezervi.Ja lično radim oko 20ha zemlje,10 je moje 10 zakup i ide,nekad bolje nekad lošije ali ide.Bolje volim biti na svome i raditi pa makar duplo manje zaradio nego da mi neko lomi kičmu za 250e.Nemam živaca za to.

​Šta je negativnih ljudi ovde.Baš ste pomogli čoveku.Tri strane napisano a nije rečeno ništa.
Evo i ja nešto da napišem da lakše pratim ovu temu,jer postaje sve interesantnija...Realno u poljoprivredi(ratarstvu) su spori novci,čekaš godinu dana da vidiš jel si muško ili žensko i jedno 20-30 god. da ti se nešto uloženo vrati...:ppozdrav:

Nazad
Vrh