Ratar bez izkustva a i traktora

Što se tiče odluke već je donešena. Još jednom hvala svima na savetima koje ste do sada rekli. A Što se tiče botovanja vreme će pokazati ko sam. I da li neko ima iskustva sa torpedima kakvi su oni? I koje marke su kakve za održavanje...

- - - - - - - - - -

Pa za početak bi voleo da prođem što jeftinije ako bi moglo sve da se izvede za 5-6-7000 (sve: traktor, plug, rasipač, prskalica, ....)

Iiii sta je reseno ?
Kontaktiraj clana Diklofen on ima povoljno dobar rasipac, imas ovde na forumu dosta clanova koji prodaju nesto sto ti treba i ko te nece prevariti.

Od 5-7000 je prilicno realno za nabavku osnovne mehanizacije, ako uzimas vecinom polovno

Pročitaj moje postove #32,#36 pa na dalje,očigledno nisi nešto shvatio.

Kuma kume, izvinjavam se vidim da si ti manje više realno pisao stvatri na koje može da očekuje, doduše, prinosi su možda malo prenaduvani, ali manje više to je realno...

- - - - - - - - - -

Shale, ako bismo se malo uozbiljili onda ne bi pisali tako nesto!:ppozdrav:
Da covek vec ima mehanizaciju za obradu zemlje i da ima odlicnu platu za koju se nije izjasnio, da nema skupe arende
jos bi nekako i prezivljavao!
Ali ako mu preostaje usluzno placanje onda najbolje bi bilo da batali taj posao, jer ne da nece zaraditi za more od suvog ratarenja vec ce sav novac koji zaradi od plate ili iz nekog drugog izvora gurati u rupu bez dna i tesko da ce moci i preziveti!
I za kraj nek sam donosi odluku!
Sve mi se nesto cini da s vremena na vreme pojavi se po neki bot koji nam ispipa puls iz NECIJE radoznalosti da se uveri u pravi i trenutni polozaj ratara, pa da eto sa sigurnoscu zna jos do koje mere moze da nas zgazi a da i dalje cutimo i trpimo!
Nije lose razmisljati ni u tom pravcu! Jedan se isti tako pojavio, postavio par pitanja, vise nije ni usao na forum a ostavio iza sebe temu punu medjusobnih neslaganja pa cak i svadje! Ako gresim eto ja se izvinjavam ovom decku i zelim mu uspeh u daljem zivotu!!!

Peet driže naravno da sam se šalio... Ratar nemože da se psotane preko noći, i naravno da nemože bez iskustva, a St. Pazova je takav teren da je mala bara a puno krokodila. Drugo 10 kj zemlje nije nikakva površina za ozbiljno ratarenje, i da uzme još 10kj to nikako nije ozbiljna povrina... I pitanje je u koliko parcela je ta površina zemljišta, ako su usitnjene i razbacane parcele, tu je pitanje koliko je da realno može da zarada a nema ništa od mehanizacije i odma u startu mora da uloži neke pare...

Doduše negova odluka, pa nek radi šta hoće... Ali moje mišljenje je da je on nasledio ili dobio ti zmlju pa negde čuo da može dobro da se zaradi, ali nažalost to baš neide tako.

Shale Hvala na upozorenju. Ne nadam se za početak mnogo. Ali šta imam da izgubim. Imam posao dovoljan prihod i vremena za to.

Koje zivce moze da izgubi na 10kj? Poseje pola soju pola kukuruze i sta tu ima da se sekira? Oprska sa Corumom + neki Fusilade, Kukuruze zvekne sa Intermezzo + Nikosav i cao...

Shale Hvala na upozorenju. Ne nadam se za početak mnogo. Ali šta imam da izgubim. Imam posao dovoljan prihod i vremena za to.

Imaš da izgubiš pare i dragoceno vreme... Doduše Pazova je veliki poljoprivredni kraj, pa kod komšija prijatelja a i ljudi koji se bave poljoprivredom u Pazovi možeš podpbnije da se raspitaš, šta i kako u Pazovi ide...??????

- - - - - - - - - -

Imaš da izgubiš pare i dragoceno vreme... Doduše Pazova je veliki poljoprivredni kraj, pa kod komšija prijatelja a i ljudi koji se bave poljoprivredom u Pazovi možeš podpbnije da se raspitaš, šta i kako u Pazovi ide...

Hvala ljudi na podršci. U svakom slučaju dobio sam lepe smernice na koje da obratim pažnju. Što se tiče živaca, potrošiš ih onoliko koliki si materijalista. Kada ih nisam ostavio u kafani i kladionici neću ih sigurno na 10kj ostaviti.

E ovako... uzeo sam neku kuću sa malim placem. Imam malu površinu koja sad stoji pa sam hteo posaditi par šljiva... površina je 10mx20m. Koliko stabala da stavim tu i u kojim razmacima i koju sortu preporučujete.

Послато са SM-N900 уз помоћ Тапатока

Pa realno imas za 2 reda sljiva, ako kulturno odmaknes od medje, na 20 metara ce da stane 5-6 komada u redu otprilike, opet zavisno kolko odmaknes od medje. Taman za rakiju za sebe. Sto se sorti tice- ja bih kombinovao malo, npr cacansku rodnu i stenlej, neces se zeznuti ni sa jednom

Pa šljiva se sadi 5x4, a ako dobijaš da imaš koji komad više i ako ćeš ručno obrađivati, možeš i 4x3...
Od sorata možeš šta hoćeš, sve zavisi dal hoćeš rakiju ili i konzum...

Pa za rakiju bi... do sad sam kupovao stenlu.
Znači mogu 8 staba u dva reda.
Kada je najbojbolje da ih posadim, u kom mesecu?

Mozda i 10 uklopis, tu negde. Ako ti je pripremljena parcela mozes tamo krajem februara- pocetkom marta meseca opusteno (cim ti dozvole uslovi, sto pre to bolje), ako nije pripremljena verovatno ces morati kasnije. Izbegavaj da je sadis "na livadu", pripremi to lepo, preori, usitni, pa onda sadi. Ako nemas mogucnosti za to preriljaj u krug oko svake bar metar. Imas ovde teme o sadnji voca, sve lepo objasnjeno. Stenlej je delimicno samooplodan, rodna isto samooplodna, znaci mozes i cisto da ih sadis ili kombinovano... Od toliko stabala ces imati taman za rakiju za sebe, ne ocekuj neko ludilo od kolicine, ali nekoliko kazana je sasvim dovoljno za merak

Tu je čovek radio baštu za sebe, i bilo je trave koliko hoćeš. Ja sam jesenas to drljao kosilicom, ali ima divlje koliko hoćeš. Pa sam mislio, od nedelje ide u plus, da zovnem ovg sa malim vinkobićem, da uzore i posle frzom da isitni. Da li ima potrebe pre nego što je okrene da poprskam malo totalom ili nečim drugim? I dal bi bilo efekta?

Ja ne bi prskao ako nameravam ovog proleca da sadim... Za tako malu povrsinu motikal ce da ti zavrsi posao prvih nekolko godina... I da dodam nesto, nevezano za sljive, jako ti zavidim na tome sto radis. Imas priliku da sam za svoju dusu odradis nesto, bez opterecenja, ogorcenja i razocarenja. Uzivaj i sve najbolje u poljoprivredi ti zelim, samo polako, ne zaleci se i radi pametno. I videces, ta prva rakija koju ces za 3-4 godine da ispeces ce ti biti najsladja u zivotu

Tu je čovek radio baštu za sebe, i bilo je trave koliko hoćeš. Ja sam jesenas to drljao kosilicom, ali ima divlje koliko hoćeš. Pa sam mislio, od nedelje ide u plus, da zovnem ovg sa malim vinkobićem, da uzore i posle frzom da isitni. Da li ima potrebe pre nego što je okrene da poprskam malo totalom ili nečim drugim? I dal bi bilo efekta?

Sad da prskas totalom???? A da ne driblas ti malo ovde po forumu???

E druže nemam pametnija posla pa cu da driblam po forumima!!! Sutra cu da uslikam, pa cu staviti sliku o čemu pričsm. I kako šta budem radio onaveštavam i kačim slike.
Zahvjujem se 2pan-u na svetima.

Nazad
Vrh