Ratar bez izkustva a i traktora

Sve u svemu, da probamo da izvucemo neki zakljucak, posto je covek rekao da hoce da radi poljoprivredu, a ne da izdaje zemlju:

Da se vise isplati da kupi mehanizaciju- isplati se. Ako placa drugi da mu rade- za dve do tri godine ce vise para dati nego da je kupio polovnu mehanizaciju.

Jaci ili slabiji traktor? Za tu povrsinu svaki ce da mu vrsi posao, ali sigurnosti radi bolje neki malo jaci (npr 42KS)

Sta raditi za start? Razne mogucnosti, ja za prvu godinu preporucujem psenicu, najmanje posla, najmanje ulaganja (doduse, i najmanja zarada, ali boze moj, ne moze sve za godinu dana). Kao sto rekoh, drugarski savetujem i mali vocnjak i vinograd, za svoju dusu, to je meraklijski posao i popunice slobodno vreme. Posle psenice bih isao na kukuruz, a kad se uhoda moze mnogo toga. Pristojna povrsina, ima raznih mogucnosti.

Sta ocekivati od zarade? Ako se radi pametno bice u plusu cak i kao pocetnik, a sad koliko nije lako proceniti.

Kolega, sve najbolje zelim u radu, kao sto vec vise puta rekoh, poljoprivreda je jako lep posao, ako ne zavisis samo od nje. Pozdrav

Da su razumemo jesu spori novci, ali su prilicno sigurni. Sto je niza profitna stopa to je veca sigurnost. Kome se rizikuje nek trguje ili neka se bavi preradom, kao i uslugama tipa ugostiteljstvo. Kad sve rezimiram, mislim da je u nasoj drzavi pekarstvo, sportske kladionice i menjacnice najbolja lova i najbrzi obrt. Ostalo je sve njonj njonj, trep trep.

Da su razumemo jesu spori novci, ali su prilicno sigurni. Sto je niza profitna stopa to je veca sigurnost. Kome se rizikuje nek trguje ili neka se bavi preradom, kao i uslugama tipa ugostiteljstvo. Kad sve rezimiram, mislim da je u nasoj drzavi pekarstvo, sportske kladionice i menjacnice najbolja lova i najbrzi obrt. Ostalo je sve njonj njonj, trep trep.

Gde su sigurni novci?

@2Pan Kolega,molim vas,budite ljubazni pa mi objasnite ovo oko najmanje posla na pšenici.30 minuta orem jutro i za pšenicu i kukuruz.Priprema za setvu isto vremena,kukuruz djubrenje2-3 puta,pšenica 3 puta.Možda setva pšenice,25 minuta/kj a kukuruz 20 minuta /kj.Prskanje dva puta kukuruz,tri puta pšenica.Trovanje glodara 2 puta pšenica, 0 puta kukuruz.Kukuruz špartanje,pšenica ne.Vršidba isto vremena, sa zmajem 45-50 minuta,brži kombajni 20-30 minuta/kj.Kako se došlo do najmanje posla?

Sto se te zemlje tice,verovatno ju je neko do sada vec obradjivao,treba prvo razmotriti kako je obradjivana do sad...
Drugo,pitanje je koliko covek planira kasnije da se siri,tako da se izrazim,po meni je traktor ispod 50,60ks,a da bude jedini na gazdinstvu promasaj iz prostog razloga jer za iste pare za koje bi kupio 539 ili 542 moze kupiti c355,558 neki Belorus i sl.
A pitanje je koliko je spreman i para da ulozi za pocetak,moze uzeti i neki noviji traktor...
Najbitnije je odraditi sve kvalitetno i na vreme...sto se odabira semenske robe tice uvek odabrati ono sto ima i najveci potencijl za rodnost...

Daleko je psenica od biljke sa niskim ulogom i minimalnom agrotehnikom.
Definitivno je soja biljka sa najnizim ulogom. Posto je zemljiste plodno dovoljno je da razbaci samo 100kg MAPa koji kosta oko 55e, seme moze da kupi reprodukciju gde mu treba 50kg i to kosta oko 30e, hemija 50e, znaci nek je i 135e/kj ulog u repromaterijal + rad ( razbacivanje djubriva 10e,oranje 45e, zatvaranje brazde i predsetvena priprema 20e, setva 15e, prskanje 10e, spartanje 15e, prskanje 10e, kombajn 50e, prevoz 10e, ukupno 185e maksimalno, a moze i povoljnije da se prodje). Sve u svemu nema 350e/kj uloga ukupno, ove godine nek je imao samo 22 metera soje po jutru po ceni od 38din/kg dobio bi 83600din. Ostaje mu oko 40 000din/jutru.

Soja zna i da podbaci sa rodom, ali joj i cena u tim godinama bude dobra tako da jos nije bilo u PROSEKU ispod 500e/kj da bude novaca, ima izuzetaka u selu i gde bude da nema nista a ima i rekorda.

Sto se te zemlje tice,verovatno ju je neko do sada vec obradjivao,treba prvo razmotriti kako je obradjivana do sad...
Drugo,pitanje je koliko covek planira kasnije da se siri,tako da se izrazim,po meni je traktor ispod 50,60ks,a da bude jedini na gazdinstvu promasaj iz prostog razloga jer za iste pare za koje bi kupio 539 ili 542 moze kupiti c355,558 neki Belorus i sl.
A pitanje je koliko je spreman i para da ulozi za pocetak,moze uzeti i neki noviji traktor...
Najbitnije je odraditi sve kvalitetno i na vreme...sto se odabira semenske robe tice uvek odabrati ono sto ima i najveci potencijl za rodnost...
Čestitam kolega,ovo što ste napisali nije mišljenje nego aksiom.

@olalija- Evo kako, psenicu ako redukujes posao i ulaganje dobices kakav takav prinos i bices u plusu, kukuruz ako redukujes posao mozes da dobijes NISTA. Susa- kukuruz nista prinos bez zalivanja. Trava-kukuruz nista bez prskanja ili motikala. U zavisnosti od ulaganja, rada i godine psenica (na mojoj zemlji) daje 3-5 tona po HA, nikad vise skoro nikad manje, sejana iz ambara uglavnom. Kukuruz sam imao varijacije ogromne, jer je gotovo svaka druga godina bila susna, cimanje oko zalivanja, zakasnis zalivanje dzaba ti muka cele godine, oprskas od trave al si nesto sjebo pa ti trava do vrata, itd, isl. Bilo je i lepih prinosa, ali uz mnoooogo vise truda...

@nikola indjija
Kolika je sansa da poslujes u minusu na svojoj zemlji? 1%.
Pa nije baš tako,od 1986 do 2016 za tih 30 godina 2012 ko nije imao suncokret posejan kod nas je bio u minusu i na svojoj zemlji.Ako tome dodamo mogućnost prolećnih poplava,letnje suše i najezde glodara,insekata i bolesti,pa pred vršidbu pri sletanju NLO mogućnost da se zapali zrelo žito,procenat vrtoglavo raste...

Vise sam procitao postova kako se pise o novim masinama, visokim arendama i slicnim stvarima.

Sto se tice zita nista se ne jedite, ni studenti nisu kao nekad. :osmeh:

@olalija- Evo kako, psenicu ako redukujes posao i ulaganje dobices kakav takav prinos i bices u plusu, kukuruz ako redukujes posao mozes da dobijes NISTA. Susa- kukuruz nista prinos bez zalivanja. Trava-kukuruz nista bez prskanja ili motikala. U zavisnosti od ulaganja, rada i godine psenica (na mojoj zemlji) daje 3-5 tona po HA, nikad vise skoro nikad manje, sejana iz ambara uglavnom. Kukuruz sam imao varijacije ogromne, jer je gotovo svaka druga godina bila susna, cimanje oko zalivanja, zakasnis zalivanje dzaba ti muka cele godine, oprskas od trave al si nesto sjebo pa ti trava do vrata, itd, isl. Bilo je i lepih prinosa, ali uz mnoooogo vise truda...
Kolega nadam se da ste pročitali opoeracije koje sam vam naveo koje mi ovde izvodimo na kukuruzu i pšenici.Pšenicu gadjamo prinos od 7-10 t/ha a kukuruz od 9-13 t/ha.Bez tih operacija ti prinusi su mogući jednom u 30 godina.Šta mi predlažete,gde mogu da uštedim?

Da ali da li sejes samo jednu kulturu? Koliko je umanjenje prinosa kada repu u junu istuce led? Sve je to tako, ali po vama ispada da se nista ne isplati i da nista ne treba raditi. A koliko vidim svi smo u nekoj fazi da kupujemo traktore, pravimo skladista, sirimo se? Kako sad to?

Kolega kod mene kombajn 100e,zakup 100e i malo da poprskas djubre 100e....3t psenice x 15din dodje 45000 ili ti oko 350e,a treba uracunati jos obradu,seme,prskanje,prevoz,amortizacije...ne vidim rentabilnost...

Meni licno se psenica ispod 6t/ha po 15din ne isplati:ppozdrav:

Ja sam ranije sve useve osiguravao,medjutim kad sam skontao da mi je seoski pop svuda komšija prestao sam,on kad se moli spase i mene i moje useve.:haha:
@Petar Apsolutno se slažem,pšenica je katastrofa,nisam ja pisao kako ima zarade nego kako nema ništa manje posla.Moj prijatelj je prošle godine imao 8,2 t/ha na arendi od 36 hektara površine koju je plaćao 520 e/ha.Kad je sve izračunao,na taj fantastičan prinos on imao zaradu 3600 din/ha.

Druze, polovinu tih faza kod psenice mozes izbeci i opet ces imati neki prinos, kod kukuruza jednu fazu da izbegnes mozes da puknes kao zvecka. Ne rekoh da treba sve stedeti, vec da pocetniku u prvoj godini psenica moze da oprosti gresku, preskocenu fazu i promasen termin. Sa 3 djubrenja ce imati veci prinos, sa dva manji, ali ce ga biti. A kukuruz odradis sve full, i ako nemas uslova za navodnjavanje, ili zakasnis sa njim mozes da imas prinos maltene 0.

- - - - - - - - - -

Nikad nisam racunao zakup zemlje, jbg, u mom kraju se zemlja napusta, a ne zakupljuje. I ja kazem da tu nema velike zarade, ali nema ni zajeba, za prvu godinu sasvim odgovarajuce. Ako se pomuci imace veci prinos, ako ne imace manji, ali nece da pukne ko zvecka ako nesto zezne. Samo o tome govorim
Kolega kod mene kombajn 100e,zakup 100e i malo da poprskas djubre 100e....3t psenice x 15din dodje 45000 ili ti oko 350e,a treba uracunati jos obradu,seme,prskanje,prevoz,amortizacije...ne vidim rentabilnost...

Meni licno se psenica ispod 6t/ha po 15din ne isplati:ppozdrav:

Kolega nadam se da ste pročitali opoeracije koje sam vam naveo koje mi ovde izvodimo na kukuruzu i pšenici.Pšenicu gadjamo prinos od 7-10 t/ha a kukuruz od 9-13 t/ha.Bez tih operacija ti prinusi su mogući jednom u 30 godina.Šta mi predlažete,gde mogu da uštedim?
Kukuruz 200kg map,300kg uree,jesenje oranje,zatvaranje brazde plus spremanje pred setvu,do sad sejano 25cm plus,od ove godine 23 minus cm,prskanje,spartanje,korekcija prskanja ako je potrebno...ciljani prinos 8 plus t/ha....Psenica oranje,map 200kg,urea 200,kan 150kg/ha,setva sejalicom,ne ciklonom,prskanje prvi put fungicid plus herbicid,drugi put samo fungicid...ciljani prinos 6 plus t/ha ......E sad ima kod nas ljudi koji svake godine poprskaju sa 200kg kana psenicu bez osnovnog i bez prskanja i radja im uvek preko 5t,e sad ko je pao s kruske poverovace

@2Pan Kod nas je sve suprotno,kukuruz kako god da uradiš on rodi,pšenicu sve uradiš u fulu,zakasniš prskanje od fuzarijuma jedan dan,5 t/ha manje,adio mare.

@olalija- E, da si ziv i zdrav... Ja fuzarium i ne znam sta je, al znam sta je prazna prikolica kukuruza, jezivo mala kolicina padavina je u mom selu (gadna mikroklima, uvek ga zaobilaze kise). Za kukuruz smo svojevremeno imali i po 4-5 zalevanja u sezoni, a imali oko 10 tona prinosa po HA. Mahom 640 sejali... Jaka zemlja, muljak. Kad bacimo matematiku ispadalo da se oderemo od posla za nesto vise para. Psenicu uvek sejali, uvek je radjala, nekad vise nekad manje. Kukuruz strasno varirao... gde je bilo uslova za zalevanje-mahom ok, gde nije- cista lutrija.

Nazad
Vrh