Ratar bez izkustva a i traktora

Coci, covek je pocetnik u poljoprivredi, ima svoju temu za pitanja i ko hoce moze da mu odgovori, pozeljno je kulturno

Hvala na obavestenju, ali citaj temu od pocetka i prati. Covek samo baci kosku onako kao ne zna nista.

A ti si došao da razbiješ tu teoriju zavere? Samo ne znam u vezi čega... ali i nemam nameru da se pravdam pojedincima šta radim na ovom forumu, a kako šta budem radio i završavao kačiću slike u zahvalnost ljudima koji su davali iskrene savete da mi pomognu.

Послато са SM-N900 уз помоћ Тапатока

Druže, pošto nije velika površina, verujem da ćeš to obrađivati ručno, ja da sam na tvom mest bi posadio 3x3 metra, tako bi dobio 3 reda i uvučeno od komšija po 2 metra, a u redu bi imao po 6 komada, tako da bi ukupno dobio 18 komada.
Kažu da je najbolja za rakiju čačanska rodna, ali joj je problem šarka, a možeš i recimo čačansku lepoticu da sadiš.
Što se tiče zemljišta najbolje bi bilo da je to uzorano jesenas duboko, i da nema ostataka od žila nekog prethodnog drveća.
Što se trave tiče, totalom se prska kad krene, tako da sad prskajući nećeš ništa postići...

2b45bb8ef63026546ae3904e11b768cd.jpg
bfd48437217d7e15c40e36114c40b945.jpg

Malo je nečitko ali će poslužiti...
Sad sam računao, i video da nema celih 20m kako sam predhodno rekao. Ali moze 5 u redu da stane i mislim da može 3reda da stane provericu pa javljam.
Mislim da ću pla pola ići... Čačansku lepoticu i Stenlejku.
Čitao sam da Stenlejka i nije toliko za rakiju nego više za džem (moguće da mu je subjektivno mišljenje). Ja sam jesenas uzeo 1.4t stenle za rakiju i zadovoljan sam kakva je ispala (a odlična je). Odvajo sam koštice i mleo je tako da je i komina super radila, a izbistrila se već posle 10 dana.

Pregusto je 3x3 po meni. Imam negde sadjeno tako u jednom malom sljivaku, sad kad se sastavilo ninasta ne lici, ne mos proci izmedju vocaka. Mislim, realno, nije to katastrofa, ali zarad par sadnica gubis svaku komociju u radu. Bolje nek odmakne i od medje, ako mu je zao prostora uz medju moze red ribizle da pusti npr i iskoriscen krasno prostor. Kad sam sadio visnjar sadio sam blizu medje, na metar ipo (uz blagoslov komsija), sad ne mogu ni da prodjem uz medju, niti mogu traktorom da prodjem, nit bilo sta. Nek pusti covek u 2 reda i nek uziva, a u redu da napravi prored tako da napravi 5 sadnica u redu (to otprilike ispada oko 4 metra razmak, mrzi me tacno da racunam). Sto se rodne tice cujem da ljude muci sarka, ja nisam imao taj problem, mada bih ja kombinovao sa stenlejem, nije preveliki razmak u sazrevanju, u isto vreme ce da bere, a ako jedna podbaci uvek je druga tu u rezervi (meni stenlej retko podbaci). Lepotica je isto ok sljiva, mada nisam odusevljen kolicinom rakije koju daje (literatura kaze da je i za to ok, kod mene nije bilo tako, verovatno zato sto je nikad nismo ostavljali da uzri do kraja), ali je odlicna za jelo i pekmeze, dzemove i sl. E, da, lepotica je kod mene izuzetno obilno radjala! Sa te strane sam bas bio zadovoljan.

Tu je čovek radio baštu za sebe, i bilo je trave koliko hoćeš. Ja sam jesenas to drljao kosilicom, ali ima divlje koliko hoćeš. Pa sam mislio, od nedelje ide u plus, da zovnem ovg sa malim vinkobićem, da uzore i posle frzom da isitni. Da li ima potrebe pre nego što je okrene da poprskam malo totalom ili nečim drugim? I dal bi bilo efekta?

Total ne deluje kad je hladno.

Imaj u vidu da lepotica mnogo ranije od stenleja sazreva, pa ce biti malo nezgodno da peces rakiju u dve ture. Ako je 11.5 metara onda mogu 3 reda da stanu nekako (knap), sad videh skicu

Da to mi neodgovara i zbog prskanja. A koje sorta se prati sa Stenlejkom?

Hvala jjova... odustao sam od te ideje

d52d949e346ea691557790d65a7846de.jpg

E ovako.
Bio sam i premerio... levo je komšijina garaža, a desno se vidi ćošak moje. Tako da ako se odvojim od njega samo 2m, i pustim tri reda sa razmakom 3m, dolazim opet do moje na tačno 2m. Tako da ja mislim da je to malo gusto, i drugo blizu je zidova pa leti postoji mogućnost da se lišće potparuje od toplote (pošto mi se tako dešava vamo kući sa jednom kajsijom). Mislim da mi je pametnije da idem u 2 reda sa razmakom 4mx3m. I idem od kuće 3,6,9,12,15m to mi 10 stabala. Pa šta mu bude...

Oko ćeš ići 2 reda onda između redova idi 5 metara a od komšija 3 metra, a u redu kao što si rekao 3 metra voćka od voćke...

Nazad
Vrh