Ranija setva kukuruza

kod mene je d11 visok preko 2m,odlicno izgleda i takodje svaki tera po dva klipa!
@leko na koji si razmak sejao?ja sam na 24.5....

kod mene je d11 visok preko 2m,odlicno izgleda i takodje svaki tera po dva klipa!
@leko na koji si razmak sejao?ja sam na 24.5....
isto ko i ti na 24.5 cak je malo i redji slabo je nicao imao slab porast cak sam zvao i ove iz pionira i bili i rekli sve je to dobro samo da mu padne jedna kisa

kod mene isto,katastrofa nicanje i porast ali se zato sad zeleni kao gora!mislim da je ove godine presudio sklop,gde je redji proce dobro a gde je gust otice sav u k.....!

Zasad srednji rokovi setve vode... Kraj marta i pocetak aprila je u oprasivanje usao u najgorem momentu, dosta jalovih biljaka, i neoplodjenih zrna. Kasna setva, posle prvog maja, katastrofa, biljke oko metar visine, izmetlicile, sa sitnim klipovima. Stanje u ataru Tomasevca.

Ovde je situacija sledeća. Jako rano sejani kukuruzi za žetvu (fao 400) su u odličnom stanju. Srednji rokovi, pre aprilskih kiša, katastrofa. Kasni rokovi, oko prvog maja, dosta dobro, jer su tek pre par dana izvršili oplodnju i uhvatili ih malo hladniji dani i hladnije noći sa slabim rosama...

Znam Momo ali i kukuruz troši vlagu valjda veći više nego manji.
Svejedno ipak mislim da prinos zavisi više od sklopa i povoljnih uslova u oprašivanju.Još ne znamo koji će imati bolje uslove u oprašivanju ovi iz ranije ili oni iz kasnije.Tako da ostavljam prognozu "šta je bolje" za kasnije.
post iz 20.06
Izgleda da su ove godine kukuruzi iz ranije setve imali puno lošije uslove za oplodnju od kasnije sejanih.

Kod nas se naj bolje drzi poznija setva od 25.05-5.06 , zatim je setva u optimalnom roku ali ko je sejao iznad 24cm sklop , naj gore je prosao onaj koji je sejan u martu i pocetkom aprila i svi koji imaju sklop ispod 22cm.
Mislim da ce dogodine mnogi da se vrate domacem semenu i "zastarelom" sklopu od 28-30 cm.

Kakva su razmisljanja pred sezonu. Ja vec 5-6 godina furam srednje rokove setve, 15-20 aprila, i rezultati su vrlo dobri. Moj rodjak fura raniju setvu, do 5-6 da bude gotovo, i isto ima dobre rezultate, ali u proseku ne mnogo bolje od mojih. Ja vec koju godinu citam o jos ranijoj setvi, koja navodno retko omane, pa bih voleo da cujem neko razmisljanje na tu temu

Ja sam ceo život (nemam ga baš puno) sejao kasno i to extra kasno,i nikad nisam prolazio dobro,a uz to svake godine slušavao kako treba sejati što ranije,uglavnom sam sejao kasno zato što nisam imao svoje mašine , pa sam čekao na duge,ove godine skupim sve svoje mašine,posejem rano i opet izvisim ,sejao sam sve parcele do 10 Aprila,komšija pored mene poseje oko 1 maja,kod mene očaj kod njega kukuruza ko u najboljoj godini,e od ove godine više nisam pametan kad sejati.

Evo ti jedan primer. Komsija do mene inace veliki gazda poseje rano kukuruz neki pionir. Kad sam ja sejao moj KWS njegov je imao vec 6 pera, ali kako su pocele one kise i najverovatnije da je moj bio malo raniji hibrid KWS ga do metlicenja stigne i odmetne se pre njega i onih velikih vrucina. Kod mene je nesto i bilo klipova dok on nije imao ni zrna. Jos da napomenem da mi uvek sejemo na 25cm u redu a njegov je bio malo gusci. Inace mi uvek sejemo polovinom Aprila, eventualno da rano dodje prolece pa da se zemlja lepo zagreje i nema toliko hladnih noci pa da se malo ranije seje. Ovo kad seju cim mrazevi pocnu da slabe je po mom misljenju cista glupost jer se videlo kako se muci kukuruz da nikne iz hladnije zemlje i kako pozuti i boluje ako mu zahladi

Cale ove godine predlaze da sejemo 1 vikenda u Aprilu,ja sam za. Razlog ? Jbg nisam vidovit da znam kad je idealno vreme za setvu,ovako i ako omanemo znam ko nece biti kriv. :osmeh:

Nema tu krivca North,kako onaj od gore kaze tako ce biti.Ja takodje planiram raniju setvu i ranije hibride(do sad sam uvek sejao fao 600 i 700)sad pretezno fao 500.

Kakva su razmisljanja pred sezonu. Ja vec 5-6 godina furam srednje rokove setve, 15-20 aprila, i rezultati su vrlo dobri. Moj rodjak fura raniju setvu, do 5-6 da bude gotovo, i isto ima dobre rezultate, ali u proseku ne mnogo bolje od mojih. Ja vec koju godinu citam o jos ranijoj setvi, koja navodno retko omane, pa bih voleo da cujem neko razmisljanje na tu temu
Prosla godina je izuzetak,ali ko kaze da i ova nece biti ista ili slicna ako ne gora!Mislim da su dobro prosli oni koji su sejali ranije hibride do 5-6 og aprila i oni koji su sejali kasnije FAO 500-600 posle 25-og aprila...Mislim da cu ove godine oko 10 aprila posejati pa sta mu Bog da...Naravno ako moze tad da se seje,posto najavljuju kisan april!

To kод тебе неби био изузетак. Доста се сеје у том времену, зависно од тога где се сеје. Можда ипак неких 7-10 дана раније.

Nazad
Vrh