Ranija setva kukuruza

Po meni će definitivno ove godine ranija setva biti mnogo lošija od kasnije.Naravno uzrok tome će biti ove temperature i suvoća.Tako da je opet gledanje na to svaka godina za sebe.

Zasto ?
Zato sto su usli u metlicenje u najnepovoljnijem momentu. Odbacujuci donje listove kukuruz sve daje za seme, to jest klip. Koliko je stradao videce se za par dana jer je kod nas sinoc palo oko 35 l kise. Da li ce uspeti da povrati "boju" i zavrsi klip i zrno to cemo jos videti.

Zadnju parcelu sam sejao 1. maja nisu losi naspram usluzno sejanima oko 1. aprila

Ja imam AS 72 sejan 3 maja zeleni se visina 2 metra nije podgoreo nista,obecava lep rod samo ako dobije neku ozbiljnu kisu

ako ovaj iz kasnije setve isto ne dobije kisu u fazi metlicenja kao ovaj sad sto je iz metlicio i koi sad metlici, (znaci u narednih 20 dana nema kise) koi ce bolje proci?
moje misljenje, (ne zato sto sam sav kukuruz posejao do 10 aprila) nego zato sto je logicno da je ovaj iz ranije setve koliko toliko imao vlagu da vuce...
a koju ce ovaj iz kasnije setve za 20 dana suse imati vlagu????

ovi koi su sinoc dobili kisu bez pametovanja, jer od juce nismo svi isti...

ja sam moj sejao 27.03 i nema ni jednog da je podgoreo,tera 3 klipa.d11 je u pitanju.

ima tu neki koji su se bas pravili pametni i likovali nad nama koji smo sejali a ladno vreme.No opet cemo videti,jos se ne zna sta ce biti bolje,ako padnu kise mozda se taj kasni pokondiri pa bude dobar.

vikali su meni da gresim sto rano i duboko sejem,ali sada vide da sam bio u pravu.

kasniji ako dobije kisu do metlicenja bice sigurno u poljoj poziciji od ovog ranijeg...al ako ne dobije, bice u losijoj poziciji...
FAO grupa zrenja ce odigrati veliku ulogu, a naj vise sreca!!!

kraj ce reci svoje,tj kombajn.Imao sam prilike da se uverim da kasnija setva mnogo bolje prodje od ranije ,nista se nije drasticno promenulo sve je i dalje malte ne isto susne i kisne godine.Nego smo mi zaboravni i zaboravimo susu cim dodje kisna godina,postajemo alavi i onda bi radili 1000 lanaca (57,56 a lanac)e onda skupis to i poslusas promotere i dodje ovakva godina i sta si uradio pa normalno puko ko zvecka. inace najbolje prolaze kasni hibridi sejani od 20-28 aprila.

ja ipak imam drugacije misljenje a i slika iz atara to pokazuje,ranija setva,jaca biljka,delje stablo DUBLJI KOREN sto je u ovoj situaciji veoma bitno jer u dubini jos ima vlage,postavicu slike mog KWS 3381 u peskovitoj zemlji i DKC 440 komsijonog sadjen cca 20-tak dana kasnije od moga pa sami prosudite,ali moram priznati da nema pravila svaka parcela je prica za sebe,od agrotehnike,kolicine kise,preduseva,djubrenja,PA DO SAME SORTE
u svakom slucaju ja deajem prednost ranijoj setvi

Reče mi komšija večeras, da su kod njega u firmi gledali na kojoj dubini sad ima vlage, i tek na 1.5m su pronašli vlagu.

Danas obišao kukuruze sejani 1,2,3 maj stanje dosta dobro sa obzirom na vremenske prilike rajfajzen i dekalb ukakili ali još ima nade za njih.Ni jedan još nije metličio NS 6010 ubedljivo najbolje podnosi ove uslove zelen je ko lutka.Takođe sam gledao i komšijin sejan oko 1 aprila sav je izmetličio i izbacio klip generalno više mi se sviđa taj koji je ranije posejan(podgoreo prva dva lista) ali zato nagradno pitanje kojme će prijati sledeća (kada padne i ako padne) kiša?
Ovom što kreće nalivanje ili ovom što se oprašuje.
Mislim da je još rano reći šta je bilo bolje ove godine.

kasniji ako dobije kisu do metlicenja bice sigurno u poljoj poziciji od ovog ranijeg...al ako ne dobije, bice u losijoj poziciji...
FAO grupa zrenja ce odigrati veliku ulogu, a naj vise sreca!!!

Ajd neka mi neko objasni kako može kukuruz koji je već podgoreo skoro do visine klipa a još nije bacio ni metlicu da bude bolji od ovoga koji već ima takav kakav klip. Ako je podgoreo skoro do pola i tek treba da izbaci klip pa onda da ga hrani ,preko kojih listova i stabljike će on da razvije i nalije klip.?,možda ja grešim ali mi tu nema nikakve logike neka mi neko objasni možda sam u zabludi.

Nazad
Vrh