Ranija setva kukuruza

Kao i u vecini stvari u poljoprivredi nema pravila sta je bolje. Sreca je presudan faktror, da u trenutku oprasivanja i nalivanja budu povoljni vremenski uslovi. Kad se to pogodi, onda je lako pricati o dobrom prinosu (naravno ako se pre toga sve dobro odradi sto je do proizvodjaca).

Slazem se u potpunosti sa Bojceticem,samo moram da primetim da u zadnje vreme imamo sve nepovoljnije uslove kako za kukuruz,tako i za ostale ratarske kulture.Kod mene je prosle godine prosek godisnjih padavina bio ~400 litara po m2,a gotovo ista situacija je bila i sada vec daleke 2000 god. sa razlikom u par litara.Dok su,sa druge strane,temperature u vreme oprasivanja kukuruza i nalivanja zrna bile previsoke.I samo je cudo kako smo lane imali i to od prinosa sto smo ubrali.Sve se bojim da ce i ovog puta prica biti ista.A da ne pominjem razliku u zemlji,u odnosu na sever.Sve u svemu septembar-oktobar dace pravu sliku ove price.

e sada po ovim vrucinama se vidi pravi efekat ranije setve.Biljke velike snazne razvijene,prave ladovinu korenu,ne susi se zemlja u tolikoj meri, ja sam uvek za raniju,a iskustvo iz ove godinee mora se tacno poznavati pojedini hibrid jer ako je osetljiv na malu temperaturu u nicanju bice slab sklop,zato obavezno pratiti preporuke strucnjaka po pitanju osetljivosti pojedinih hibrida na niske temp u fazi nicanja.Ja sam ove godine sve rano sadio, sad kukuruz "peva" na ovoj toploti a u ataru se vec viidi na prolecnoj oranju ili kasno sadjen gde je mali da mu se usukuju listovi

Najbolja setva je uvek izmedju 10-og i 25-og aprila i to je realno.Sve pre i posle moze da bude dobro ali ovo je neki standar.Licno ja sam prosle godine sejao 21-og bilo je odlicno,sada sam 26-27 aprila i sva sreca je sto su mi njive jake,pretorene stajnjakom i dobro nadjubrene pa je dostigao zadovoljavajucu visinu.Kod nas u ataru je 50% sejano posle 1 maja i ima dosta njiva gde je kukuruz jos mali,sta ce biti videcemo!Ako bude kise bice dobro svima ako ne bice cupavo.Mislim da ste u pravu i da je bilo bolje posejati do 20-og aprila

Mene interesuje jedna stvar.
Koliko kukuruz troši vode u dnevno u zavisnosti od uzrasta?
Razmislite koji trenutno ima veći deficit vlage onaj što je trošio više ili manje do sada.
Koji će dočekati sa manjim stresom sledeću kišu?

Mislis na to da li veci kukuruz trosi vise vode nego onaj mali? Uzmi u obzir da veliki ima i dublji koren.

Znam Momo ali i kukuruz troši vlagu valjda veći više nego manji.
Svejedno ipak mislim da prinos zavisi više od sklopa i povoljnih uslova u oprašivanju.Još ne znamo koji će imati bolje uslove u oprašivanju ovi iz ranije ili oni iz kasnije.Tako da ostavljam prognozu "šta je bolje" za kasnije.

E to je lutrija . U pravu si da je vrijeme 7 dana prije i 15 dana poslije klasavanja najvažnije za prinos , ali lutrija je kada je posijan i koja grupa , pa onda kakvo će vrijeme da ga zadesi.

Prednost ranije setve :

22062012240.jpg

22062012243.jpg

Proporcionalo uvećanju nadzemne mase povećava se i koeficijent trošenja vode što je sasvim normalno, manji troši manje , veći troši više. Medjutim, koren kod kasnije sejanog kukuruza je po pravilu slabije razvijen, i ima manju sposobnost da crpi kapilarnu a pogotovo mikrokapilarnu vodu ,za to vreme koren kukuruza koji je sejan rano je došao do veće dubine i manje je podložan nedostatku vode u prvih 30 cm (gde se najčešće i javlja nedostatak vode jer voda prvo isparava sa površine...što je logično) .

Po izveštajima Bayer Crop Science prognoze, svaki dan se sa slobodne površine zemljišta ispari oko 6 mm vode. Ako imamo hibrid koji još nije zatvorio redove onda je to isparavanje veće ...dakle teži ka tih 6 mm ... dok je kod kukuruza koji je zatvorio redove svakog dana sačuvano minimalno 3 mm vode dnevno ako ne i više jer je zemljište osenčeno i stvorila se mikroklima NIŽE temperature unutar sklopa (pogotovo ako je sklop dobar). Dakle dolazimo do situacije da kasnija setva svaki dan gubi 2-3 mm padavina više. Što za 10 dana to znači 20-30 mm padavina grubo preračunato.

Znam da kod mene u ataru pa čak i velikom kombinatu ima slučajeva kada je kukuruz sejan više od 7 godina za redom na istoj parceli.U zadnjih par godina se pojavljuju koje kakve bolesti i štetočine te to nije preporučljivo.Prinosi na tim njivama su uvek bili da kažemo dobri.Pšenicu ljudi seju 2-3 godine za redom što ja znam i ništa joj apsolutno ne fali.Mnogo zavisi od agrotehnike i opšteg stanja i ulaganja u parcelu.
Znam i za slučaj da je više od 20 godina na istoj parceli bio samo kukuruz.Taj čovek lošije radi zemlju pa stoga su i prinosi bili takvi ali u svakom slučaju može.

Nazad
Vrh