Ranija setva kukuruza

Sudeći po prognozi , sutra preslagujem sjemenski kukuruz . Grupa 600 ide na sigurno i suvo jer će stajati do sledeće godine . kako je krenulo da i 500 ne ode u penziju.

Kada si do sada datumski sejao fao 600 ?

Ja sam sredinom maja prosle god presejao jedan deo soje i posejao zp 600 stigao za berbu malo kasnije od ostalih.

najavljuju kisovit april i maj , setvu kukuruza treba poceti posle 10tog ,mislim da ranije nema potrebe jos ako zemlja bude hladna

600 svakako u aprilu , ali sudeći po prognozama u neke parcele neću ni ući u aprilu (kod nas su zemlje mahom slabije propusne i treba duže vremena da se prosuše ) . Imam neke koje se mogu brzo raditi po prestanku padavina ali tu može doći do izlivanja rijeke tako da je i tu rizik dok se ne stabilizuje . Uglavnom biće problem za 600 . Možda može i u maju ali zavisi od jeseni , samo da dobije crnu tačku i nije problem.

problem je što više nema sjemena za izbor sve je pokupljeno od svih kuća i ostali su samo kasne 500 i 600 grupe.Ja imam samo u planu 1,5 ha grupe 600 zp 606 za klip i ne brinem se mogu i zimi da ga oberem a za zrno su mi kasna 300,400 i rana 500 zato me ne brine barem ne još

Ja sam sebi rekao da necu posejati ove god. kukuruz do 15 Aprila! Kako se stvari odvijaju i da zelim ranije pa opet necu moci! Samo DKC 5783 mi je kasniji hibrid al se ne sekiram za jesenju vlagu. Samo da on dobro rodi!

Teško da će se moći krenuti sa setvom pre polovine aprila,a na nekim njivama koje već plivaju ni polovinom maja.

Svako nek radi po svom, ja ću ove godine sejati kukuruz kada teperatura zemljišta bude po preporuci proizvođača semena. Ove godine kod većine hibrida kako kod kukuruza tako i kod drugih ratarskih kultura energija klijavosti-izlaznosti je na donjoj granici(naša dorada).

Za ranije grupe zrenja nema problema kad god se posejale a za kasnije treba razmisliti.Eto nama jos jedno kisno prolece::namigivanje::prosle god soju sam sejao 29 aprila i nisam imao nikakvih problema,nikad ne zurim sa setvom.

Kako sada stvari stoje pre 20-og aprila necemo moci u njive najava za nas kraj oko 70 litara po kvadratnom metru u narednih 5-7 dana

Nazad
Vrh