Ranija setva kukuruza

Sad sam tek skontao da prosle godine nisam postavljao slike u ovoj temi.... Evo ga onaj zp 600 što sam ga spominjao prošle godine. Krajnji rezultat je bio tužan , 100 kg po jutru ...bukvalno ni metlica nije izašla , već je ostala zavijena u listove. Što ne znači da je rok setve bio loš... jednostavno splet okolnosti (diabrotika, suša)

2hi359w.jpg

2ntwm11.jpg

2s7dxe1.jpg

Da... kao što sam i pretpostavio da će neki da pitaju, tolerantno je ponoviti setvu ...ali jednostavno je bio toliki napad da je to bilo neverovatno... prethodnih godina sam takodje imao ponovljene setve kukuruz-kukuruz i sve je bilo super ... potrefili su se vremenski uslovi za piljenje i to ti je . A ako si primetio napisao sam da ni metlica nije izašla iz lisnog rukavca!

Kod nas se postuje plodored jer smo se uverili par puta da kukuruz na kukuruz bude losiji mego na drugim predusevima. Vreme setve diskutablno-uglavnom druga polovina aprila a ako nesto bude kocilo mozda i do Djurdjevdana otegnemo setvu iako je obavimo za 5 dana.

Dragane nisi morao postaviti te slike! Kad ih gledam samo knedle gutam! Ocekivao sam fenomenalne prinose, isto takve su mi bile odlicno uradjene parcele i na kraju prc! Valjda ce dati Bog da ove godine rodi mnogo bolje!

@dragan 18 u tom kraju sam i ja sejao oko 10.04. sorta n01 i imao sam na 7kj oko 15 tona

Da... kao što sam i pretpostavio da će neki da pitaju, tolerantno je ponoviti setvu ...ali jednostavno je bio toliki napad da je to bilo neverovatno... prethodnih godina sam takodje imao ponovljene setve kukuruz-kukuruz i sve je bilo super ... potrefili su se vremenski uslovi za piljenje i to ti je . A ako si primetio napisao sam da ni metlica nije izašla iz lisnog rukavca!
Kolega,što si ga zagrtao?uffffff

netreba zuriti sa setvom, lane sam sve posejao prve dekade aprila i nije bilo dobro nicanje i glodari su radili svoje bilo je stete ,a nije bilo razlike u prinosu onog kukuruza sto sam sejao sredinom aprila

Mislim da je mnogo bitnije kakvo vreme bude za vreme oprašivanja nego sam datum setve,prošla godina je rekla da se lenji i švaleri usrećili sa kasnom setvom ali ne mora da znači da će biti tako i ove.
Gledao sam čovek baca stajsko pa zaorava ,sprema za kukuruz a bio je Đurđevdan,Kaže ovoga sigurno ne uhvate toplote u oprašivanju nije imao nikada problema sa rodom.
E sada kada ga bere neću komentarisati. Ja ako vreme dozvoli u prvoj dekadi aprila sejem iako sam 2012 sejao u prvoj dekadi maja i potrefio ali to je bio splet okolnosti.

Ja planiram da ove godine sejem u 2-3 roka. Da kukuruz udje u oprasivanje u razlicito vreme. Mislim da ce ako bude pogodna godina, biti svejedno, a ako bude susna kao prosla, mislim da ima vise sanse da neki od rokova bolje prodje... E, sad, ako bude pogodna godina, tu setvu planiram da obavim od pocetka, do polovine aprila...

Slazem se sa ovim sto je oldtimer napisao i mislim da je taktika odlicna!:bravo: Vise rokova veca sansa da se potrefi. Najavljena je opet susa sa visokim temperaturama sto ne mora da znaci da znaju vec od sad. Moze bilo kad da naidje neka dobra kisa koja zlata vredi! Ipak posto sam prosle god. sve posejao na pocetku Aprila i lose prosao, ove god. do 15 Apr. necu posejati kukuruz!

Sejem kao i do sada. Tj u prvoj dekadi aprila. Rane hibride sejem, koji izbegnu oprasivanje po vrucini. Valjda ce nas sreca malo pogledati pa nece biti takve vrucine kao prosle godine.

ma ne menjam taktiku sejem stalno u isto vreme pa kako bude,rano oko 1 aprila i cao ...a kukuruz nek navuce kozne gace i kapu na glavu ako bude zima

Nazad
Vrh