aMolim te procitaj moj post i prosledi ga dalje na forum posto je ne mogu da postujem
Pozdrav,
Posto ja ne mogu da postujem na forumu, resio sam da poruku posaljem tebi i ti dalje prosledi. Citao sam malo postove i iznenadio sam se koliko ljudi imaju malo informacija, sve se svodi na sistem rekla-kazala. Mislim da je to jako nbepouzdano, posto sam u poslu sa malinom (prosle godine izvezao 250tona) i ostalim vocem stalno pratim situaciju na trzistu kako Nemacke tako i Poljske koji su nam najveci konkurenti. Moja prognoza za ovu godinu je da ce cena biti od 60-80 dinara, ispod ove cene nema logike, a iznad isto tako nema bas puno prostora a dva teksta ispod koja sam dostavio u prilogu potvrdjuju ovu cenu. Konkurencija nas pritiska, i kriza na zapadu, jeste nasa najbolja roba ali ne vredi moramo i cenovno da budmeo u rangu sa Poljskom inace nema prodaje. Ukoliko hladnjace plate preko 80 dinara bice u problemu sa prodajom, pouzdano znam da su mnoge pretrpele velike gubitke prosle godine iako voze skupa kola i letuju na egzoticnim destinacijama. Odgovorno tvrdim da preko 95% hladnjacara u Arilju ne sme da ustane i glasno kaze "Ovo je moja hladnjaca". Svi duguje velike kredite bankama i samo na osnovu velikih prometa oni uzimaju nove kredite kojima finansiraju stare i tako idu u krug. Medjutim taj krug ne moze ni vecno da traje. Sto se tice prosirivanja kapaciteta, svi ce reci kako se prosiruju ako su u minusu?? Lepo se prosiruju ko studira ekonomiju zna da je izlaz iz krize najkraci putem nove investicije. Jer svaki hladnjacar sa novom investicijom dobija deo novca svezeg za rad, kako? Hladnjacar ima vec hladnjacu vrednu 200 k eura, i ima recimo promet od 1milion Eura, on iako je u krizi da kazem, moze da investira u jos jedan pogon od 100k eura, jer ce uzeti opremu na tri godine i to ce ga prve godine kostati 33k eura, istu ovaj objekat ce proceniti na 300k eura i od banke podici kredit od 150k eura, sto na kraju dodje 150-33(koliko mora prve godine da isplati isporuciocu opreme) = 117k eura, znaci on iako investira ima na raspolaganju 117k eura koje koristi za dalji posao. Naravno ova nova komora nije njegova vec bancina, kao i stara hladnjaca, ali banka ovde ulazi svesno u rizik jer banka zeli da plasira svoj kapital a hladnjacar svesno ulazi u novu investiciju kako bi dobio jos dodatnog kapitala za rad. No ovaj vid ekonomije se naziva kazino ekonomija i to nije bazirano na zdravoj osnovi, jednog dana moze da pukne. 95% Ariljskih hladnjacara radi na ovakav nacin, sve drugo su price za malu decu i price rekla-kazala. Ja sam u ovome poslu od 2004 i znam kako sistem funkcionise. Jos nesto da su hladnjace profitabilne kako to da Hladnjaca iz Prilika (koja je dobila subvenciju od drzave u iznosu od 100% jer su oni udruzenje proizvodjaca malina Vilamet eko Ivanjica) nije uspela da zaradi veliki novac, nego je hladnjaca propala, i sada svoje kapacitete uglavnom izdaje u zakup. Ako je to toliko unosan posao kako neki kazu i ako se mnogo veliki novci zaradjuju za kratko vreme kako to da oni nisu uspeli da zarade novac i da prodaju maline po 20 eura, a imali su hladnjacu lepo sredjenu sa svom pratecom opremom. Nemoj da mi neko kaze da stali imaju monopol, jer svaka firma koja je registrovana za spoljnotrgovinski promet moze da izvozi. Toliko od mene!!!
http://imageshack.us/photo/my-images/32/cenamaline.jpg/
Cena malina, po misljenju jednog mog kupca (trgovca iz Nemacke, inace je ovde obradjena i Visnja) ovaj covek je preko 20 godina u poslu, i njegove cene su uvek tacne, kad kaze cenu razlika moze biti + - 5 Euro centi ne vise
http://imageshack.us/photo/my-images/32/cenamaline.jpg/ situacija iz Poljske inace od jednog coveka koga sam upoznao na sajmu u Nemackoj, covek pretezno radi jagodu ali obzirom da zivi u Poljskoj ima uvek informacije iz prve ruke sta se desava na trzistu.
Ja sam se registrovao na forumu ali ne mogu da saljem postove ne znam zasto. sada spektakl molim obrazlozite ovaj post