Danas sam krenuo sa vezivanjem, odnosno kačenjem, pošto radim sa onim plastičnim kopčama.
E sad pitanje za iskusne malinare, da li sam negde pogrešio ili je suša uradila svoje ( mada sam navodnjavao svaki 2-3 dan, imam kap-po-kap ). Jedno 30 % lastara ne može da dohvati gornju žicu ( ona je na 170-180 ). Ti koji ne mogu da dohvate gornju žicu su takoreći u žbunovima od po 4-5 u gomili, da li sam trebao da ih nakon berbe proredim? Đubrio sam ilapolinom 444 i yarom complex i u dva navrata bacao KAN.
U prošloj vegetaciji mnogo veći problem od suše su bile visoke temperature, a potvrda za to je upravo tvoj slučaj. Imao si navodnjavanje ali nisi uspeo da izguraš lastare na željenu visinu. Biljka doživi stres i tu nema napredovanja. Posledice toga biće vidljive i na rodu, izmučena biljka ne može dati maksimalan rod, tako je kod svakog voća.
Što se tiče đubrenja to je sve u redu, ako je bilo pravovremeno i u preporučenoj količini.
Ove godine ako bude najavljeno slično leto, pokidaj zaperke malo ranije, ili ih drugi put (ako dvaput zakidaš) samo razredi, počupaj velike a male ostavi.
Što se tiče odgovora na pitanje da li je trebalo posle berbe razrediti lastare, to je već dosta relativno i može biti mač sa dve oštrice. Ako je špalir gusto popunjen trebalo bi ga prorediti kako bi preostali lastari dobili više hrane i svetlosti ako je malinjak u severnoj, severozapadnoj ili severoistočnoj ekspoziciji, ali nikako previše jer se mora ostaviti dovoljno za prolećni izbor prilikom vezanja. Loša stvar koja se može desiti ako se razredi je ta, da se u godini kao što je bila prethodna, razređen malinjak u južnijim padinama još više otvori udaru sunca, prilikom čega i zemlja brže dehidrira i list lakše izgori (nema hladovinu, da jedan drugog zaklanjaju). Zato se neretko posle berbe ostavljaju obrani lastari sve dok ne prođu najavljene vrućine, kako bi mladi zaštitili od sunca. Odseču se do zemlje, izvrši zaštita, ali se ne skidaju sa žice i ne iznose dok vrućine ne prođu.
- - - - - - - - - -
Ja sam kod sebe primetio da ima biljaka, ne narocito velik broj ali ima sa obeljenim stablom, pretpostavljam da je didimela u pitanju, kako, kada i sa cim tretirati?
Sent from my SM-A500FU using Tapatalk
Možda i nije didimela, ponesi uzorak da pogleda zaštitar.