Radovi u malinjaku

Ja kupio ovde u va iste takve elasticne. 10000 kom 4000 din u decembru. Dobre su skroz, koristio sam i prosle god.

Pa ne znam za stomp gledo sam video al kao prska se po cistoj zemlji i za usko lisne korove je a kod mene ima te trave ne znam kako ce na nju odreagovati

To ti je misjakinja,za nju koristis neki od desikanata kao npr dessicash,didikvat,diqua top,reglon forte ali potrebno je da se poveca temperatura

- - - - - - - - - -

Prosle godine sam pitao da li neko zna oji je ovo korov, ali nisam okacio sliku. Pa sad pitam ponovo, to je ovo sto viri iz belarose. Inace bude duplo veca, nego je jednom plevljena i bila je susa. Nemam bolju sliku jer je u malini plevljena tri puta. Cvet vidite, list kao kod koprive, samo deblji i ne bode. Ima rizom iz koga se obnavlja posle pleve, plus nice iz semena. Probija se kroz malc, koliko god sloj debeo bio. Karakteristicno je da raste samo na obradjenoj zemlji, tamo de se ne rilja,ne ore nje nema, ali gde god da se zabode asov, ona je tu sl godine, pa makar to bilo na drugom kraju njive. Cime da prskam, da je unistim iz rizoma?

Koja temperatura je pptrebna malinar , nisam nikad prskao protiv trave sad me strah . Jel se smije poprskati i stablo maline kako cu isprskati travu kad je ona sve oko strukova maline

Desikanti ili ti hemijske kose skidaju samo nadzemni deo piljke tj ne silaze u koren i deluju iskljucivo na zelenu masu ,drvenasti deo je bezbedan,oni bukvalno sagorevaju mesta koja dotaknu a zelena su,kao kad prsne vrelo ulje iz tiganja kad preokreces kremenadlu pa te dohvati po kozi,pozeljna temperatura 16-22C i sto vise suncevih zraka to bolje deluje preparat

Malinar ok hvala ti uzecu neki od ovih herbicida al cu uzeti opet zastitu i polako cu oko maline poprskati pa sam mislio isfrezati i onda sinuti stomp akvu . Dal se sme da ne bude mnogo herbicida

Moze,ali nije preporucljivo ako ti je zasad mladji od 2 godine,msm nista u praksi njemu bit nece al strucnjaci tako kazu da bi ogradili sebe

Sobzirom na ovo lepo vreme, da li je rano uraditi prskanje maline nekim " bakarnim " preparatom ili sačekati još malo?
Pratim ovu dugoročnu vremensku prognozu koja i nije najtačnija ali kaže da će opet biti malo snega i da dnevne temperature neće prelaziti 7-8, pa sam u nedoumici šta raditi.

Idealni uslovi za prskanje bi bili:

1. pupoljci tek pukli
2. 10 stepeni, bez vetra
3. sledeca 3 dana suvo

ovo je i redosled prioriteta

LETNJA REZIDBA VOCA -MALINE-
Vec poznato saznanje ,da letnja rezidba podjednako vazna ili je i vaznija od zimske? Svojevremeno x osoba u drugoj grupi je nesto maloo komentarisala i za malinu je vazna letnja rezidba.
Sta i kako?.
Za predstojace vezanje (i rezidbu) je pravilo ,da se biraju lastari srednje razvijenosti bez ostecenja ,bolesti i guka od prstenara.Ako se mora vezati lastar razgranat i razvijeen. rezu se bocne grane ? 2-3 pupa od stabla.
Za Miker moje licno opazanje je da treba 3-6 pupa. iiii sto je vec mnogima poznato.
Al tema je " letnja"... razmisljao sam sta i kako .
Peta god, kako praktikujem da berbu prekidam sto ranije.i ako bi se moglo jos nabrati 1.5 t do ? i 3 t. Razloga je vise kao i sto se tada malo nabere ,dnevnica 2300din / 16kg =143.75 din/po 1 kg kosta berba.
Drugi razlog je sto ranije secem rodne lastare tako oslobadjam nove letoraste od gustine ,imaju vise sunca i hrane ,da bi se bolje pripremili sa vise pupa za narednu rodnu godinu i smanjuje moucnost za obolevanje novih letorasta. Tako da ono sto se nije obralo opravdava...?
To al bih dodao i secenje novih letorasta ako su do kraj berbe prerasli vise od..? 1.2-1.5m .TREEBA i njih iseci (ili razrediti) da bi se oni manji razvijali (do srednje razvijenosti) do kraja vegetacije. Da li se to samo podrazumeva "letnja rezidba" i sta jos...?...

Nazad
Vrh