Radovi u malinjaku

vlada zakidaj 4 puta +
tomazu
da li me slika vara ili ne dali ima poneki lastar didimele ...? inace super izgleda ...? koja je sorta

extra nema sta za mikera, a za prstenara to ti je veom zeznuta stvar nemozes za 1 god da ga se resis treba najmanje 3 god da svedes na podnosljiv nivo

:haha::haha: Zorane nismo se razumjeli znam ja kako to ide nego te pitam pri samoj sadnji kad sve to što si naveo odradiš jel onda povučeš jednu brazdu pa sadiš ili praviš kućice :ppozdrav:

pole HVALA!

Koliko sutra moram popunjavati prazna mesta od sušenja prošle godine. Ne mogu da ti pošaljem PP :sta:
:ppozdrav:

@pole mislis ovo sivo? da to bude tako svake godine poneka ah jbg. trave nije ni bilo obrađivalo se kroz zimu bacio zemlje na malinu cim potjera korov i tako ugusim korov na mjesec dana i vise. @pole sorta je tulameen

@ meeker
svaka cast. kad vidim on moju mucenicu dodje mi je da ja povadim. jbt i prsci i kopaj i djubri sve kako treba i opet ima suve. a komsija nije kopao malinjak 15 godina, niti prsce redovno i kako treba, niti baca stajnak a i vestacko stedi i opet kao gora se zeleni..pu i sa malinom :)

@ Jelisije
Jedna brazda...
@ Meeker
Ti si moj idol...
@ Svi ostali
Moracu u ponedeljak da slikam malo bolje delove malinjaka, ima mnogo toga lepog da se vidi...

Zoran sef
Svaka čast Zorane, novi malinjak lepo izgleda i lepo je izrastao. Kod mene je bio odličan prijem sadnica, ali nisu baš najbolje izrasle. Ma biće bolje iduće godine.

Vlada Malina
Ako mogu da pomognem,Sudeci prema slikama radi se o klasicnom primeru didimele.Sta je potrebno uraditi.Po zavrsenoj berbi obavezno odstraniti lastar koji je doneo rod.Nove lastare uglavnom ostavljati,ali ukoliko su precesti i zapazite da je vec tada na nekom prisutna didimela odstraniti ih.Didimelu lako raspoznajete po onim tamno braon pecatima.Posto su novi lastari dosta nezni i ako ih ostavite da slobodno rastu oni popadaju po zemlji ,zamrse se sa travom i onda kao da nista niste uradili.Zato uzmete kanap i sa koca na kolac ga samo vezete koliko da ne dozvoli da malina padne na zemlju.Kasnije to uradite jos jednom na vecoj visini,podesavate preme malini.Zatim obavezno prskate quadrisom,nesto protiv grinja mislim da je ortus dobar i jos neki insekticid.Kasno u jesen obavezno bakarni preparat.Medjuredni prostor odrzavati bez trave,kositi ili frezerovati.Didimela se najcesce javlja u uslovima velike vlage.Zato je bitno da lastar bude osuncan i da ne raste u travi.

@ Vlada malina ako i ja mogu pomoci mada sam pocetnik
@ ibrikic ti lepo predlaze ja bih dodao... da je razredis ako si je cesce vezao ... zbog provetravanja
E ovako proslog septembra bio sam u Susici na 1 plantazi tulamin privo sto sam se zapanjio i pitao vlasnika (jel ovo malina ili kupina i zasto samo jedan red zice na 1.9m) ... A trava ociscena,sredena kao u aprilu lastari probrani i u buntu po 10-ak komada vezani
Odgovor je bio mi to ovako radimo.... posle branja ocistimo sve sto ne valja , isvrezujemo zastita pa jesenja zastita i pred prvi sneg 1 zena ode i isecka vanile da lastari padnu na zemlju tako da lastari sto kraci period budu na zemlji do marta...

@ tomazy mislio sam na prva dva lastara na slici kao da ima ljubicaste boje ili je samo foto efekat a ono sivo to je manji problem ...:ppozdrav::ppozdrav::ppozdrav:

Ovo sto Pole kaze zaboravio sam da istaknem.Obavezno pred zimu iseci kanap da lastari padnu na zemlju,mnogo je bolje zbog izmrzavanja.

Da li ste gledali vesti na b92 u 10 sati danas ?

Pricali su kako ce cena da bude manja od 1 evro , kako ce da propadnu hladnjace koje grcaju u dugovima , kako je ovaj sneg unistio malinu i kako ce kvalitet biti 0 ove godine , kako ce drzava ostati bez zarade , . . . . , a onda su ukljucili dva proizvodjaca iz arilja koji su rekli da ako cena bude manjea od 1 e da ce odma da pokose malinjake , i da su ranije mogli da kupe 10 vekni hleba za 1 kg malina a sada ne mogu ni dve .
Pricao je i predstavnik udruzenja vilamet .
Kako lazu ovi sa b92 to nije zdravo , pogledajte danas i druge vesti , a narocito one u 18-30 dada ce opet pustiti to isto 100% .

I svake godine dizu frku , vode kampanju , a sve u cilju bogacenja neradnika i vise klase , skoro ko da smo pod Turcima , a ne da nam upravlja drzavom domaca vlast .

Bruka .

E da su turci znali kolko se iz ovog naroda može izvuć ostali bi još 500 godina nebi tako olako Milošu prepustili SrbijuAli zato imamo ove naše dahije:zli:

Hvala Ibrkic, sve to redovno radim i odrzavam malinjak, ali mislim da gresim zato sto vezujem pregusto lastare u prolece i nisam odstranio u jesen one lastare koji su imali pocetni stadijum didimele. Cekam da pocne da lista malina, jer kod nas malo kasni vegetacija zbog visine, pa cu videti kakva je zaista situacija.

Pitanja vezana za zakidanje lastara u prolece:
Da li mlade lastare treba seci ili lomiti ili je svejedno?
Koje visine treba da budu lastari prilikom zakidanja, negde sam procitao da ne treba zakidati lastare manje od 15-20 cm?
Da li ti mladi lastari koj se ostave za sledecu godinu treba da se posebno tretiraju nekom merom zastite?

Ma doce i ovim nasim hladnjacarima kraj jednog dana, ne mogu ni oni doveka se ovako ponasati, a i ova gospoda iz EU misle da prodaju ovu nasu muku po 30-40 eura po kili kad je raskrcme na 125gr. Neka oni daju nama lepo po 2 i vise eura za ovaj znoj a oni nek je krcme i prodaju i po 1000eura za kilo. JELI TAKO NARODE?

Nazad
Vrh