Radovi u malinjaku

347xvuv.jpg
2iuyy43.jpg

Kad smo vec kod krompira po malinama, ja nisam mogao da odolim da ne ubacim po jedan red kucica izmedju tek posasdjenih malina, 11 vrsta po 30 kucica = 330 kucica = oko 1.000 kg krompira... Jeste da nije preporucljivo ali lepo isfrezerena zemlja za sadnju... Na slici moja supruga pozira pored kucica koje sam JA zagrnuo, ONA SAMO FOLIRA. Slika je od ponedeljka, a maline su sadjene pre desetak dana...
2d6tafc.jpg

prosla godina bila idealna za sadnju:haha:?? nesto se ne bih slozio sa tim.prolecna sadnja je uvek rizicna, a prosle godine nije se ni 10 % posto posadjenih sadnica primilo.ova godina je druga prica i moze se reci da je dobra za sadnju..bez jesenje sadnje nema nista, jer je sve ostalo kockanje.

@ Joseva
Prosle godine na mestima na kojima nije podvodno, uz onolike letnje padavine lastari su izrasli vise nego obicno... Bar kod nas u kraju. Naravno da je jesenja sadnja bolja od prolecne, to ne moze da se ospori... U selu Gunjaci ima desetak malinjaka jedan do drugog posadjenih prosle godine, i izgledaju tako da nikad ne bi rekao da je prva godina, kad budem prolazio tuda slikacu i pustiti slike, milina jedna. Ja sam prosle godine posadio na jednoj parceli 20 ari i super je a na drugoj 10 ari gde mi je voda lezala i prijem je bio oko 50%. Sve zavisi od zemljista, sadnica, padavina, SRNA, itd...

:ppozdrav:Zorane jel ti kada sadiš malinu razoreš brazdu pa u nju polažeš sadnice ili radiš na neki drugi način.

zoran
ma kod nas je prosle godine bila apsolutna propast sto se tice maline..posadjeno je preko 2 hektara novih malina ( stric preko hektar) i bilo je strasno pogledati. ma nije se na to njivi primilo ni 100 komada, a sadnica je bila dobrog kvaliteta. odmah posle sadjenja pala je kisa i bilo je strasno hladno, samo ja posadio u novembru 2009-te i primilo se preko 90 %.ipak mislim ko sadi vece povrsine nikako u prolece vec u jesen i nema sta da se brine.

Ja sam novi malinjak posadio prošle godine 12 aprila i primilo se preko 90 % sadnica, dok je kolega pored imao jesenju sadnju i nije imao ni 20 % prijema. Još tri malinjaka u okruženju, posadjena početkom aprila prošle godine, odlično su se primila. Ne kažem da je prolećna sadnja bolja od jesenje, daleko od toga, ali jednostavno mnogo različitih faktora utiče na prijem.

@ Pole
Zavisi, od malinjaka do malinjaka, od vrste do vrste, od direka do direka. U velikom malinjaku od 70 ari ima vrsta koje vezem na dve zice na 190 cm visine u kako mi zovemo dolaci, dok ima na bregu gde vezem na 150 cm- jedna zica. Taj malinjak je star 25 godina i poznajem svaki metar te parcele kao svoj dzep. Na onim slikama gde je isfrezerena mlada malina i okopana vezano je onoliko koliko realno moze da iznese kucica stara jednu godinu, a to je 150 cm. U trecem malinjaku koji sam sredio odavno vezem na 180 cm i te fotke cu staviti u ponedeljak.
@ Jelisije
Zemlju uzorem, posle dva dana podrljam, posle dan isfreziram. U ovom slucaju sve je uradjeno polovinom marta, a ja nisam stigao da posadim do 6 aprila pa je zemlja suva kao barut bila dok smo sadili. Krompir smo sadili u ponedeljak izmedu redova u ispeklu zemlju koju je vetar isusio namrtvo. Sreca te utorak u noc pade kisa i nadam se dobrom...

ma kao sto je rekao zoran postoji niz uslova da se ispuni da bi se malina primila.mnogo njih direktno po oranju sade sto i ne valja. bolje je usitniti zemlju kuda se pruzaju redovi jer ne valja veliko busenje stavljati na zile. mnogi takodje cupaju sadnice iz redova ( sto uopste i nije sadnica jer je iz reda matora i dosta se teze prima) e interesuje me u vezi bocnih letvi koje se postavljaju. to kod nas jos nigde nije uradjeno. ja sam udario skoro te letve ( prvu na 80 cm, a drugu na 1.50. nisam ima dovoljno za tri po stubu) planiram da povezem vanilu, ne bi trebala da ispuac na suncu. interesuje me kada se ta zicaili vanila veze, kada se skida, jer ne zelim da povezujem malinu u jesen zbog izmrzavanja i koja je njena najvaznija uloga.. i da li je neko probao da ih postavi na kupinu jer mi se desava da rodnice na kupini zakidaju od roda na jakom vetru..unapred hvala

Vidim o svačemu se diskutuje ovde vezano za maline, pa evo i ja da se javim i obratim za pomoć. Malinarstvom sam počeo da se bavim pre 5 godina i krenuo sam sa 10 ari. Videvši u tome mogcnost da se zaradi povećavao sam površine pod malinama tako da sad imam oko 1.2 ha sa ozbiljnom ambicijom da se poveća. Inače zivim i malinarstvom se bavim na Vlasinskom jezeru.
Problem koji mi se već dve godine javlja vezan je za mlade lastare. Naime, mladi lastari koji su izrasli i bili veoma bujni u toku berbe, i koji dostižu visinu i do 3 metara, u proleće naredne godine kada treba da ih vežem i orežem, odnosno kad treba da budu rodne biljke, su ispucali, ljusti im se kora i suvi su im izdanci. Naravno ne svi ali dobar deo. Uglavnom su suvi pri dnu a pri vrhu su im zdravi pupoljci mada ima i obrnutih slučajeva. I dešava se na primer da su lastari pri dnu zeleni(kad prelomim stablo) na sredini suvi pa opet zeleni pri vrhu. Koristim manje vise sve poznate metode zaštite od svih bolesti. Neko mi je reko da je u pitanju Didymella, pa molim svakog ko se možda susreo sa ovim problemom i kome je poznato o čemu se radi da mi pomogne. Neznam u čemu grešim, da li su mi rodne maline veoma bujne pa lastari nemaju dovoljno svetlosti, da li ostavljem pregusto prilikom vezivanja,ili ostavljam previse mladih lastara prilikom orezivanja malih lastara pre berbe (onih koji treba da rode sledeće godine) da li se smrznu tokom zime pošto se zasad nalazi na 1300m nv. U pitanju su maline vrste Miker. Evo I nekoliko slika tih “obolelih” lastara. Slikano je pre 2 dana.
fwt6ia.jpg
mj93t2.jpg

Evo i nekih lepsih slika..
1zmpen8.jpg
2rffy4l.jpg

Poslednja izmena:
dešava se na primer da su lastari pri dnu zeleni(kad prelomim stablo) na sredini suvi pa opet zeleni pri vrhu
Kod mene kada se ovo desava obicno je u pitanju Malinin prstenar.

Nazad
Vrh