Radovi u malinjaku

POred navedenih ortus i demitan.Ortus odgovara pri visokim temperaturaam.Inace tesko je izaci na kraj sa grinjama.Mogu da nanesu dosta stete.

Pozdrav kolegama malinarima, Imam jedno pitanje:Kad zakinuti prve lastare?Imaju sad od15-20cm.Da li je rano da pokidam sutra?

Za preventivnu zaštitu protiv grinja koristim akaricide Orthus ili Demitan, kao i jedan od preparata Abastate + NU Film ili Talstar, koji su kombinacija insekticid+akaricid. Ovi preparati su mi se pokazali kao dobri, a ne koristim uvek isti iz razloga da ne dodje do rezistentnosti.

Hvala zemljak, imaš pivo kad se vidimo.Može?Treba li prskati pre cvetanja malinu?Prskana Galminom i bakrom.

@ meeker @ zoran sef
sta bi po vasem misljenju bila najbolja kombinacija za prskanje?.. prskao sam do sada dva puta. poslednje prskanje bilo je Mankogal i Fobos. planiram sada da probam sa akord plus ( ako ga pronadjem) i ponovo Fobos, dok abastate+ Nu film stavljam u 4 prskanje i naravno da u ovom prskanju stavim i Murtonika.. msm da je kasno da se ceka izdvajanje jasno zatvorenih cvetova po galenikinom programu jer grinja i buba mogu lako da za kratko vreme naprave dobru stetu. hvala

@Vidojica
Treba preventivno preprskati čim izdanci dostignu desetak centimetara protiv grinja, sušenja izdanaka, didimele. Ja ću preprskati preparatom Abastate+NU Film, on je insekticid+akaricid i fungicidom Akord, i dodaću folijarno đubrivo Murtonic.

@ Forest Gamp
Prskamo potpuno istim preparatima.Osim jedne parcele od 20 ari za koju moj cale insistira da se prska kombinacijom: Dimetogal 0,1% + Antracol 0,2% + Wuxal Super 0,25. To je najjeftinija kombinacija zastite malina od lisnih vasi, insekata,smotavaca, plamenjace i prehrane preko lista, jer kosta oko 600 dinara za 100 l vode. Ali on to primenjuje u tom malinjaku vec 10 godina i ne zeli nista da menja...

pozdrav svima
kod mene stanje je ovako ?
2l8arn4.jpg

miker sadnja 19 03 11
zksuc9.jpg

pol.a sadnja 20 03 11
sada uocavam da gro .. sadnica je posadeno dublje 4-5 cm iznad zila dali je problem ...
Danas moticicama za luk okopavamo da se razbije pokorica i da se omete sitna trava koja bi za par dana podivljala

juce sam bio u malinjaku posle 7 dana 5 dana kisa 2 dana praznika, a propast u nivu ,trava poludela da sam posejao da je kosim nebi ni nikla a ovako idem danas da potrosim litru gramoxona pa ce metnem slike da se vidi dejstvo na svi korovi, pametniji ce valjda da popusti, inace ima suve maline od 5 do 20 %,

Ja mislim da medjuredno ne treba prskati,samo frezerovati.U redovima za uskolisni korov,pirevinu i sl,fuzilejd je izvrstan preparat.Nema stetno dejstvo na malinu.To je provereno.Mislim da bi tu u primeni dobar bio i fokus ultra,ali ga nisam licno koristio.za Ja imam negativno iskustvo sa primenom neselektivnih herbicida i ne koristim ih.
Od fungicida u fazi pojave prvih listova mogu da se koriste antrakol,mankogal ili kaptan od jevtinijih.Mada mi se cini da se kaptan postupno izbacuje.U najnovijim preporukama tu je ridomil gold,sistemicni fungicid,pruza dobru zastitu i lisnoj masi koja se formira kasnije posle prskanja.A tu je i kvadris stari i provereni fungicid.

Samo da dodam,zbog visokog rizika rezistencije kod koriscenja preparata za grinje ,u preporukama savetodavnih sluzbi nasao sam i envidor 240 sc i nissorun 10 ec.Znaci talstar ,abastate,ortus,demitan,envidor i nissorun.Sirok izbor.

@joseva
Svi imaju neke preporuke i favorite, iskreno nisam nikakav stručnjak za zaštitu. Snalazim se nekako.
Prskao sam samo jedanput, ovih dana ću ponovo, verovatno cuproxat+insektoakaricid, lisne mase skoro da i nema kod mene. A kada grančice malo izrastu krećem u ozbiljniji rat sa grinjama. Pred samo cvetanje obično koristim quadris+switch+nurellD i pred berbu ponovo switch.

@pole
Oprezno sa navodnjavanjem, malina ne podnosi višak vode. Pošto ove godine ne bereš redovno štiti nove uzdanke. Posebno obrati pažnu na prstenara ako je prisutan u okruženju. Kada primetiš promene na izdanku usled prisustva larve prstenara već je kasno za bilo šta. Deluj preventivno.

@MARCELO197559

U godini sadnje (bila jesenja ili prolećna) nema nikakvog roda. Potrebna je jedno leto da izrastu izdanci koji u narednoj godini donose rod.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh